Toyota Starlet: Motor slaat bijna af bij hogere koelwatertemperatuur (draait 300

Bouwjaar: 1990, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2EE (1.3 XLI)

Hallo,

als ik in een file kom met mijn Starlet P8 en de koelwatertemperatuur oploopt, zakt mijn stationair toerental in elkaar tot 300-400 rpm voordat de fan aanslaat en de temp weer iets zakt, waardoor het toerental weer iets stijgt..
Vervanging van de temperatuurschakelaar zorgt ervoor dat ie niet meer afslaat en op die 300-400 rpm blijft draaien.
Met de vorige schakelaar sloeg ie wel af.
Radiator is vorig jaar vernieuwd, evenals thermostaat.
De "contactpunten" afstelling bij het smoorklephuis is ook nagelopen en gecorrigeerd.
Kleppen staan goed, bougies zijn goed, ontsteking staat op tijd.
"Normaal" stationair toerental is 1100-1200 rpm, ik ben bang dat als ik het verlaag hij bij verhoogde temperatuur zeker afslaat ...

Iemand een idee van de oorzaak ?

JaapHartog

Geplaatst door JaapHartog (60) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Toyota Starlet? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

ronnie34 (0), 17 jaar geleden

Het stationaire toerental van een 2E-E motor is in te stellen met behulp van een schroef welke zich op de bovenzijde van het gasklephuis bevind aan de kant van de klepdeksel aan de bijrijderkant.

Maak van de gelegenheid gebruik om deze met stilstaande motor er geheel uit te draaien. Ziet de punt er beroet en smerig uit moet eerst het gasklephuis worden gereinigd. Ook door de slang vanaf het filter bij het gasklephuis los te trekken. Goed reinigen van zowel de gasklep (in geopende toestand en let erop dat de vingers niet klem komen te zitten) als de kanalen net voor en achter de gasklep.

Als alles schoon is dan de schroef indraaien totdat hij voorzichtig de bodem raakt en dan pakweg 3 volle gangen uit. De motor starten en op temperatuur laten komen, en dan is elk gewenst stationair toerental instelbaar door de schroef in- of uit te draaien, zonder dat er fratsen moeten worden uitgehaald met de ECU.

De reden voor het lage toerental is namelijk dat de nauwe luchtspleet welke de gasklep af fabriek heeft, vol met vuiligheid komt te zitten en de luchthoeveelheid welke de motor aanzuig omlaag gaat, dus ook et toerental zakt evenredig omlaag.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Toyota Starlet of stel zelf een nieuwe vraag.