Toyota Avensis: Slecht starten over langere periode

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Diesel, Motorcode: 2.1 TDI

Ik heb nu al langer een probleem met het starten waar ik maar niet uit kom.
En heb eigenlijk geen zin om er heel veel geld aan uit te geven.
Verleden jaar begon het probleem met starten al (langzamerhand): bij het omdraaien van de kontaktaleutel; soms een klik en verder niks.
Kontakt weer uit en weer aan en na een aantel keren starte hij zonder problemen.
Maar het werd steeds erger. Na een aantal weken naar de Toyota-garage gegaan: wisten meteen wat het was: de startmotor moest vervangen worden: 3-400 euro totaal.
Dat geld had ik toen niet; een nieuwe startmotor vervangend op ebay gekocht voor 100 euro en voor 25 euro bij een normale garage laten inbouwen.
En het starten ging weer een stuk beter, zij het nog niet 100%. Een jaar zo gereden tot een maand of twee terug het probleem veranderde: na het omdraaien van de sleutel kon de akku de motor soms moeilijk rondkrijgen. Je zou denken; de akku is aan vervanging toe, maar de lampen branden nog volop als de motor uit is; ook voor het starten.
Verleden week startte die helemaal niet meer nadat ik bij een tankstation even getankt had; alleen een klik en na 1 keer moeizaam ronddraaien geen enkele kik meer.
Met behulp van startkabels en een welwillende bestuurder heb ik de wagen weer aan de praat gekregen. Toen toch maar voor de zekerheid een nieuwe akku 74 AH gekocht en vanavond erin gemonteerd. Start nu weer goed (als hij start), maar toch nog steeds vaak na de eerste poging alleen de klik en verder niets. Na een aantal keren proberen start hij wel weer. Ik heb de "oude" akku (4 jaar) die eruit kwam aan de lader gelegd en die toonde aan dat de akku nog half vol was; dus zeker niet "dood". Dus ik heb het vermoeden dat er ergens een stroomcircuit niet goed werkt.
Wie zou mij kunnen adviseren omtrent een oplossing; wat kan ik als leek zelf onderzoeken / doen om het probleem te traceren zonder dat ik daar weer dure garagekosten aan over houdt?
Het is een Toyota met startonderbreker.
Alvast bedankt voor het meedenken.

macfan55

Geplaatst door macfan55 (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Toyota Avensis? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

robbie f (0) PRO, 14 jaar geleden

hey hallo.

hoe is het met je elektrische gedeelte van je contactslot. deze willen wel eens kapot gaan en dan heb je dus ook moeite met starten ivm het slecht kunnen bedienen van je contactblokje. deze zit achter op het contactslot met 2 schroefboutjes gemonteerd. kijk hier eens naar. verwacht dat dat het probleem zou kunnen zijn.

mvg robbie f

macfan55 (0), 14 jaar geleden

Hallo Robbie;
Bedankt voor je antwoord; ik ga er morgen even naar kijken, maar wat kan ik daar aan zien dan? Ik bedoel; waar moet ik dan naar kijken? Wat dat betreft ben ik echt een leek; weet alles van Apple computers, maar van auto's niet veel. Allen hulp wordt zeer gewaardeerd.

macfan55 (0), 14 jaar geleden

Ik ben nu een aantal weken verder. Afgelopen week naar een Bosch garage geweest in Duitsland. Die zei dat het voor 95% zeker aan het contactslot lag. Hij kon een nieuwe inbouwen met behoud van de huidige sleutel voor 350 euro. De monteur heeft vastgesteld dat de startmotor goed werkt maar dat het signaal om te kunnen starten soms niet / niet goed wordt doorgegeven aan de startmotor waardoor er niks gebeurd.
Omdat ik dat veel te duur vindt ben ik verder gaan zoeken. In Nederland kan ik bij een bedrijf in Winsum een tweedehands contactslot kopen voor 50 euro met 3 maanden garantie. Maar zo'n slot bouw je niet zelf "even" in. Toen ik de persoon van dat bedrijf hierover sprak zei hij dat het vaak voorkomt dat het alleen aan het elektronische gedeelte van het slot ligt. Dat is een zwart plat rechthoekig blokje dat op de zijkant van het slot zit met een zwarte kabel met wit stekkertje. Als je dat vervangt doet het slot het meestal weer goed. Ik denk er dus over om dat slot te kopen en dat zwarte platte kastje te vervangen met de bestaande. Wie kan mij hierover verder nog goed advies geven? Alle opmerkingen die behulpzaam zijn, zijn welkom.

daandc (0) PRO, 14 jaar geleden

Ja als je het zelf wilt doen dan zou een vraagbaak wel handig zijn kost haast niets en vergemakkelijkt het sleutelen .

macfan55 (0), 14 jaar geleden

En hoe kom ik daar aan? Als je een titel hebt en waar ik die kan krijgen hoor ik het graag.

daandc (0) PRO, 14 jaar geleden

Ga naar de betere boekhandel en vraag of ze deze kunnen bestellen .

Neem het type van de auto mee en het bouwjaar .

Ze zijn rond de 30 euro maar dat verdien je makkelijk terug met de kleine dingen herstellen van je auto .


http://www.google.nl/#hl=nl&source=hp&q=...


Hier wat linkjes met aanbieders




grt daan

macfan55 (0), 14 jaar geleden

Op een Duitse site heb ik het exacte probleem/oplossing gevonden; Inderdaad het elektrische gedeelte aan de onderkant van het slot is dan stuk. Ik heb een vervangende "Zündschalter" (tweedehands) gemonteert en alles werkt weer perfekt! Kijk even voor een gedokumenteerde oplossing met foto's op de volgende link: http://board.toyotas.de/thread.php?threa...

mvanoosten (0), 14 jaar geleden

hallo jelle

dit was nu ook precies het elektrische gedeelte wat robbie f bedoelde in het begin vermoed ik
en deze gaan inderdaad nog wel eens stuk

mvg martijn

Michiel7811 (0), 14 jaar geleden

De vraagbaak wordt nieuw voor je gedrukt voor 30 E, google maar eens op autoboeken / deventer. Je kunt 'm vaak ook tweedehands kopen voor een euro of 10 op marktplaats.

Ik raad je ook eens aan het startrelais door te meten.

M

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Toyota Avensis of stel zelf een nieuwe vraag.