Toyota Corolla 2000: Ventilators koeling radiators koelwater en airco blijven draaien.

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: 3ZZ-FE, Motorinhoud (cc): 1600, Vermogen (kw): 81

Hallo
Al een tijdje een probleem dat de ventilators van de koeling radiator koelvloeistof en de 2e fan van de airco radiator gelijk gaan draaien als je het contact aanzet op stand 2 alle dashbord lichtjes aan en als de motor gestart is. Motor is dan nog koud en ze blijven constant draaien.
Dit vreet aan de accupower.
Zomaar is het probleem heel soms weg.
-relais bekeken ,spoelen worden niet aangestuurd door 12 volt waardoor de contacten van beide relais gesloten blijven en beide ventlatoren blijven draaien!
-Kan geen thermokoppel of zoiets op de radiators vinden die eventueel kapot zouden zijn..
Als iemand mij kan helpen heel graag?!

TonyBony

Geplaatst door TonyBony , lid sinds 5 maanden geleden

3 Reacties

Michiel-0478, 5 maanden geleden

Het PTC weerstand circuit is onderbroken denk ik. Dit is een soort plugje die aan de motorzijde, in het midden, onderaan de radiateur zit. Hier loopt een snoertje met stekkertje heen. Mogelijk zit net voor het stekkertje een draadbreuk. Check maar eens.

Michiel

Michiel-0478, 5 maanden geleden

PTC staat voor positive temperature coefficient; dit is een weerstandje waarvan de weerstand toeneemt met de temperatuur. Als koelwater te heet wordt dan wordt weerstand op gegeven moment zo hoog dat relais schakelt. Draadbreuk heeft zelfde effect. Verklaart ook dat het af en toe goed gaat. Pruts er maar eens aan wellicht hoor je relais klikken en fan aanslaan.

Michiel

    Ga het proberen Michiel, heb de voeler v d temperatuur ook ontdekt, hier een nieuwe voor besteld. deze zit boven in het motorblok, zal er koevloeistof uitlopen als ik deze eruit draai? - TonyBony, 5 maanden geleden

Michiel-0478, 5 maanden geleden

Ik denk maar weet niet zeker dat die voeler op het blok enkel het metertje op het dashboard aanstuurt en verder geen regelfunctie heeft. Pas op dat je niet lukraak dingen gaat vervangen. Klopt het dat metertje uitvalt als je de stekker lostrekt?

    ptc vernieuwd, was geen goeie, temp op dashbord schoot snel omhoog. -spoelspanning gemeten van relais fan zonder relais erop, beide kanten naar de spoel met 14 volt?? Geprobeerd pin 2 van de spoel te buigen en deze rechtstreeks met de min van de accu doorverbonden, fan1 stopte daarna niet maar wel fan 2 van de airco?? daarna weer origineel gemaakt. zodoende schakelt hij niet, accu weer 10min. los, geen resultaat. Op dit moment komt er geen 12 volt op de pin die het relais door moet schakelen, was eerder wel! Op de 30 amp. zekering voor het relais staat wel 12 volt. Waarom de 12 v verdwenen is voor de schakelaar van het relais, ?? op het moment draait wel fan 2 van de airco constant, dus nog niks wijzer. probeer effe aan 2 nieuwe relais te komen, want die van de airco is niet zo best. - TonyBony, 4 maanden geleden
    op youtube een filmpje gezien van dezelfde auto, stekker eraf vna de sensor en de fan gaat draaien, doet ie bij mij nu ook niet. lijkt wel dat de 30 amp. zekering geen spanning doorgeeft naar de schakelaar van het relais, morgen nog eens kijken, bedankt alvast michel - TonyBony, 4 maanden geleden

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Toyota Corolla of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.