Volkswagen Passat Variant 2015: Bonkend/dreunend onderstel

Bouwjaar: 2015, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: CZE, Motorinhoud (cc): 1400, Vermogen (kw): 110

Ik rij sinds april 2021 een Volkswagen Passat (B8) Variant 1.4 TSI (150pk) uit november 2015. Er staat nu ca. 140.000 km op de teller.

Als ik over slecht wegdek rijd, bijvoorbeeld ribbels in het asfalt of een te hoog of te laag liggend putdeksel, dan dreunt en bonkt het onderstel behoorlijk. Zo erg dat ik me er echt aan stoor. Het is gewoon niet comfortabel en ik merk dat ik tegenwoordig om putdeksel etc. heenstuur als het even kan. Het voelt alsof er ergens in de ophanging iets loszit of iets flink is versleten. Het probleem lijkt vooral voor te zitten.

Ik heb schokdempers en de stabilisatorstangen rondom laten vervangen, maar dat maakte geen verschil. Ik ben er onlangs mee bij een Volkswagen dealer geweest. Die hebben de ophanging geïnspecteerd maar niets kunnen vinden en ook een rondje meegereden maar de monteur constateerde niets dat niet “bij de auto zou horen”.

Met goede moed met de auto doorgereden en geprobeerd het te negeren, maar het begint me juist steeds meer te storen hoe slecht de auto korte oneffenheden wegwerkt. Ik weet: van een Passat mag je op dit vlak minder verwachten dan van bijvoorbeeld een A6, maar deze auto kostte € 40.000 in 2015; het gaat er bij mij gewoon niet in dat het gebonk en gedreun normaal is. Onze Twingo uit 2011 werkt oneffenheden stukken beter weg.

Ik weet overigens niet of het probleem erger is geworden sinds ik de auto heb of dat het me in het begin gewoon niet opviel omdat ik uit een A6 Avant uit 2004 kwam.

Nu is mijn vraag: herkent iemand deze klachten bij dit model? Is iemand iets bekend over veelvoorkomende problemen met het onderstel van dit model? Zijn er misschien suggesties waar het in zou kunnen zitten? Of kent iemand misschien een goede onderstelspecialist (regio Rotterdam/Alblasserwaard) die mij hiermee goed zou kunnen helpen?

Reacties zijn van harte welkom!

Hartelijke groet,
Martijn

vwmartijn

Geplaatst door vwmartijn , lid sinds 3 maanden geleden

4 Reacties

harry4203 PRO, 3 maanden geleden

je hebt er niks aan, en ik kan deze passat vanachter een toetsenbord natuurlijk niet beoordelen, maar ik moet wel zeggen dat de klacht me bij meerdere van deze autos ook is opgevallen, zelf zo erg dat ik er geen zou kopen ondanks dat ik het een mooie auto vindt.

bert klein PRO, 3 maanden geleden

Je hebt niet omschreven wat voor maat velgen en banden onder je auto hebt,daar jou omschrijving het bonken in het onderstel ons vreemd voorkomt, denk ik dat in het voorafgaande reparatie iets niet is goed gegaan wat bij de auto past , het afgeveerde moet worden afgestemd op het onafgeveerde.
Als je van originele afstellingen en onderdelen gaat afwijken krijg je de gekste resultaten.

vwmartijn, 3 maanden geleden

Dank voor jullie reacties!

Er zitten 17 inch velgen onder met Vredestein 215/55 ZR 17 banden.

De velgen zaten er onder toen ik de auto kocht, de banden zijn wel nieuw (er zaten winterbanden onder toen ik de auto kocht).

.

vwmartijn, 3 maanden geleden

Wat ik nog vergeet er bij te vermelden is dat het ook bij stapvoets rijden bonkt en dreunt. Afgelopen zaterdag bijvoorbeeld reed ik weg van een parkeerterrein met een aantal dieper liggende afwateringsgoten in het asfalt en dat dreunde bijvoorbeeld ook enorm.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Golf of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.