Volkswagen 0: dashboardverlichting werkt(e) niet meer, incl. oplossing

Bouwjaar: 1997, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9 TDI 66 KW

Vorige week werd mijn Golf TDI APK afgekeurd omdat de dashboardverlichting niet werkte. Dit probleem speelde al langer alleen werkte de verlichting soms wel na wat heen en weer schakelen. En tijdens de keuring toevallig net niet, zul je altijd zien ....

De keurende dealer heeft een snelle blik op de lichtschakelaar geworpen. Kennelijk was er al eerder aan gesleuteld want er waren twee scotch aftapjes gemaakt om de mogelijkheid van 12 Volt naar het juiste draadje te forceren. Nadat de dealer deze verbinding heeft gemaakt begon er rook uit de deur te komen, dus de vraag ontstond als snel of ik de elektrische ramen achteraf had ingebouwd. Hun oplossing was het bestellen van een dimmer, want daar was hoogstwaarschijnlijk de oorzaak .....

De afgekeurde auto heb ik meegenomen en via Google belandde ik op deze site. Helaas de oplossing niet kunnen vinden, maar het uitwisselen van kennis op deze manier werkt wel perfect ! Vandaar dit bericht met de oplossing.

Uiteindelijk heb ik de dashboardverlichting weer werkend gekregen, nu nog even met een "snelle, vuile" oplossing. Hoogstwaarschijnlijk zit er kortsluiting in de verlichting van de elektrische raamschakelaars in de deur. De mannen van de dealer zaten dus letterlijk en figuurlijk "warm". Ik heb dit kunnen constateren door de gehele aansluiting van de kabelboom van deur aan de auto los te koppelen (losdraaien en afkoppelen). Direct daarna werkte de dashboardverlichting incl. dimmer :-) Vervolgens met een multimeter de pin van de deurconnector opgezocht die 12v geeft nadat je de lichten aan schakelt. Van alle pinnetjes was dit gelukkig de enige die 12v geschakeld kreeg. Vooralsnog kabel in deurboom onderbroken.

Dus nu weer dashboardverlichting en in het donker geen verlicht elektrische raamschakelaars (lekker belangrijk). Golf is weer APK goedgekeurd.

(dit geheel heeft mij wel een dagje beziggehouden, tot en met het uitbouwen van de klokkenwinkel. Weet nu ook weer hoe dat gedemonteerd moet worden; en als je kentekenplaat verlichting ook niet werkt dan eerst zekering 3 (10A) vernieuwen).

Tip bij een vergelijkbaar probleem: Probeer alle gelijkgeschakelde verlichting af te koppelen om de oorzaak te vinden. In het beste geval is het echt alleen maar een lampje verwisselen.

tdi-fmt

Geplaatst door tdi-fmt (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen 0? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

Kevin DT (0) PRO, 14 jaar geleden

bedankt voor de bijdrage !!!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen 0 of stel zelf een nieuwe vraag.