Volkswagen passat tdi (110pk): Defecte airco

Bouwjaar: 1998

Helaas heeft de airco van mijn passat variant tdi (110pk) 1998 bij 240.000km nu de geest gegeven.

Diagnose welke gesteld is door de garage is een kapotte koppeling op de compressor (geschatte reparatie kosten 300 euro). Gebleken is echter dat de persleiding van de compressor (loopt onder de compressor door) ook "geplet" was (waarschijnlijk iets geraakt). Dit laatste is nu een beetje (met de tang) in de oorspronkelijke vorm terug gebracht echter een 100% doorlaat heeft hij niet meer.

Mijn vraag is nu het volgende:
1. heeft iemand ervaringen dat die koppeling inderdaad kapot gaat;
2. heeft iemand andere problemen met zijn airco gehad waardoor deze niet meer functioneerde;
3. wat zijn de meningen omtrent de (geringe) restrictie in de persleidng van de compressor.

alvast bedankt,
mvg,
Bas

flyingbas

Geplaatst door flyingbas (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Passat? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

dutch123 (65), 19 jaar geleden

Heb ook een kapotte ac koppeling gehad met '98 Golf. Reparatieset bij dealer was iets van 240 euro. Dus 300 euro incl. montage klopt wel.
Ik heb een 2de hands koppeling kunnen krijgen van een kapotte compressor en die er zelf opgezet. Je hoeft niet alleen bij VW te kijken, want er rijden veel meer merken met een Sanden pomp (bv. Peugeot) Een AC specialist heeft nog wel eens wat onderdelen liggen.

Persleiding: moeilijk te zeggen. Als er geen grote temperatuurverschillen voor en achter de plek optreden, zou ik me niet zo'n zorgen maken. Mocht de leiding breken, dan grijpt de onderdruk schakelaar in.

lightsomedog (0) PRO, 19 jaar geleden

koppelingen gaan regelmatig kapot het probleem is alleen of de spiebanen op de as nog goed zijn anders zit aan een compressor
ik vaker de platte leidingen gezien maar geen klant die klaagt over de werking van de airco.
succes max.

carmania2000 (0) PRO, 19 jaar geleden

als de leiding niet volledig geplet is ga je er weinig hinder van ondervinden. de koppelingen van de compressor gaan wel vaker stuk maar zoals dutch voorstelt kun je ook eens gaan horen bij een ac specialist. Zo kun je de prijzen eens vergelijken.

flyingbas (0), 19 jaar geleden

Inmiddels bij de garage (geen dealer maar verkoopt wel VW,Audi en seat) geweest, koppeling vervangen (ca. 2 uur en dus ¤480,- totaal) en géén verschil. Kreeg nog de opmerking dat er onvoldoende vloeistof in zat maar ze geen tijd hadden gehad om de auto ergens te laten vullen (vrijdagmiddag). Vervolgens maandag ochtend zelf naar een Stek bedrijf gegaan (Autotemp Meppel) en uitstekende service gekregen, diagnose binnen 5!! minuten, reparatie in een half uur!!!. Het bleek dat er veel te weining koelmiddel aanwezig was en het overstortje (met filter) verstopt zat (totaal ¤90,-).
Conclusie welke getrokken kan worden dat de koppeling goed was!!!, immers door de te lage druk kan de koppeling niet inkomen. Dit was dus een wijze, en dure les, vergeet gewoon die garages en ga naar een vakspecialist zoals Autotemp.

ps. de airco werkt weer perfect (uitstroom lucht 8.1 gr.C).

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Passat of stel zelf een nieuwe vraag.