Volkswagen Sharan: Distributieriembreekt bij 74000km. Wie is er aansprakelijk?

Bouwjaar: 1998

Hallo,

Ik heb een sharan 1.9tdi uit '98 en heb hem destijds nieuw gekocht. Hij heeft alle beurten, keuringen etc bij de dealer gehad. Onlangs (900km terug) nog groot onderhoud en keuring.
Vandaag schakel ik op naar 3 en hoor een plop. Meteen valt motor uit en laat ik de auto met ingetrapte koppeling uitlopen. Wat blijkt? Distributieriem gebroken, motor naar de knoppen.
Ik weet niet of deze al eens vervangen is geweest. Wel is een jaar geleden bij het breken van een motorsteun, de riem al een een tandje versprongen. Er is dus zeker aan gewerkt.
Nu mijn vraag: kan/mag dit zomaar? Kan ik een erroep doen op coulance? Had de dealer niet -na bijna 7 jaar- preventief de riem moeten vervangen? Zeker na de eerdere ervaring met het tandje verspringen? Of, als de riem al eens vervangen is; kan ik een beroep doen op garantie? Ik vind het een beetje zuur, temeer omdat ik nooit op onderhoud heb bezuinigd...
Goede raad is welkom.
Oh, ja; ik heb de garage gevraagd de gebroken riem, spanrol, krukaspoelie en rekbout NIET weg te gooien. (bewijs?)

Noud

Geplaatst door Noud (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Sharan? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

wietse11996 (0) PRO, 19 jaar geleden

als het een 90pk is dan moet deze riem verv worden bij 90.000 km en 180.000km enz.
dus de riem is niet verv.
als de riem een tand versprongen is waarom dan niet een nieuwe riem er om was de riem volgens de dealer een tand versprongen.
de riem zit geen leeftijd aan je moet alleen bij een beurt op de toestand van de riem letten.

Noud (0), 19 jaar geleden

Het is een 110pk. De riem is al eens versprongen. Moet nog uitzoeken of toen de riem vervangen is. Dat is dan helemaal zuur want dat incident was bij km 60000. Ik heb me nooit bezig gehouden met het onderhoud. Ik ga er van uit dat de dealer deskundig is en vakkundig in het plegen van onderhoud. Ik rijd al 15 jaar vw maar het is ongelofelijk wat een kosten aan deze auto al zijn gemaakt...

autoxpert790 (0) PRO, 19 jaar geleden

Als ze een jaar geleden aan het werk zijn geweest omdat de distr versprongen was en geen nieuwe riem gemonteerd hebben toen terwijl de auto met zn eerste riem al 60 ooo gelopen heeft , moeten ze hun de ogen uit de kop schamen. kan me niet voorstellen dat de riem toen niet vervangen is, indien wel vervangen zou ik garantie claimen op de reparatie, mits de garantietermijn nog geldig is

wietse11996 (0) PRO, 19 jaar geleden

waar was dat

Noud (0), 19 jaar geleden

Het was bij de volkswagengarage in Eindhoven. Ik dacht zelfs dat een distri riem -eenmaal op spanning gebracht- niet meer losgehaald mocht worden zonder te vervangen. Ze hebben me al laten weten dat ze weinig voelen voor een coulance regeling. Ik ga maandag kijken naar de defecte riem. Als ik haarscheuren zie hebben ze nalatig gehandeldbij de grote beurt van een maand geleden...

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Sharan of stel zelf een nieuwe vraag.