Volkswagen Passat: Klapperend geluid

Bouwjaar: 1992, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.8 66kW

Goeiemorgen mensen,

zo vlak voor het nieuwe jaar heeft mijn trouwe Passatje ineens een klapperend/kloppend geluid. Precies tussen acceleratie en afremmen op de motor (gekoppelde vrijloop of hoe het ook heet) is het hoorbaar. Ook toen ik vanochtend op de snelweg even de koppeling intrapte (ik zat al in zn 5) kwam het klapperende geluid even om de hoek zetten... HELP...

Dit probleem is ongetwijfeld eerder voorgekomen, maar na een uurtje met de zoekfunctie spelen en zoeken besloten een nieuw probleem te posten.

Tevens stuurt de auto (al wat langer) iets makkelijker naar links dan naar rechts, en heeft de neiging iets naar links uit te sturen op een recht stuk. Aangezien hij uitgelijnd en gebalanceerd is, lijkt het mij in de stuurbekrachtiging te zitten. Hij verliest géén servo olie, misschien intern drukverlies? Wie heeft hier een idee over?

Vriendelijke groet,

Paul

Passat1992

Geplaatst door Passat1992 (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Passat? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

arjankempeneers (0) PRO, 14 jaar geleden

Waar hoor je het geluid dan. Bij motor of wielophanging.

Passat1992 (0), 14 jaar geleden

[quote=arjankempeneers]Waar hoor je het geluid dan. Bij motor of wielophanging.[/quote]
das lastig te zeggen, zit nogal dicht bij elkaar, ik ga nog even een rondje maken en luisteren...

Passat1992 (0), 14 jaar geleden

Ik durf niet met zekerheid te zeggen waar het vandaan komt.
Als ik ná het accelereren de koppeling intrap óf in zn neutraal zet, en dan (zeer) licht afrem, dan hoor ik het ook tot ik verder rem of weer accelereer.
Als het klapperende geluid zich voordoet, en de koppeling is ingetrapt of in zn neutraal, dan veranderd het motortoerental niets aan het geluid.
Bij plotseling loslaten gas ná accelereren is 1 enkele tik te horen, hetzelfde geldt voor het gasgeven daarna.

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Schud of trilt de auto ook wat tijdens het accereleren en is dat weg bij een constante snelheid ?

Dan zou je eventueel de aandrijfassen eens kunnen controleren.

Loop anders eens de voortrein na, kogels / rubbers / ophanging..

Gr Stefan

arjankempeneers (0) PRO, 14 jaar geleden

Is er soms een hoes van de aandrijfas kapot. Dit kun je zelf controleren door je wiel te verdraaien en kijken of er vet aan de hoes en wielophanging zit.

Passat1992 (0), 14 jaar geleden

Hoezen van de aandrijfas zien er nog goed uit, ook niet vettig...
Hoeveel speling mag er zijn als ie in zn 1 geparkeerd staat? Ik kan de auto namelijk iets heen en weer rollen, een vrije ruimte van een paar centimeter voordat de motor het opvangt...

Ik ga straks even kijken of ik de auto op de brug mag zetten hier op mn werk om eronder te kijken/voelen en wat fotootjes te maken.
Wat is handiger bij dit probleem, wielen los van de grond of wielen op de brug? Ze hebben hier een kleine en een grote brug.

Nog andere tips/aandachtspunten voor als ik op de brug sta?


@ Stefan: tijdens optrekken trilt de auto wel iets, maar kan me niet herinneren dat dit ooit anders is geweest (ik heb de passat nu 5 jaar)

Passat1992 (0), 14 jaar geleden

Ik kan morgenmiddag (woensdag) pas op de brug dus dat is even afwachten...

maar ik heb wel vastgesteld dat het geluid RECHTS VOOR wordt geproduceerd. Zou het de homokinetische koppeling kunnen zijn?
En wat is in dat geval een goeie oplossing, omdraaien links<-->rechts of vervangen? En is het een lastige of tijdrovende klus?

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Lijk me wel veel speling die op de aandrijfas zit, als je eraan trekt, voel je dan ook speling ? Dus niet eraan draaien.

Meestal is dan de homokineet bij de bakzijde defect..Als deze inwendig ingevreten is, kun je hem beter vervangen.

Passat1992 (0), 14 jaar geleden

Die speling zal ik morgen even checken als ik 'm op de brug heb, dan kan ik er beter bij...

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Passat of stel zelf een nieuwe vraag.