Volkswagen Transporter: Krijsende turbo. Wat kan ik verwachten?

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Diesel, Motorcode: 2.5tdi

Al twee jaar lang (meer dan 20000 km) maakte de turbo een luid geluid, hoog klinkend, veel luider dan daarvoor. Het is ontstaan tijdens een rit met caravan in de bergen waarbij de motor flink op z'n kop heeft gehad, maar niet te warm is geweest.
Intussen 2x bij de garage geweest. Ze kunnen niets vinden, of de turbo moet eraf.
Sinds 3 weken terug is het turbogekrijs weg, maar de motor rookt nu flink zwart bij gasgeven. Ik vermoed dat de turbo nu definitief de geest heeft gegeven en dat het geluid daarvan de voorbode was.
Wie weet wat ik kan verwachten en wat de kosten zullen zijn bij de VW-garage?
Ik kan evt. een gebruikte turbo kopen die meer dan 100 000 heeft gedraaid, voor 300 euro Zou zo'n ding te vertrouwen zijn en is het veel werk om hem te wisselen?

Alvast bedankt voor de antwoorden.

Robert

robert10074

Geplaatst door robert10074 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Transporter? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

blijegeit (0) PRO, 18 jaar geleden

zal de turbo laten vervangen. waarschijnlijk is tijdens die zware rit met sleurhut de turbo overbelast (of ditect na zware belasting je motor uitgezet, gaan ze ook stuk van).
gevolg een defect lager. en dat hij nu zo rookt kan goed komen door de defecte turbo aangezien die dan olie kan gaan lekken.

mvg

snowman11000 (0), 18 jaar geleden

Als je deze auto nog even wil houden ,en dan toch uitendelijk besloten heb om deze turbo te vervangen,dan zou ik nooit voor een turo gaan die al 100,000 gedraaid heeft en ook nog eens 300 Euro voor neer moet leggen.

Ik zou een revisie turbo nemen dan ben je uitendelijk misschien toch iets duurde uit,maar het geeft wel weer een goed gevoel als je straks met je caravan de bergen in gaat.De onkosten voor een ruilturbo incl monteren lopen erg uiteen.Mijn advies is een ruilturo zien te krijgen en dan eerst info opvragen voor deze komende reparatie bij diverse garages,en je zult versteld staan welk een verschil in arbeidsonkosten er zoals in rekening worden gebracht.

NB: Ik heb wel een prijs in gedachten voor de gehele klus incl revisie turbo,maar wil nog even niet vooruit lopen.

Succes, Jan

robert10074 (0), 18 jaar geleden

Heren, dank voor jullie antwoorden.
We zijn er intussen achter. Het inlaatspruitstuk bleek los te zitten. Waarschijnlijk heeft de pakking twee jaar lang "gertrompetterd" en is laatst gedeeltelijk weggevlogen. Het geluid was toen weg maar de auto kreeg zo echt te weinig frisse lucht, waardoor hij begon te roken.
De garage heeft er enkele uren werk aan gehad om alles weer dicht te krijgen, maar het vervelende geluid en het roken zijn nu voorbij. En.... de turbo leeft nog! :-)

Robert

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Transporter of stel zelf een nieuwe vraag.