Volkswagen Sharan: lawaai in motorcompartiment

Bouwjaar: 1999, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9, 110pk automaat

Hallo,

Heb probleem met een geluid dat uit het motorcompartiment komt, als je in de wagen zit lijkt het van R vooraan te komen met de kap open situeert het zich echter meer rond de accu.
Het lastige is dat het lawaai er niet altijd is, komt en gaat en niet toerental gebonden is, ttz het gaat meestal wel weg al je gas geeft maar niet altijd. Komt soms ook terug als toerental terug in de buurt van stationair komt. Garagist heeft +/- 1000 km met auto gereden en heeft maar heel even (te kort) geluid gehoord. De ventilatoren zijn het niet want het is er ook als ze stil staan. Dacht eerst dat het op vochtige dagen meer voorkwam en minderde naarmate de wagen opwarmde maar nu is het er ook soms als ik op de snelweg rij. In de wagen klinkt het als een laag geluid, met de kap open lijkt het wel of een relais (bij de accu??) heel snel open en dicht gaat en zo een haast lang toeterend geluid maakt. Ik heb vandaag ook gemerkt dat er in de buurt van de accu een knisperend geluid waarneembaar is net alsof elektriciteit tussen + en - overspringt. Heb aansluitpunten van accu nagekeken en alles zit vast en geeft nergens geen contact. Dacht eerst dat er ergens speling was op een as, die trilde bij een bepaald toerental, maar dan denk ik dat het er altijd zou moeten zijn waarschijnlijk. Eén keer was het er voor een paar seconden nadat de motor net was afgezet maar de sleutel nog in het contact zat !

Ik hoop dat iemand me met dit mysterie kan helpen want het begint aardig op m'n systeem te werken.

Alvast bedankt

S.

stillmeadow

Geplaatst door stillmeadow (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Sharan? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

12 Reacties

anoniem-1573996169 (0), 16 jaar geleden

is het je kachelventilator niet????even uitzetten of een andere stand.

stillmeadow (0), 16 jaar geleden

vermoed van niet, hoger of lager zetten helpt niet, de verwarming (=automatische airco) helemaal op off zetten helpt echter wel.

Hans4037 (0) PRO, 16 jaar geleden

Dan is de aircopomp de veroorzaker van het geluid.

Hans

stillmeadow (0), 16 jaar geleden

Ga dit zeker laten nakijken maar toch 2 bedenkingen, deze is nog niet zo oud, maar jaar of 2 à 3 geleden vervangen, (rij +/- 25000km/jaar) geluid is er al 1 jaar. Kan deze nog lawaai maken nadat de motor net is afgezet?

S

Hans4037 (0) PRO, 16 jaar geleden

Als de motor afgezet staat ook de aircopomp stil,dus dan kan deze geen geluid meer maken.

Hans

CARS&MOTORS (0) PRO, 16 jaar geleden

is niet het koelmiddel wat zich nog expandeersd en dan door de calibratie perst

stillmeadow (0), 16 jaar geleden

Wat ik vooral raar vindt is dat het er niet altijd is, soms weken niet dan weer enkele dagen wel, geen blijvend geluid is, duurt max 1 min (gelukkig), maar meestal maar enkele seconden, soms paar keer na elkaar soms maar één keer, soms luid soms stil, dit maakt het zo moeilijk traceerbaar. Ook niet toerental gebonden is, je kan het zelf ook niet opwekken door bepaalde snelheid enz...

Het is wel zo, als het geluid er is als de motor stationair draait en je gas geeft, het soms helemaal verdwijnt, soms terugkomt als het toerental terug zakt, soms gewoon ook blijft.

In het begin was het er trouwens alleen maar bij het stationair draaien vlak na het starten van een koude motor en nooit bij een warme motor of hogere toerentallen (ondertussen wel). Naar mijn gevoel vooral na een mistige/vochtige nacht, maar dat is ondertussen te lang geleden om nog zeker te weten.

Zou het ook niet kunnen dat door de airco af te zetten de spanning op de riem verandert en daardoor het geluid verdwijnt zonder dat het persé de aircopomp is maar iets anders dat door de riem wordt aangedreven??

auto-peter (0) PRO, 16 jaar geleden

Vrijloopriemschijf alternator controleren.

anoniem-1573996169 (0), 16 jaar geleden

gooi eens even je riem los en kijken wat hij dan doet

stillmeadow (0), 16 jaar geleden

Wagen is volledig nagekeken, vrijloopriemschijf -koelmiddel gecontroleerd. Er zat wel wat speling op de riem van de servo maar is terug aangespannen en het bijhorende geluid is weg, achterste knalpot is ook vervangen, bij vw aan computer gekoppeld, alles in orde behalve batterij die stilaan haar vermogen aan't veliezen is.

Het initiële geluid is echter gebleven, volgens garagist die trouwens het geluid niet heeft gehoord, is alles in de motor ok, vermogen, de staat van aircopomp, servopomp, enz...

Graag nog enkele alternatieven aub, want dit wordt toch echt te gek......

anoniem-1573996169 (0), 16 jaar geleden

als je er nu eens voor zorgt dat je gegarandeerd zeker van bent dat de airco niet gebruikt wordt dus ook niet met het ontwasemen van je ruit of voor mij part haal je de de zekering eruit of de stekker van de airco af en kijk eens een paar dagen af wat hij dan doet,als je je contact afzet en je airco heeft gewerkt geeft hij meestal ook een geluid,misschien is dit wel wat je hoort

stillmeadow (0), 15 jaar geleden

Eindelijk een oplossing gevonden voor het onvindbare geluid. Ttz vrijloopriemschijf vervangen, geen oplossing, rijden zonder airco wel maar probeer dat maar eens vol te houden in een Sharan als het snikheet is. Dus we hebben verder gezocht en bleek dat de ventilatoren of meerbepaald één, tweede was kapot, meteen naar hoogste stand gingen als hij op en af sprong. Er was dus waarschijnlijk ergens een te groot temperatuursverschil, alhoewel mijn temperatuur meter op het dashbord dit nooit heeft aangegeven, ook was de olietemp nooit te hoog en werkte de airco perfect.

Dus twee nieuwe ventilatoren, één nieuwe weerstand, één nieuwe relais die de ventilatoren stuurt en eindelijk na een kleine twee jaar is dat vervelende geluid weg.....zonder dat we eigenlijk weten wat de oorzaak nu "echt" was. Naar mijn gevoel speelt de weerstand hier een rol en waarom hebben ze daar niet eerder aan gedacht, maar dit is puur mijn gevoel als leek.

In ieder geval ik hoop dat iemand hier ooit iets aan heeft, ik wens alleszins iedereen die gereageerd heeft op mijn vraag te bedanken voor het "meedenken"

Stillmeadow

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Sharan of stel zelf een nieuwe vraag.