Volkswagen Golf V: Nox Sensor vervangen, Lambda Sonde?

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Benzine, Motorcode: FSI 1.6

Beste Mensen,

Ik ben nieuw hier (excuses dat ik met de deur in huis kom vallen) en ik heb een probleem met mijn volkswagen golf 5 fsi 1.6 (bezine). Een aantal jaren geleden hebben wij een nieuwe volkswagen 5 gekocht bij de dealer. Een aantal maanden na onze aankoop kregen wij een foutmelding op onze computer. De auto hebben wij teruggebracht naar de garage en het bleek te gaan om een motorstoring. Een nieuw onderdeel erin gezet en de auto heeft 4 a 5 jaar perfect gelopen.

Recent krijg ik op de boardcomputer weer een storing te zien. Ik terug naar de garage en de fabriekssoftware laten vernieuwen van de auto. Daarnaast nog even een korte reset gedaan voor 80 euro en de auto laten inspecteren. Er konden geen fouten gevonden worden. Een aantal dagen erna weer problemen met de boardcomputer. Lampje begon opnieuw te branden. Teruggegaan naar de garage en kosteloos een nieuwe reset laten uitvoeren. Daarna weer opnieuw dezelfde storing.

Na een diagnose van de lokale garage krijg ik te horen dat de Nox Sensor vervangen moet worden. De totale kosteplaatje is al fors opgelopen na zoveel inspecties en ik weet niet eens wat er precies vervangen gaat worden. Mijn vraag is dan ook: is de Nox Sensor gelijk aan een lambda Sonde, of toch iets heel anders? Ik kan op het internet niks erover vinden. Het enigste wat ik weet is dat het een product/onderdeel is die gefabriceert wordt door bosch. Is de lambda Sonde niet gewoon exact hetzelfde ding en zijn het gewoon twee verschillende benamingen voor hetzelfde onderdeel (aangezien de werking bijna hetzelfde is?
Hoeveel kost zo'n onderdeel normaal?

Alvast bedankt voor jullie hulp.

Monkeydancer

Geplaatst door Monkeydancer (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Golf? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

12 Reacties

ricky (0) PRO, 15 jaar geleden

Is een bekend probleem bij de Golf 5 en Touran.
Het is zeg maar de lambdasonde na de katalysator.
De dealer zou moeten weten wat er aan de hand is,want als hij van voor een bepaalde productie datum is dan moet hij vervangen worden,en ook een softwareupdate voor de ecu krijgen.
Hij kan natuurlijk ook zelf stuk zijn gegaan.
Wat was de storing precies?

Monkeydancer (0), 15 jaar geleden

[quote=ricky]Is een bekend probleem bij de Golf 5 en Touran.
Het is zeg maar de lambdasonde na de katalysator.
De dealer zou moeten weten wat er aan de hand is,want als hij van voor een bepaalde productie datum is dan moet hij vervangen worden,en ook een softwareupdate voor de ecu krijgen.
Hij kan natuurlijk ook zelf stuk zijn gegaan.
Wat was de storing precies?[/quote]
De dealer heeft mij niet de exacte code gegeven. Horen zij mij dat te geven? en mag ik het wel vragen? De dealer heeft namelijk kennende gegeven dat het vervangen van de nox sensor meer dan 500 euro gaat kosten en ze konden mij niet garanderen dat daarmee de storing is verholpen. Daarom wil ik dus graag weten hoeveel een lambda sonde kost en welke onderdeel nummer ik moet hebben, zodat ik het evt. zelf kan importeren om de kosten te drukken en zelf inbouwen met een vriend van mij. Ik wilde u alvast bedanken voor uw feedback, aangezien u aangaf dat het gaat om de lambda sonde

oldford (0) PRO, 15 jaar geleden

Vervangen van nox-sensor kost inderdaad zo'n 500 euro. Kennis van mij had laatst hetzelfde probleem.
Overigens, een nox-sensor is wat anders als een lambda-sonde.
Een lambda-sonde meet de hoeveelheid zuurstof in de uitlaatgassen.
Een nox-sensor meet zoals de naam al zegt nox. Dat is een verzamelnaam voor een aantal gassen, te weten no, no2 etc.

Monkeydancer (0), 15 jaar geleden

[quote=oldford]Vervangen van nox-sensor kost inderdaad zo'n 500 euro. Kennis van mij had laatst hetzelfde probleem.
Overigens, een nox-sensor is wat anders als een lambda-sonde.
Een lambda-sonde meet de hoeveelheid zuurstof in de uitlaatgassen.
Een nox-sensor meet zoals de naam al zegt nox. Dat is een verzamelnaam voor een aantal gassen, te weten no, no2 etc.[/quote]
Ja, bij de monteur is het inderdaad 500 euro, maar ik wil graag weten welk onderdeel het precies is zodat ik het zelf kan bestellen en kan vervangen met een vriend van mij. Ik zit nu op internetpagina van een leverancier en zie inderdaad meerdere onderdelen staan. Maar als een lambda Sonde niet hetzelfde is als een Nox Sensor, waar zit hem dan exact het verschil? Ik weet namelijk dat een lambda sonde het aandeel zuurstof in de samenstelling van de uitlaatgassen en geeft deze door aan het motormanagement. Uiteindelijk wordt de motormanagement bijgestuurd door de samenstelling van zowel brandstof als lucht aan te passen. Iets was nogal overeenkomst met een Nox Sensor die ook tevens weer invloed heeft op de katalysator.

http://www.amt.nl/web/Vraagbaak/tonen-vr...

Ik wilde graag in Duitsland deze onderdelen gaan bestellen. Een duitse vriend kon niet de Nox Sensor vinden op de pagina van de leverancier. Wel kon hij een lijst met Lambda Sondes vinden. Worden ze in Duitsland gewoon Lambda Sondes genoemd?

Hier nog een pagina met een duidelijke illustratie. Zo te zien lijkt het inderdaad op de lambdasonde die NA de katalysator komt.

http://www.mobikit.nl/atotz/rubriek_5/Ne...

Hier nog een duidelijke interactieve filmpje (lambasonde aan de uiteinde van de auto, vlak bij de uitlaat?)

http://www.ngk.de/fileadmin/e_learning/m...

Hoe lang kan ik nog zo verder doorrijden met een motorstoring? Is het schadelijk voor de auto of kan ik voorlopig nog wel verder zo rijden?

Renaultmonteurtje (0) PRO, 15 jaar geleden

lambda kan ook heated O2 sensor worden genoemd

Rosse (0), 15 jaar geleden

Het onderdeel waar het over gaat is

03C 907 807 D

Het lijkt me onmogelijk dit te bestellen via bosch aangezien het niet alleen een NOX-sensor is, maar het is tevens ook een stuurapparaat bevat:

http://www.roelz.be/info/BAG_nox.pdf

Ken je de exacte foutcode? Misschien lekt de pakking gewoon wat?

Monkeydancer (0), 15 jaar geleden

[quote=Rosse]Het onderdeel waar het over gaat is

03C 907 807 D

Het lijkt me onmogelijk dit te bestellen via bosch aangezien het niet alleen een NOX-sensor is, maar het is tevens ook een stuurapparaat bevat:

http://www.roelz.be/info/BAG_nox.pdf

Ken je de exacte foutcode? Misschien lekt de pakking gewoon wat?[/quote]
Ik heb de Nox Sensor gevonden, bedankt voor de code. Het onderdeel is nieuw en kost 120 euro met de nummer: 03C 907 807 D , gemaakt in japan VW Ag, Bosch inclusief stuurapparaat. Eventjes ter illustratie een foto erbij gedaan.

[url=http://img159.imageshack.us/my.php?image...][img]http://img159.imageshack.us/img159/8715/...[/img][/url]

Is dit het juiste onderdeel, of is het een bmerk iets? Het onderdeelnummer komt overigens overeen en het object is nieuw.

Rosse (0), 15 jaar geleden

Dit ziet er op het eerste zicht inderdaad het juiste onderdeel uit. De sticker met VW AG lijkt me wel een vreemd lettertype om OEM volkswagen spul te zijn, dus 100% zeker zeggen dat dit een correct VW onderdeel is durf ik niet.

Echter, voor die prijs zou ik het zeker proberen. Waar heb je dit onderdeel gevonden?

Monkeydancer (0), 15 jaar geleden

[quote=Rosse]Dit ziet er op het eerste zicht inderdaad het juiste onderdeel uit. De sticker met VW AG lijkt me wel een vreemd lettertype om OEM volkswagen spul te zijn, dus 100% zeker zeggen dat dit een correct VW onderdeel is durf ik niet.

Echter, voor die prijs zou ik het zeker proberen. Waar heb je dit onderdeel gevonden?[/quote]
Ik heb dit onderdeel besteld bij een Duitse particulier. Blijkbaar haalt hij ze rechtreeks in de buurt van wolfsburg of dergelijke (heeft ze regelmatig op voorraad). Ik zal jullie op de hoogte houden van de vorderingen. Ik ben ook bezig om zelf een can-bus usb adapter aan te schaffen en vag-com te installeren. Ik zal dan vervolgens de foutcode proberen te achterhalen. Alvast bedankt voor je hulp.

amsterdamlyes (0), 15 jaar geleden

Hi Monkeydancer,

Ik heb hetzelfde probleem, kosten 500 euro, zou jij mij de gegevens willen sturen van de Duitse particulier om die te kunnen bestellen?

Lyes

0618243328
amsterdamlyes@hotmail.com

moortje (0), 14 jaar geleden

Hallo Monkeydancer,

Ook ik heb problemen met mijn nox-sensor, kosten 500 euro, zou je mijn de gegevens willen sturen van de Duitse particulier om deze sensor te bestellen?
Bijvoorbaat dank.

Fred,

skummypoes@hotmail.com

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Fred

Je kunt beter een nieuw topic starten,deze is al een jaar oud!

Heb je eventueel een foutcode ? Het hoeft niet altijd de lambda zelf te zijn die de storing veroorzaakt.

Gr Stefan

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Golf of stel zelf een nieuwe vraag.