Volkswagen : pingelsensor

Misschien is er iemand die expert genoeg is om een vraagje over de pingelsensor te beantwoorden?

Vraag: Men heeft het steeds over 'pingelen'. De pingelsensor zou 'pingelen' tegen gaan... Wat is pingelen?? Hoor ik daar wat van? Hoe klinkt 'pingelen'? Kan je 'pingelen' voelen? Als de motor pingelt, wat gebeurt er dan letterlijk? geluid?

Een pingelsensor is hetzelfde als een klopsensor/knocksensor, klopt dat?

Alvast thanx..

hanz4101

Geplaatst door hanz4101 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Overig? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

13 Reacties

Volvojohan (0), 18 jaar geleden

Wat is pingelen?
Het brandstof/luchtmengsel wat in de cilinder komt heeft een bepaalde tijd nodig om volledig, bij verbranding, tot expansie te komen. Perfect is als dit moment (max expansie) precies onstaat als de zuiger in het BDP staat en niet later of eerder.
Als de bougie nu 10 graden voor het BDP vonkt dan heeft het brandstof mengsel 10 graden de tijd om volledig tot ontbranding (expansie) te komen en dus de max uitzet als de zuiger in het BDP staat.
Als je nu door vol gas geven een erg rijk mengsel hebt en de temp van de motor hoog is bv zomers dan wil dit rijke mengsel veel sneller tot ontbranding komen waardoor de max uitzetting bij de verbranding al plaatsvind voor het BDP, de expansie wil dan de zuiger terug drukken voordat deze het BDP heeft bereikt.
Dit verschijnsel is hoorbaar en heet pingelen.
Bij veel roetafzetting (gaat gloeien) in de cilinder en hoge buitentemp treedt dit verschijnsel sneller op dan in de winter of bij een schone motor.
De pingelsensor detecteerd deze pingel en zorgt ervoor dat de onsteking iets later gezet wordt bv 8 graden voor BDP waardoor max expansie van het mengsel weer plaatsvind op het BDP (waar het hoort).
Rijke mengsels ontstaan zoals al gezegd bij vol gas geven maar ook als je veel vermogen vraagt bij een laag toerental bv bij het trekken van een aanhanger of vol gas geven in laag toeren met een te hoge versnelling, als de motor of omgevings temp dan ook nog hoog is dan heb je al gauw een te rijk mengsel met pingelen tot gevolg.

Pingelsensor of klopsensor of knocksensor is allemaal hetzelfde.

groet Johan

hanz4101 (0), 18 jaar geleden

Thanx voor je uitgebreide uitleg. Daar heb ik veel aan. Ik begin 't allemaal steeds interessanter te vinden.

Maar.. Hoe klinkt dat pingelen? Is dat een hoog geluidje, of iets anders?

stefan84 (0), 18 jaar geleden

mwuhhh mwuhh mwuhh mwuhhh mwuh

zo klinkt het ongeveer Hanz ;)

Stefan

michaelf (0) PRO, 18 jaar geleden

Klinkt het echt zo Stefan?Volgens mij klinkt het meer alsof er iemand met een klein hamertje zit te tikken met een grote frequentie op iets als gietijzer!

grt Michael

primera p11 (0), 18 jaar geleden

Het klinkt idd als tikken met een hamertje op bijv een aambeeld.

stefan84 (0), 18 jaar geleden

wat ik als voorbeeld deed was maar flauwekul :)

is een beetje lastig te typen,tjaa..welke tekens gebruik je als de auto bokt,pingelt,hobbelt,steigerd,pruttelt.. ..;[']-,./

Stefan

michaelf (0) PRO, 18 jaar geleden

Volgens mij wordt de vraagsteller daar niet echt mee geholpen.Ik dacht zo als primera of ik het beter omschrijven.

grt Michael

P. Kelder (0) PRO, 18 jaar geleden

aan pingelen moet je denken aan het onregelmatig/stotteren/schokken van de motor....

paul,

michaelf (0) PRO, 18 jaar geleden

Is dat wel altijd zo Paul? Ik heb wel auto's gehad welke behoorlijk pingelden en toch was er voor de rest niets aan te merken.Daarom is pingelen ook behoorlijk gevaarlijk(verbrande zuigers!)

grt Michael

P. Kelder (0) PRO, 18 jaar geleden

pingelen van een motor is altijd merkbaar! tenzij je een heel ander probleem onder pingelen verstaat??

paul,

michaelf (0) PRO, 18 jaar geleden

Nee bedoel echt wel pingelen.Als je in het huidige autopark kijkt met het doel om een zo vroeg mogelijk ontstekingstijdstip te creeren, de ontsteking 1 of 2 graden vroeger te zetten je wel het pingelen hoort maar er waarschijnlijk voor de rest niets van merkt.

Michael

stefan84 (0), 18 jaar geleden

Ben het toch helemaal met Paul eens hoor..

Stefan

hanz4101 (0), 18 jaar geleden

Haha, thanx voor de antwoorden.. Wel grappig, haha..
Ik begrijp het volgens mij nu wel. Mijn auto, golf III 2.0gti doet heel raar. heb zowat precies een jaar geleden mijn pingelsensor vervangen, en nu lijkt hetzelfde aan de hand te zijn. Raar geluid, lijkt pingelen, en onregelmatig stationar lopen, vooral hoog toerental stationair. Hij houd in bij vol gas wanneer de motor op tempratuur is..
Ik ga 'm vanmiddag laten uitlezen, ben benieuwd.
Thanx iedereen

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Overig of stel zelf een nieuwe vraag.