Volkswagen New Beetle Cabriolet 2005: Raam bijrijder wil niet meer open

Bouwjaar: 2005, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: BFS, Motorinhoud (cc): 1600, Vermogen (kw): 75

Hallo! Onze VW New Beetle Cabriolet heeft een probleem: het raam van de bijrijder gaat niet meer dicht. (Wel het kleine achter raampje, maar niet het grote raam voor).
Ik heb alle knopjes natuurlijk geprobeerd (meerdere malen), aan de bestuurders kant om alleen het raam te openen, of om alle ramen te openen en aan de bijrijder kant, niks werkt. Je hoort wel heel zacht een soort klikje, maar er gebeurd niks.
Om de situatie nog vreemder te maken: het raam werkt al heel lang niet, maar zat dicht. Dus ach, het was ok. Totdat ik een paar dagen geleden het dakje dicht deed, en opeens het raam een klein stukje naar beneden ging (wat altijd al wel gebeurd aan de bestuurders kant, maar dus nooit aan de passagiers kant). Ik blij want ik dacht dat het probleem vanzelf was opgelost! Dus ik enthousiast het raam helemaal open gedaan, dat werkte. Dicht gedaan. Werkte ook. Weer open gedaan, nog steeds. Maar toen ging het niet meer dicht!
En dat is best vervelend nu dus. Het is nu nog lekker weer, maar dat houdt natuurlijk op. Dus ik denk dat er ergens iets mis is met een sensor ofzo, maar heb echt geen idee.
De garage heeft geen tijd om dit op korte termijn op te lossen en heeft ook geen idee wat het kan zijn, dus ik hoop hier een expert tegen te komen.

ChrisM83

Geplaatst door ChrisM83 , lid sinds 9 maanden geleden

12 Reacties

kaleido 1 PRO, 9 maanden geleden

Raammotor is overbelast of iets loopt te zwaar , deurpaneel er af en kijken of jeetje hulp het raam weer dicht krijgt.

ChrisM83, 9 maanden geleden

Bedankt. Ik ga het zo even bekijken.
En als ik het permanent opgelost wil hebben, heb je dan ook suggesties?

ChrisM83, 9 maanden geleden

@kaleido1, zie bijlage. Wat raad je nu aan om te doen?

ChrisM83, 9 maanden geleden

ChrisM83, 9 maanden geleden

Beunhaas PRO, 9 maanden geleden

Lijkt me duidelijk dat de ruit te zwaar loopt, waardoor het motortje het soms niet meer trekt, mechanisch probleem dus.
Deurpaneel eraf en kijken wat er mogelijk aan de knikker is.
Veel makkelijker kan ik het niet maken, dit is het algemene recept voor vervelende portierruiten.

ChrisM83, 9 maanden geleden

Ik heb nu het deurpaneel er af.. maar geen idee wat ik verder kan doen. Kan ik de 6-hoekige moeren er af schroeven om te kijken of ik het raam een stukje open kan krijgen daarachter?
https://share.icloud.com/photos/07ct-v67...

ChrisM83, 9 maanden geleden

Ben een paar stappen verder.. maar krijg nog steeds met geen mogelijkheid het raam omhoog, ook niet nu de motor er af is. Er moet ergens iets klemmen, denk ik, maar zit echt muur vast.
Any ideas?
https://share.icloud.com/photos/003Sp-8B...

ChrisM83, 9 maanden geleden

OK... ik heb het raam omhoog! Jeeh. :-) Dus voor nu is het even OK, liever dat het raam omhoog staat dan dat het omlaag staat. Maar er is wel iets geks aan de hand.
Op het moment dat ik de raammoter verbind met de connector (en nog niet aan de deur vast heb gemaakt), gaat de motor meteen draaien, om het raam naar beneden te doen. Na een seconde ofzo stopt dat. (Aangezien ik de motor gewoon los heb, gaat het raam natuurlijk niet naar beneden).
Als ik dan de motor weer vastmaak aan het paneel, zodat ik dus wel het raam kan bedienen, kan ik wel het raam naar beneden laten bewegen, dat werkt perfect... maar ik kan het raam niet naar boven doen!
Ik denk nu dat het ligt misschien aan een sensor ergens, die denkt dat het dak er nog op zit ofzo, en dat daarom het raam niet helemaal dicht moet.. maar heb geen idee.
Voor mij is het voor nu OK. Ik ga het motortje er gewoon af houden, liever een dicht raam dan een open raam. ;-) En misschien later nog eens een keertje verder zoeken.
Als jullie tips of adviezen hebben, hoor het graag!

ChrisM83, 9 maanden geleden

(PS Als iemand in omgeving Leiden een keertje mee wil klussen... heel graag!)

kaleido 1 PRO, 9 maanden geleden

Zou het motortje er wel op zetten het raam kan nu zakken .
Laat de stekker van de motor er af.

    Ja, dat heb ik ook gedaan. Motortje er op, stekker er af. - ChrisM83, 9 maanden geleden

Audidriver73 PRO, 9 maanden geleden

Bij het openen van de deur moet het raam altijd een klein beetje zakken, dat is bij alle cabrio's, anders trek je raam kapot, dat blijft namelijk boven in de sponning hangen. Dit signaal krijgt hij van de deurmodule waar ook het slot in zit. Als je deur dicht doet gaat het raam weer stukje omhoog, let er maar eens op aan de bestuurderskant. Je zou hem eens kunnen laten uitlezen op foutcodes en ook of alle signalen van schakelaars werken.

    Ja, zo zou het moeten werken… maar dat doet m’n auto al maanden niet meer. - ChrisM83, 9 maanden geleden
    Kan inderdaad wel eens kijken of ik hem kan laten uitlezen. - ChrisM83, 9 maanden geleden

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen New Beetle of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor jouw auto? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!