Volkswagen Polo: Ratelend/Schrapend geluid VW Polo 1.4TDI Bluemotion

Bouwjaar: 2007, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.4 TDI Bluemotion

Hallo,

Ik ben een aantal maanden in het bezit van VW Polo 1.4TDI Bluemotion.

Sinds ik de wagen heb merk ik bij het rijden een ratelend geluid bij het rijden. Het geluid valt het hardste op als je in de wagen zit (met gesloten ramen).
Het geluid lijkt mij van de versnellingsbak te komen, hoewel ik hier niet zeker van ben. Het geratel treed opvallend op bij het zeer laag in toeren rijden. Als je de koppeling terug induwt, verdwijnt dit geluid. Vandaar mijn vermoeden dat dit geluid uit de versnellingsbak komt. Als je wat hoger in toeren rijd hoor je niets en lijkt alles heel normaal. Hoe lager in toeren, hoe meer kans op het geratel.

Weet iemand of in de wagens een tweemassavliegwiel zit? Ik wou hiervoor onlangs de prijs opvragen omdat ik vliegwiel vermoedde, maar toen vertelde Brezan me dat in deze wagen een vast vliegwiel zou zitten. Is er iemand hier die dit met zekerheid weet?

Als het een vast vliegwiel is, blijft er enkel de optie koppeling of versnellingsbak over naar mijn mening.

Heeft iemand hier raad/ervaring mee?

Alvast bedankt,
Groetjes,
Karim

karim6140

Geplaatst door karim6140 (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Polo? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

ricky (0) PRO, 10 jaar geleden

Naar mijn idee zit hier een 2 massa vliegwiel in maar vanaf deze bouwjaren zijn ze bij bepaalde motoren overgegaan naar een vast vliegwiel terwijl daarvoor altijd een 2 massa was gemonteerd (ook bij benzine motoren). Als je het zeker wilt weten dan even een belletje naar de dealer en dan weet je het.
Maar wat jouw geluid precies is is lastig te zeggen vanachter de pc. Te zacht zeker om te filmen en op youtube te zetten?
Als je een verrot 2 massa hebt dan hoor je deze bijna altijd ook stationair.

Jan227 (5) PRO, 10 jaar geleden

Hallo, bij rijden met lage toerentallen , treden er bij deze 3 cilinder wel eens ratelende geluiden op uit de riemaandrijving van de dynamo/ aircopomp. Is de vrijloop van de dynamo in orde ? Maakt het verschil of de airco aan of uit staat ?

Als je zoals jij zegt extreem laag in toeren rijdt, dan kunnen er door het oneenparig lopen van de motor ongetwijfeld ratelende geluiden ontstaan.

Probeer eerst te vergelijken of een vergelijkbare auto dit symptoom ook heeft, mocht dat zo zijn dan zal het vervangen van onderdelen waarschijnlijk tevergeefse moeite zijn.

Groet Jan227.

karim6140 (0), 10 jaar geleden

Ricky, Jan227,

Ik heb vandaag contact opgenomen met verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het reviseren van versnellingsbakken.
Op basis van het chassisnummer hebben ze even opgezocht, en blijkt dus idd dat er in deze wagen een vast vliegwiel zit.

Ik zal eens proberen het geluid op te nemen, maar ik vrees dat het niet genoeg hoorbaar zal zijn...

De vergelijking met gelijkaardige wagen heb ik ook al gemaakt, normaal zou je het geratel niet mogen horen.

Ik ga de komende dagen bij twee reparateurs langs, die waren bereid om er eens naar te luisteren, en zouden onmiddelijk kunnen zeggen of dit van de versnellingsbak komt.

Mvg
Karim

karim6140 (0), 10 jaar geleden

Ik ben de voorbije dagen op zoek gegaan naar mensen die verstand hebben van versnellingsbakken. Mijn vermoeden is bevestigd: het geluid komt wel degelijk uit de bak. Het is een zeer typisch geluid voor versleten lagers. Ik zou er nog vroeg bij zijn en de schade zou meevallen. Nu hebben beide reparateurs voorgesteld om de bak binnen te brengen en stellen ze voor om de lagers te vervangen en eventueel andere onderdelen indien nodig.

Nu ga ik de bak zelf moeten demonteren, met behulp van een zeer ervaren mekanieker. Heeft iemand toevallig plannen/ afbeeldingen/ tips die me kunne helpen bij de uitbouw van de bak, en natuurlijk is alle info met betrekking tot het herstellen van de bak zelf ook altijd welkom.

Bakcode: JDD

Alvast bedankt.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Polo of stel zelf een nieuwe vraag.