Volkswagen Transporter: rook uit motorkap na 20 minuten laten draaien

Bouwjaar: 1995, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9

Hallo,

ik sta op het punt een tweedehands VW Transporter T4 1.9d te kopen, afkomstig van een autodealer. de wagen is van '95 en heeft 133.000 km.
alles leek perfect tot we de motor een tijdje lieten draaien om na te gaan of die in orde was. dat was dus blijkbaar niet het geval want na een 20-tal minuutjes kwam er plots rook uit de motorkap. niet overdreven veel, maar ook niet weinig. 'k weet niet echt welke kleur de rook had, maar denk dat ik toch wel kan zeggen dat het niet zomaar wat verdampend water was.
toen de zaakvoerder de dop van het koelvloeistofreservoir begon te draaien spoot de vloeistof eruit en liep die over. snel terug dichtgedraaid dus.. volgens de zaakvoerder was dit niet noodzakelijk een groot probleem en daarna zijn we er gewoon mee gaan rijden en alles leek weer normaal. de rook was weg en de motor klonk ok. vrij vreemde zaak in mijn ogen maar bon..
nu zou ik wel eens willen weten wat dit zou kunnen zijn/geweest zijn, en of het wel verstandig is om deze wagen nog te kopen. want heb al verscheidene malen gehoord dat het waarschijnlijk aan de koppakking ligt en dat de kans op miserie daarmee groot is.
iemand die mij wat wijzer kan maken?
alvast bedankt.
bob

sunshine bob

Geplaatst door sunshine bob (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Transporter? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Bob

Wel belanrijk is om te weten welke kleur rook je zag / waar het ergens vanaf kwam / of waar het naar rook ?

Kan ook een olie lekkage zijn, die verdampt op een warme motor of uitlaatspruitstuk.

Ook kan het koelvloeistof zijn, maar die geur is anders.

Als de motor op temperatuur is, en je de dop van het expansie reservoir afdraait is het normaal dat deze stijgt of eruit komt.

Zou even kijken of je geen lek kan ontdekken en waar het vanaf komt.

Het kan ook maar een kleinigheidje zijn, als je koppakking kapot zou zijn, rookt hij eerder door de uitlaat en niet naar buiten, tenminste niet zoveel dat rook wolken onder de kap vandaan komen.

Gr Stefan

sunshine bob (0), 14 jaar geleden

Bedankt voor de snelle reactie stefan!

het was geen al te donkere rook, dat kan ik wel zeggen. 'k zou eerder zeggen grijsachtig. het kwam van onder de motorkap aan de kant van de bestuurder. denk dat ik zou kunnen zeggen ongeveer in de buurt van de batterij. naar wat het rook daar heb ik spijtig genoeg echt geen idee van. 'k heb het nog nooit megemaakt dat mijn auto begint te roken dus wist ik niet echt waar ik allemaal op moest letten op dat moment.
wat ik wel nog kan zeggen is dat de auto weer op normale temperatuur stond (rond de 80) vanaf we begonnen te rijden, maar heb niet op het metertje gelet terwijl we stilstonden. ik vermoed dat die toen wel vrij hoog stond.
wat denk je dat dit is, is dit probleem oplosbaar of enkel "tijdelijk oplosbaar"?

oldford (0) PRO, 14 jaar geleden

Laat de verkoper het eerst maar repareren voor dat je hem koopt. Gewoon testen door hem nog eens een 1/2 uur stationair te laten draaien.
Blijft het ding roken, dan hard weglopen en niet meer omkijken.

sunshine bob (0), 14 jaar geleden

bedankt, nog eens testen ging ik inderdaad sowieso doen. en de verkoper ging er naar kijken en moet ook nog naar de keuring ermee..

wat ik mij afvraag ik of het wel volledig oplosbaar is. want als het zo een van die problemen is die even op te lossen zijn maar dan na een maand weer naar boven komen, zie ik het niet zitten. weten jullie dit toevallig?

als jullie dit adhv mijn beperkte info nog niet kunnen afleiden, zal ik maar hopen dat het goed komt.
in ieder geval bedankt voor de hulp en als ik weet wat het probleem was en hoe het opgelost is post ik dit zeker.
bob

robert_103 (0), 14 jaar geleden

Misschien is de dealer fanatiek geweest met het schoon maken van de motor?!? Hier zijn ze soms erg gedreven in en spuiten ze de hele boel onder met een goedje zodat het schoon en nieuw lijkt. Heb zelf mijn blok eens gepoetst met WD-40. Dit gaf een vergelijkbaar resultaat toen bij stilstand de motor goed warm werd. Na een minuut of twee, drie was er niets meer aan de hand.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Transporter of stel zelf een nieuwe vraag.