Volkswagen Transporter: spanningsregelaar

Bouwjaar: 1992, Brandstof: Diesel, Motorcode: ABB

Hallo,
De dynamo in mijn T4 camper laadt niet alleen de startaccu, maar ook 2 stuks "huishoud"-accu's. Deze laatsten zijn gel-accu's van 200 Ah. 1 jaar oud
Volgens het display in mijn auto laadt de dynamo met maximaal 13,1 V. Ik meen gehoord te hebben dat de gel-accu's 13,7 v. nodig hebben.
Ze lopen (te) snel leeg bij normaal gebruik, zoals binnenverlichting en koelkast.
Mijn vragen; * klopt het verhaal van de noodzakelijke hogere laadspanning voor gel accu's?
*kan er een andere spanningsregelaar op mijn dynamo?
*is een laadspanning van 13,7 V. schadelijk voor de startaccu (lood)?
*wat zijn de kosten van vervanging van de regelaar?
Met dank en vr. gr.
Piet

Pedro69

Geplaatst door Pedro69 (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Transporter? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

michielwehkamp (0), 13 jaar geleden

Meet je laadspanning eens gewoon met een multimeter.Motor laten lopen dan de m.m.op gelijkspanning zetten in het bereik van 12v pennen van de m.m. op de accupolen zetten motor rond de 2000 toeren laten lopen nu moet de meter 14v aangeven[min 13.5 max 14.5] 13.1v is te weinig. Van een bosch dynamo is ie makkelijk te vervangen [gewoon 2 schroeven] en ook niet zo duur van een valeo dynamo is ie niet altijd vervangbaar [zit verzonken in de dynamo] en wordt het dus een nieuwe. michiel.

Pedro69 (0), 13 jaar geleden

Hallo Michiel,
dank voor je info. Heb gemeten met m.m. maar kom niet verder dan 13,2 V. Zal dus eerdaags eens kijken welke dynamo erin zit.
Ingeval van Bosch zal het probleem dus snel opgelost zijn.
Nogmaals dank en groet.
Piet

stefan84 (0), 13 jaar geleden

Piet,

Zitten die andere accu's er standaard in ?

Normaal moet die 13,2 Volt geen probleem zijn..Maar als hij nu in totaal 3 accu's moet opladen, de 2 andere zware accu's niet standaard zijn i.c.m. een standaard dynamo kan het best eens een probleem geven.

Misschien is het monteren van een zwaardere dynamo wel een optie ? Met name voor de 3 accu's te kunnen voorzien.

Die gel accu's, er zijn ook speciale laders voor om deze op te laden via de 220V thuis..

Zoek maar eens op internet..

Gr Stefan

Pedro69 (0), 13 jaar geleden

Hallo Stefan,
mijn auto is een orginele VW California Coach, dus een door VW gebouwde camper. Daarin zitten inderdaad standaard twee extra huishoudaccu's.
Ook zit er een omvormer/acculader in voor als je op een camping "aan de paal" staat. In die zin zou alles moeten kloppen. Echter..... de auto is van 1992 en in die tijd bestonden er volgens mij nog geen gel-accu's. Die heb ik er vorig jaar ingezet. De vraag is dus; hebben gel-accu's een hogere laadspanning nodig?
Bedankt voor je reactie.
vr.gr. Piet

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Transporter of stel zelf een nieuwe vraag.