Volkswagen Touran: zoemend geluid na vervanging aandrijfas

Bouwjaar: 2004, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9 tdi

Hallo,
Linksvoor aandrijfas vervangen omdat homokineet stuk was. Bij toenemende snelheid (vanaf 40km/uur) hoor je nu een zoemend geluid (ook toenemend met de snelheid). Het blijft wanneer de koppeling wordt ingedrukt. Schakelen gaat prima en geen bijgeluiden bij het schakelen, ook geen trilling in de pook. Aandrijfas is er nogmaals uit geweest en homokineten gecontroleerd, echter geen speling en soepel draaiend, goed voorzien van smeer.

Omdat de auto in Frankrijk stuk ging is er nog mee doorgereden, met een knakkende homokineet dus. Overigens knakkend niet alleen bij indraaien maar zelfs rechtdoor. Buitenste homokineet was drooggelopen. Kan het zijn dat de lagers van de flens naar het differentieel schade hebben opgelopen? Kan ik dat controleren?

Wat ook opvalt (en er eerst niet was) is dat bij een snelheid van 100km/uur of hoger bij sturen naar links of rechts ook de stuurbekrachtiging opeens geluid maakt?? Alsof er te weinig olie in zit maar bij deze wagen is de stuurbekrachtiging elektronisch. Multiriem vervangen maar lost dat niet het probleem op.

Groet,

Peter

pgeee

Geplaatst door pgeee (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Touran? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

ricky (0) PRO, 12 jaar geleden

Volgens mij heb je gewoon een defect wiellager zo te horen.
Heb je een brug? Zoja dan de wagen omhoog brengen zodat de wielen op ooghoogte zijn en dan de esp/asr uit zetten en dan iemand anders in z'n 5e versnelling even gasgeven tot ver boven de 100km/h en dan jij gaan luisteren bij de wielen, vergelijk links met rechts en je zal waarschijnlijk verschil horen, diegene die het meest geluid maakt is stuk.

anoniem-1573996169 (0), 12 jaar geleden

toch wel de aandijfasbout goed vastgezet

pgeee (0), 12 jaar geleden

Bedankt voor de snelle reacties. Ik zal de lagers checken. Bouten zitten volgens opgave Nm vast.

Overigens piepte het ook bij de Multiriem als ik de airco aanzet (bij stationair draaien). Na plaatsing nieuwe Multiriem is dit er nog steeds. Zou dit ook iets met de stuurbekrachtiging (die zoemt meteen bij al een weinig draaien, was er eerder niet) te maken kunnen hebben? Lijkt wel of er opeens vanalles aan de hand is.

pgeee (0), 12 jaar geleden

Opgelost!
Het was het wiellager links voor.

Piepen multiriem blijkt de vrijloop van de dynamo te zijn. Heel gemakkelijk te vervangen als je maar die unieke speciale dop hebt (Hazet 2592) en een 12-kant M10, anders lukt het niet.

Bedankt!

ricky (0) PRO, 12 jaar geleden

Nou mooi dat het is opgelost!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Touran of stel zelf een nieuwe vraag.