Volvo 940: Geen trekkracht en komt niet of met veel moeite boven de 3000 tp

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.3 LPT

Sinds gisteren 23/07/2006 heeft de motor boven de +/- 2500 toeren totaal geen trekkracht meer. Het lijkt erop of dat de turbo niet meer genoeg druk opbouwt en hij komt niet of met veel moeite boven de 3000 tpm. Ik had zelf het vermoeden dat een van de slangen van de turbo en/of de intercooler (zijkappen eraf geblazen of zo) kapot zou zijn maar kan niets raars vinden. Wat me verder nog opgevallen is dat de motor bij het optrekken een zwaarder geluid maakt en dat de motor stationair en tot +/- 2500 tpm loopt als een zonnetje. Hij heeft de problemen op zowel Benzine als LPG.

Als iemand een idee wat hier aan de hand zou kunnen zijn dan zou ik dat erg graag willen weten want dan kan ik verder zoeken en hoef ik misschien niet meer naar de garage waar pas over 1,5 week terecht kan. Al moet ik er eerlijk bij bekennen dat ik denk dan mijn autokennis uiteindelijk niet toereikend is om het probleem zelf te verhelpen.

Met vriendelijke groet,
Johnny van der Els

vdels_j

Geplaatst door vdels_j (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volvo 940? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

15 Reacties

Ramon9285 (0) PRO, 17 jaar geleden

Luchtmassameter stuk?
even uit laten lezen is het makkelijkst denk ik.

vdels_j (0), 17 jaar geleden

Ik ben straks naar de garage geweest waar ik de 940 gekocht heb en daar zeggen ze dat de turbo kapot is (vast zit) en dat hij daarom geen druk opbouwt. Ze gaan morgen voor me informeren of ze ergens een tweedehands turbo kunnen vinden. Ik hoop dat het lukt want een nieuwe is toch wel erg prijzig.

Cor1822 (0) PRO, 17 jaar geleden

Meteen dan controleren of de olietoeveor naar de turbo wel goed is...

Cor

Hans4037 (0) PRO, 17 jaar geleden

Is het uitlaatsysteem verstopt (katalysator) dicht

Hans

vdels_j (0), 17 jaar geleden

Ik hoop ook dat het de kat. is en voor mijn gevoel klinkt hij ook alsof er iets verstopt zit. Ik hou jullie op de hoogte.

Is de Kat. makkelijk los te krijgen om een klein testje te doen zonder?

Hans4037 (0) PRO, 17 jaar geleden

Probeer eens achter bij de uitlaat te voelen hoe de uitstroom is van de gassen,als iemand wat gas geeft. Pas wel op voor verbranding het kan erg heet zijn dat gas.

Hans

Volvo-Specialist (0) PRO, 17 jaar geleden

De inlaatslang van de turbo eraf nemen en even voelen of de turbo licht draait en of het asje geen speling heeft.

vdels_j (0), 17 jaar geleden

Ik zal het straks allemaal proberen. Ik ben net met pech langs de weg komen te staan en heb hem in de berm achtergelaten. Hij kon voor mijn gevoel zijn uitlaatgassen helemaal niet meer kwijt waardoor hij afsloeg en in eerste instantie amper nog aan de praat te krijgen was en daarna helemaal niet meer. Er kwam daardoor een ontzettend zwaar geluid (met een lichte rammel) onder de auto vandaan volgens mij vanaf de katalysator dus ik denk dat of gewoon de katalysator kapot is of dat de turbo nu echt overleden is en alle rommel daarvan in mijn katalysator heeft geblazen waardoor deze eveneens kapot is nu. Laten we maar hopen dat alleen de katalysator kapot is....

Kan ik de Kat. los schroeven en vervolgens (als hij het dan daarna doet) ongeveer 25 km naar huis rijden?

Hans4037 (0) PRO, 17 jaar geleden

Als je er bij kunt komen kun je er na gewoon naar huis rijden dan voel je ook of het probleem weg is.
Laat het wel even weten als je nog tijd daar voor hebt

Hans

vdels_j (0), 17 jaar geleden

Ik heb besloten om hem vanavond te laten staan en morgen verder te kijken. Ik hou je op de hoogte.

Volvo-Specialist (0) PRO, 17 jaar geleden

Ik denk dat de katalysator nu echt dicht zit.

vdels_j (0), 17 jaar geleden

Ik denk ook dat de katalysator echt verstopt zit. Hij staat een paar honderd meter van een garage dus ik hoop dat die vandaag tijd hebben om hem los te koppelen want ik kreeg hem zelf niet los maar had ook niet heel veel gereedschap bij.

Ik heb overigens ook gecontroleerd of de turbo licht draait en dat is het geval dus ik verwacht daar eigenlijk weinig problemen.

Hans4037 (0) PRO, 17 jaar geleden

Ik hoop het voor je dat mijn vermoeden de juiste is. Mocht de kat verstopt zitten laat dan wel de oorzaak verhelpen,meestal overslag van de ontsteking die dit veroorzaakt.
Anders is de nieuwe kat ook weer zo verbrand.

Hans

vdels_j (0), 17 jaar geleden

Bedankt voor alle tips.

Ze hebben de Kat. los gehaald en hij loopt nu weer als een zonnetje maar dan met een hele hoop lawaai. Ik heb al een nieuwe Kat besteld.

vdels_j (0), 17 jaar geleden

Bedankt allemaal..

Ik heb de nieuwe kat eronder gezet en hij loopt alweer 4 dagen als vanouds.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volvo 940 of stel zelf een nieuwe vraag.