Volvo 440: LPG G3 systeem en stotteren (lambda signaal)

Bouwjaar: 1996

Hallo iedereen,

Wij hebben nu een Volvo 440 met een G3 LPG systeem(moet er in gezet zijn door een instalateur, want volgens de Volvo dealer heeft Volvo nooit 440s gemaakt met een G3 gastank). Hij rijd prima, maar heeft een probleem waneer hij wat langere ritten maakt meestal met hogere snelheid (dus niet bij 80 km/h).
Het probleem is dat de auto dan opeens flink begint te stotteren alsof hij geen brandstof meer krijgt. Het gevoel en geluid is een beetje dat alsof je hem zelf van LPG naar benzine zet. Als je doorrijd met dit probleem gaat dan altijd het lambda signaal branden en als je afremd dan slaat de auto opeens af. Als we de auto echter op benzine zetten bij dit probleem dan loopt hij weer als een naaimachine en is er niets aan de hand.
Een uurtje ofzo laten rusten (afkoelen?) is ook altijd een manier om daarna weer met LPG verder te kunnen rijden zonder problemen (althans, mischien later wel weer natuurlijk).
De Volvo garage heeft er eens voor erg veel geld naar gekeken, niet erg goed naar ons verhaal geluisterd, en niets gevonden. Het probleem is natuurlijk ook dat de auto het probleem pas laat zien na >100 km, wat voor een garage erg lastig is.
In elk geval treed het probleem op bij een afstand langer dan 200 km achter elkaar, maar soms ook opeens wel eens bij een afstand van 100 km of minder.

Mischien herkend iemand het probleem zoals ik dat hier beschrijf, of kan iemand me een tip geven over waar overnagedacht kan worden...

Met vriendelijke groet,
Steven (bepaald geen auto expert :-))

GBateau

Geplaatst door GBateau (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volvo 440? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

flow (0), 20 jaar geleden

als de lambda lampje gaat branden probeer het potentiometer aan het gas kleb te verschuiven.1200 ohm bij stationair toeren tal.en oneindig bij vol last.

flow (0), 20 jaar geleden

als de lambda lampje gaat branden probeer het potentiometer aan het gas kleb te verschuiven.1200 ohm bij stationair toeren tal.en oneindig bij vol last.

testkees (0), 20 jaar geleden

Hoe staat het gesteld met het koel systeem het lijkt wel of de verdamper bevriest, er kan ook een luchtbel in het systeem zitten, als de motor op temperatuur is flink in de dikke waterslang knijpen

hakeemolajuwon (0) PRO, 20 jaar geleden

Welk merk en type autogassysteem is er in de Volvo gemonteerd?

peter8864 (0), 20 jaar geleden

Beste Steven

Je probleem klinkt heel herkenbaar. Ik heb een Volvo 460 1.8i op gas (Vialle, type D verdamper, computergestuurd met het lambda-signaal) en had net hetzelfde probleem: na langere tijd met hogere snelheden gereden te hebben, begon hij eerst een klein beetje te stotteren om het een beetje later helemaal op te geven op LPG. Na lang zoeken bleek het de elektrische afsluitklep te zijn op de lpg-tank. Sinds die vervangen werd (65 euro), heeft het probleem zich niet meer voorgedaan.

Wat ook nog zou kunnen is dat de stijgbuis van het gas in de tank gebroken is. Daardoor komt er enkel gasvormige lpg in de leiding van de tank naar de motor. Doordat het verdampen dan in de gastank gebeurt i.p.v. in de verdamper, kan die tank helemaal bevriezen bij hoge debieten (in casu lange tijd met hogere snelheden rijden), waardoor de stroom gas naar de motor onderbreekt. Als je dan lang genoeg wacht, ontdooit de zaak terug en kan je weer rijden.

Mijn auto heeft geen lambda-lampje, dus ik weet niet of dit er verband mee houdt.

Veel succes ermee!

Peter

GBateau (0), 20 jaar geleden

Dank jullie allemaal wel - ik zal het een en ander doorgeven aan een LPG installateur denk ik - zoals ik al probeerde te zeggen eerder in mijn melding was dat ik compleet geen verstand heb van autos en dat een "klep bij 1200 ohm stationair laten draaijen" volledig langs mij heen gaan :-) Maar iemand anders zal dit mischien wel begrijpen.. Dank jullie.

Steven.

mjbouta (0), 17 jaar geleden

Beste Steven,

ik heb net een topic geplaatst waarin ik exact hetzelfde probleem beschrijf.
Is bij jou de storing ondertussen oppgelost? Zo ja, wat was de boosdoener uiteindelijk?

Bij voorbaat dank voor je reactie,

Meindert Bouta

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volvo 440 of stel zelf een nieuwe vraag.