Volvo 440 1994: Stappenmotor en Lambda sonde

Bouwjaar: 1994

Mijn Volvo 440 16i loopt onregelmatig en het toerental vliegt af en toe omhoog.
Nu is mijn vraag hoe kom ik er achter of de stappenmotor stuk is of de lambda sonde. Hoor je bv de stappenmotor werken of moet ik hem doormeten? Kan een professional mij misschien helpen?

Joab

Geplaatst door Joab (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volvo 440? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

rfbroek (0), 20 jaar geleden

Waarom verdenk je de lambdasonde?

Joab (0), 20 jaar geleden

Omdat bij de apk keuring het co niet goed was is mij verteld na een zelf diagnose wat de garage uitgevoerd heeft dat de stappenmotor of de lambdasonde en misschien ook wel de catalisator stuk zou kunnen zijn.

rfbroek (0), 20 jaar geleden

Is de koude start wel goed? Het zou het nog de temperatuursensor van t koelwater kunnen zijn.

Wat betreft de lambdasonde - die is te duur om "eventjes" te vervangen, maar heel eenvoudig te testen. Heeft je garage alleen de codes uitgelezen of ook aan de sonde gemeten?

Zo kan je stap voor stap dingen gaan uitsluiten.

Joab (0), 20 jaar geleden

De garage heeft alleen de codes uitgelezen.
De koude start is goed.

volvoxc90 (0) PRO, 20 jaar geleden

Ga er maar van uit dat de stappenmotor stuk is.
controleer valse lucht onder injectiehuis en de pakking tussen kop en uit/inlaatspruitstuk als je daar de pakking er tussen uit ziet komen of moeren op tapeinde of oliesporen (Dit is benzine met uitlaatgassen)vervang dan de pakking Je kunt ook met iets B.v. remmenreiniger tussen blok en spruitstukspuiten gaat hij dan ineens goed lopen is het ook de pakking.

Leen6477 (0), 20 jaar geleden

Ik wil niet heel negatief doen, maar dit probleem heb ik ook gehad met mijn vorige volvo 16i.
Bij verschillende garage's geweest,Volvo en niet-Volvo garage's, niemand kon de vinger op de zere plek leggen. Computer verschillende malen gereset, na de reset ging het een 2 tal weken goed en daarna begon het weer. Alles heeft men geprobeerd, ook de stappenmotor is uit elkaar geweest, nieuwe lambda-sonde, op lekken gecontroleerd etc etc. De Volvo dealer in mijn woonplaats, gaf mij te kennen, dat dit een probleem is van de 16i motor en als deze motor dit eenmaal heeft, dan is het heeeeeel moeilijk om het op te lossen.
Eigenlijk wildde de goede man geen 16i meer in de garage hebben, gek werd hij er van en ik ook. Hij heeft mij angeraden om een 440 18i te kopen, volgens hem van de 440 de meest betrouwbare motor met de minste storingen.
Heb ik ondertussen gedaan, ik rij er nu een jaar mee zonder problemen.
Ik hoop echt voor je dat ze het probleem kunnen ontdekken en zo ja, bekijk het eerst een maand, is hij dan nog goed, laat het ons even weten.
sub6

Joab (0), 20 jaar geleden

Nou Leen van jou verhaal werd ik echt niet vrolijk maar gelukkig ben ik er toch uit gekomen.
Na de foutcode 2 2 3 heb ik de stappenmotor vervangen .
De motor liep toen wat regelmatiger maar nog niet lekker bij stationar toerental was hij onregelmatig ik heb toen de lambdasonde vervangen waarna hij echt wel lekker liep naar mijn gevoel en ben toen even naar de garage gereden voor een co test.
De test was nog niet helemaal goed en op dat moment wist ik het even niet meer.
Ik dacht ik heb een Leenauto.
Maarja toch nog maar weer verder gezocht en kwam code 1 2 2 op mijn pad dat bleek de bedrading naar inlaat luchttemperatuursensor of sensor zelf defect te zijn.
Dus maar de sensor vervangen en op naar de garage voor weer een co test.
Toen was hij goed. Dus jullie begrijpen zeker wel dat ik daarvan wel een paar grijze haren heb bij gekregen.Oja en een dagje ouder.
Mocht hij over een maand nog goed lopen dan laat ik dat weten.
En bedankt voor jullie reactie.

nielswelp (0) PRO, 20 jaar geleden

hallo,ik heb zelf een aantal jaren bij volvo gewerkt en bren er maar gerust op dat de stappenmotor naar de gort is/was ik heb er al tientallen vervangen en geen problemen meer mee gehad succes ermee! groeten niels

Joab (0), 20 jaar geleden

Nu 4 weken verder en loopt nog als een tierelier.
Ik ga bij een Volvo garage solliciteren.
Groeten Ab..

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volvo 440 of stel zelf een nieuwe vraag.