Volvo V60: Motor Check melding na software update

Bouwjaar: 2014, Brandstof: Diesel, Transmissie: Automaat

Hallo,
Gistermorgen kreeg mijn V60, D4 (b.j 2014) een 150.000 kom beurt bij de dealer en er werd tegelijk een nieuwe software update geplaatst. Daar wordt je natuurlijk net als bij Windows 10 altijd erg blij van, dus niet. Prompt begon vanmorgen het motor check lampje te branden. Uitlezen bij de dealer wees in de richting van het recycle systeem voor uitlaatgassen. Volgens de dealer was dit het gevolg van de millieu eisen en was de melding ook niet (meer) uit te schakelen. Het systeem (de codenaam ben ik even kwijt) zou vervuild zijn en dat meldt de nieuwe (kennelijk aangescherpte) software nu. De oplossing zou het vervangen van het systeem zijn, wat ruim € 900 moet kosten. Het ysteem zou dan overigens ook gemodificeerd zijn, alweer om de millieu eisen te halen. Al met al riekt dit naar een opmerkelijke gedwongen koppleverkoop en probeert Volvo kennelijk op kosten van de Volvo rijders aan de eisen te voldoen. Is er iemand die hier iets zinnigs over kan zeggen? Kan het systeem gereinigd worden? Goedkoper alternatieven anders dan maar weer een oldtimer zonder deze flauwekul gaan rijden?

Groeten,

Douwe

deboer47

Geplaatst door deboer47 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volvo V60? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

arjenhofstra (0) PRO, 5 jaar geleden

Zonder foutcode wordt het lastig om te bepalen of er eventueel een andere oplossing mogelijk is. Als er direct na een update egr storingen naar boven komen dan ligt dit waarschijnlijk niet aan 'scherpere' software. Meestal betekent het dat de betreffende fout eerder uitgeschreven was.

primera p11 (0), 5 jaar geleden

Deboer,

Als er nieuwe "aangescherpte" software geplaatst word door de dealer en dat heeft gevolgen voor het huidige system zou dit systeem ook zonder kosten aangepast moeten worden.
Dat is dan onderdeel van de modificatie.
Dus heel simpel,dealer doe uw werk en doe de modificatie aan het systeem zonder kosten.

deboer47 (0), 5 jaar geleden

Bedankt voor de reacties. Met wat speurwerk op het internet ben ik er inmiddels achter gekomen, dat het vervuilen van het z.g. EGR systeem bij een Diesel met 150.000 kilometers geen zeldzaamheid is. Het komt bij alle merken diesels voor; bij sommige (oudere systemen) is na demontage reiniging mogelijk, bij anderen zoals de V60 D4 lukt dat minder goed. Of de software inderdaad "aangescherpt" was, of dat het EGR systeem sowieso vervuild was en nu door de nieuwe software iets sneller werd opgemerkt blijft natuurlijk de vraag. Omdat er bij het vervangen van het systeem tegelijkertijd een aanpassing gaat plaatsvinden, loopt er nu een discussie over de kostenverdeling van het geheel. Het ziet er naar uit, dat we daar uit gaan komen. Ik laat het t.z.t. nog weten.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volvo V60 of stel zelf een nieuwe vraag.