Volvo XC90 2003: Olielekkage motorblok/autom.versnellingsbak

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Diesel, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: D5244T, Motorinhoud (cc): 2400, Vermogen (kw): 120

Volvo XC90 - 2003 - 252.000 km. AWD. - D5244T

Na olieverversen treedt plotseling olielekkage aan onderzijde motor. Het is geen grote stroom olie, maar toch is het olieverlies goed zichtbaar wanneer de auto een rit heeft gemaakt en daarna stilstaat. Heb beschermplaat onder de motor verwijderd en geconstateerd dat olie komt uit kleine opening tussen motorblok en versnellingsbak (zie foto). Het oliepeil is na verschillende ritten niet noemenswaardig gedaald op de oliepeilstok. Ik ben bang dat ik er niet onderuit kom om de motor resp. de versnellingsbak te demonteren of heeft iemand misschien een betere suggestie waar ik wat blijer van kan worden?

Volvopensionado

Geplaatst door Volvopensionado (0) , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volvo XC90? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

20 Reacties

Hans4040 (305) PRO, 6 jaar geleden

Foto..?

Volvopensionado (0), 6 jaar geleden

Lukt me op de een of andere manier nog niet om te downloaden......

Volvopensionado (0), 6 jaar geleden

Misschien nu wel gelukt.....

Hans4040 (305) PRO, 6 jaar geleden

Klik op de blauwe knop hieronder ( upload afbeelding ) en selecteer een afbeelding van je computer...

Volvopensionado (0), 6 jaar geleden

Had dit al begrepen en geprobeerd, maar lukt desondanks kennelijk niet. Heeft misschien iets met blokkade van Adobe Flash te maken.....

Hans4040 (305) PRO, 6 jaar geleden

Stuur de foto maar aan mij:
moderator_problemcar@ziggo.nl

Dan plaats ik hem op het forum.

Highway (115) PRO, 6 jaar geleden

waar het rondje op de foto staat komt het daar vandaan?

Volvopensionado (0), 6 jaar geleden

Ja, inderdaad. Ik schat de lekkage op 20 a 30 cl per dag als de auto een paar ritten heeft gemaakt...

Punt (35) PRO, 6 jaar geleden

Deze lekkage valt nog mee .

Achter het vliegwiel zit een plug die naar buiten komt ?! Vraag bij een volvo dealer ,het komt ze bekend voor.

Dank zij de 4 wielaandrijving de hele zaak laten zakken en daarna de bak demonteren.

Spuit eerst de omgeving schoon om zeker te weten dat de olie uit de achterkant van het blok komt.

Sterkte.

Volvopensionado (0), 6 jaar geleden

Ok bedankt! Ik heb ergens op internet gelezen dat er een stop op een gietkerngat in het motorblok zit, boven de achterste krukaskeerring, die bij de modellen 2003/2004 van kunststof is en daarna vervangen is door een metalen plug (duur foutje van Volvo!!). Het lijkt me wel dat als die stop er uit is gekomen er sprake zal zijn van een grotere oliestroom. Hoe zou dan een 'kleinere' olielekkage te verklaren zijn? Kan er ook sprake van zijn dat bij een te hoog bijgevuld carter de overtollige olie er uit wordt gegooid (hoop ik) ?

Highway (115) PRO, 6 jaar geleden

Klopt dit rubber stopje werd hard en ging lekken. Als jij er zeker van bent dat het uit cirkel (op de foto) komt moet je daar toch kijken.
Er hangt mijn iets van bij dat wij er een keer last van gehad hebben en dit ook met een metalen stopje op hebben kunnen lossen.

Pin me er niet aan vast want het is voor mijn jaren geleden.

Volvopensionado (0), 6 jaar geleden

Highway, bedankt voor de informatie. De olie komt inderdaad uit dat gaatje.
Moet wel de motor er uit en ik zit in zuid-frankrijk!! ......Dank u, Volvo!
Ik laat wel horen of ik de terugreis zonder brokken heb gehaald.....

Highway (115) PRO, 6 jaar geleden

Nee, plugje kun je er in tikken met een hamer en een pin. Ik heb geen idee voor een onderdeel nummer. Nu ik er over na denk hebben we er hooguit nog geen handvol gehad.

Volvopensionado (0), 6 jaar geleden

Je laatste bericht begrijp ik niet helemaal. Als je die plug op het gietkerngat wil vervangen zul je toch de motor van de versnellingsbak moeten scheiden en dat betekent dat de motor en versnellingsbak moeten worden uitgebouwd. Als je bedoeld dat ik een plugje in het gat van de foto moet slaan, dan loopt de ruimte van het vliewiel toch helemaal vol olie? Dat lijkt me geen oplossing....

Highway (115) PRO, 6 jaar geleden

Je hebt de foto zo groot gemaakt dat ik waarschijnlijk een hele andere plek denk dan het is. Ik denk namelijk dat ik het onderkant blok/carterpan zie. Nu zit ik het nog eens te bekijken en is dat gaatje wat normaal in het vliegwielhuis zit. Als het plugje is waar we het over hebben achter het vliegwiel en dan naar huis rijden? Dat plugje lekt in het begin even en later als een dolle.Ik denk dat het ook nog mogelijk de kering is.

Punt (35) PRO, 6 jaar geleden

Dat het na olie verversen is gekomen komt mij ook bekend voor !

In de tijd dat wij begonnen met synthetische olie kom het regelmatig voor dat er lekkage op trad door de reinigende werking.

In alle gevallen de krukaskeerringen .

In ons geval was het bij de volvo een handbak en daar is geen ruimte om deze afzonderlijk te laten zakken , misschien bij een automaat wel.

In alle gevallen "wrijven "helpt niet , actie ondernemen wel.!!

Succes.

Volvopensionado (0), 6 jaar geleden

Ben niet in de gelegenheid zelf aktie te ondernemen, dus ben overgeleverd aan franse Volvo concessionaire......daar gaan de bucks......!

Volvopensionado (0), 6 jaar geleden

@Punt @Highway Jullie hadden gelijk. Voor reparatie ben ik naar NL gereden zonder problemen door het oliepeil goed in de gaten te houden en regelmatig olie bij te vullen. Was wel 2 liter kwijt na een rit van 1300 km. Het probleem bleek inderdaad het plugje (zie foto) op het gietgat voor een oliekanaal rechtsboven de krukaskeerring, dat was losgeschoten. Reparatie € 1150,- (inclusief motor- en versnellingsbakolie en nieuw plugje ad. € 3,10. ). Het is een bekend fenomeen bij Volvo. En naar mijn mening een fabrieksfout, die in aanmerking komt voor coulance.... Bij het demonteren van de versnellingsbak bleek ook de haakse overbrenging tussen de automaat en de aandrijfas naar de achterwielen kapot te zijn, dus de auto rijdt alleen met aangedreven voorwielen.... Fijne auto zo'n XC90, maar best veel problemen.

Highway (115) PRO, 6 jaar geleden

haakse overbrenging kan je goedkoop repareren door een bus vast te lassen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volvo XC90 of stel zelf een nieuwe vraag.