Volvo S60: resonantie

Bouwjaar: 2002

Ik heb een S60 D5 uit 2002 met 189000 km. Bij 2600-2800 toeren is er een resonantie (klinkt als een diepe brom) vanuit de motorruimte te horen. Treedt in alle versnellingen op, maar is het irritantst in V omdat ik dan bijna 140 km/h rijd (en dat doe ik vaak). Garage kan het niet oplossen; is dit probleem bekend, wat is de oorzaak en hoe is het op te lossen?

mehrzahl

Geplaatst door mehrzahl (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volvo S60? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

Biemer1967 (0), 18 jaar geleden

Dat hebben ze allemaal en heeft te maken met de inspuiting van de diesel. De brom is luider wanneer de nozzles wat ouder zijn. Je zou bij de garage moeten vragen wanneer er nieuwe nozzles zijn ingekomen. Dit is/was n.l. een zwak punt bij deze motoren, zodra er een beetje vocht inkomt werken ze niet meer 100%. Dit merk je dan bij het starten en inderdaad bij de scherpte van de brom. Je moet goed je vochtfilter voor de diesel in de gaten houden en tijdig vervangen anders loop je echt tegen kosten aan.

mehrzahl (0), 18 jaar geleden

Bij nadere inspectie blijkt één van de ophangbouten van de voorste ophangbeugel van de uitlaat losgetrild (en verdwenen)te zijn. Volgens de dealer moeten deze bij elke onderhoudsbeurt nagetrokken worden.

Dr-D5 (0), 18 jaar geleden

Klopt. Door toleranties in het uitlaatsysteem wil deze in ca 8% van de gevallen tot (storende) resonanties / dreungeluid leiden. Met oa de loslopende bouten tot gevolg. De uitlaatleverancier heeft dit 2003 opgelost door enkele modificaties, ondermeer wanddikte en flex-elementen. Probleem nu dus weg en geluidscomfort nog beter.

Frappant detail is, dat de accountmanager voor Volvo van deze leverancier om die reden zijn D5 heeft teruggeruild voor een 320d. Tsja, Duitsers weten Volvo nog lang niet op hun waarde te schatten. En da's vooralsnog gunstig voor de import vanuit dat land.

mehrzahl (0), 18 jaar geleden

Hoewel de resonantie nu een stuk minder is, is het nog steeds aanwezig. Zijn er, behalve een nieuwe uitlaat monteren, nog andere methoden om de resonantie te verminderen? Ik dacht zelf nog aan nieuwe motorsteunen, ik vind nl. dat de motor ook bij stationair en lage toerentallen nogal dreunt.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volvo S60 of stel zelf een nieuwe vraag.