Volvo S40: Speling aandrijflijn ?

Bouwjaar: 2005, Brandstof: Diesel, Motorcode: 2.0D (136pk)

Beste,

Sinds twee jaar ben ik in bezig van mijn Volvo S40 (6-handbak, 204000km) en ben er erg tevreden mee. De auto krijgt netjes op tijd zijn onderhoud en heb er echter nooit problemen mee. Behalve voor nu dan. Ongeveer drie weken geleden heb ik een lichte soort van speling geconstateerd in de aandrijflijn (denk ik??). Het maakt niet uit in welke versnelling dat ik zit als ik het gas loslaat en vervolgens (na 1,5sek) weer gas bijgeef hoor ik en "tik", maar echter voelt het als speling op de tandheugel ofzo. Met de tijd wordt niet erger, tenminste dat gevoel heb ik niet.
Het is mij door een collega verteld dat deze auto`s last hebben van speling in homokineten en dat zou ik moeten merken als ik de auto opkrik en aan het wiel gaat draaien. Vandaag even gedaan (bak in de eerste versnelling) zowel links als recht voel ik wat speling maar wel evenredig. Als ik dat in afstand kan uitdrukken: Afmetingen band (205/55R16) buiten diameter omtrek ongeveer 1cm speling maar het zou kunnen dat het natuurlijk zo hoort, ik weet het eerlijk gezegd niet.
Als ik de bak in neutraal zet en dan links en recht aan het wiel ga draaien hoor ik wel wat (soort speling) maar dan echt zowel links als rechts
Het is ook niet zo erg dat je niet kan rijden, sterker nog mijn vrouw die merkt dat niet eens maar ik vind het wel storend en probeer dat moment tussen gas loslaten en weer bij geven zo vloeiend mogelijk te overbruggen want dan merk /hoor ik het niet.

Ik las iets over de spiebaan van de aandrijfas wat schoongemaakt moet worden en ingevet ??? Is dat m ? Wat kan het zijn?

Alvast dank!

Witold

Witold

Geplaatst door Witold (0) , lid sinds 8 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volvo S40? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

Ruud10657 (0) PRO, 8 jaar geleden

Origineel zitten de spiebanen van de aandrijfassen aan de wielzijde ingesmeerd met locktide om speling daar te voorkomen.
Soms een ramp om ze dan los te krijgen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volvo S40 of stel zelf een nieuwe vraag.