Alfa Romeo 156: [2.4JTD] motor loop warm bij hoge belasting (caravan/bergen)

Bouwjaar: 1998

Ik ben al een tijdje in het bezit van een 156 2.4 JTD en bezit ook een caravan (1050kg beladen). Normaal zonder caravan blijft de temp altijd rond de 80gr. Maar afgelopen zomer met de caravan naar Spanje geweest en temperatuur bleef constant rond de 95 graden. En bij bergop liep hij nog hoger op. Ook kon ik steeds pas stoppen wanneer we een stuk bergafwaarts gereden hadden anders begon de motor te koken. Voor vertrek heeft hij nog een beurt gehad bij de dealer en zijn er 2 relais vervangen van het koelsysteem, radiateur is half jaar daarvoor vervangen.
Verder zonder caravan nooit geen probleem mee.

Iemand enig idee waar dit aan kan liggen. De motor is gechipt door squadratuning naar 150pk/340Nm dus motorisch mag hij toch geen enkel probleem hebben met die caravan?

jarno5183

Geplaatst door jarno5183 (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Alfa Romeo 156? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

10 Reacties

paulmichiel (0) PRO, 19 jaar geleden

95 graden is bij zware belasting normaal, 100 kan ook nog wel, systeem staat immers onder druk. Thermostaat is pas geheel open tegen de 100 graden dus volgens mij is er geen probleem. Wel helpt het chippen mee, koelcapaciteit is immers niet vergroot dus de koeling krijgt het wel zwaarder bij volle belasting.

Paul

nouky (0), 19 jaar geleden

Rijdt zelf een 166 2.4 jtd, temperatuur loopt geen streep verder op met caravan ook niet in de bergen (italie) Mussen vallen dood van het dak temperatuur veranderd niet (dus met caravan 1350 kg en airco op vol). Komt je thermostaat wel volledig open? Ook kan je waterpomp aan vervanging toe zijn,dit komt wel vaker voor bij deze motoren,de schoepen zijn dan overleden dit is niet te zien aan de buitenkant.
.

jarno5183 (0), 19 jaar geleden

Bedankt voor de reacties. De software van squadratuning is zo ingesteld dat bij hogere temperatuur automatisch wordt teruggeschakeld naar standaardvermogen. Dit dus om oververhitting te voorkomen.
Thermostaat en waterpomp zijn al vervangen.
Schijnbaar is het ook normaal bij de 156 dat de temperatuur niet constant op 90gr staat.

justin6077 (0) PRO, 19 jaar geleden

Slaat de je 2de ventilator wel aan???????
Roy

nouky (0), 19 jaar geleden

Dus roy jij vindt deze temperatuurverschillen ook niet normaal,maar zit er standaard wel een extra fan op? of is dit een optie.En zit deze dan voor de radiator? (i.v.m ruimtegebrek?)

jarno5183 (0), 19 jaar geleden

Er zitten inderdaad 2 fans op die voor de radiator zitten. Mijn veronderstelling was echter dat 1 fan voor de airco was maar dit is dus niet zo?

Hans4037 (0) PRO, 19 jaar geleden

Het kan ook dat de radiateur gedeeltelijk verstopt zit gebeurd vaker bij een hoge kilometerstand.
Kijk ook eens of de radiateur uitwendig net vervuild is.

Hans

johnny11 (0), 19 jaar geleden

ik kwam er vorige zomer nog achter dat de ventilator 2 draaisnelheden heeft , dus als ze het heel warm heeft.
Dit ter info...

jarno5183 (0), 18 jaar geleden

fns slaan aan in allebei de standen. Wellicht dat het toch de waterpomp weer is. Denk dat hij de koelvloeistof niet snel genoeg kan rondpompen.
Maar sta open voor andere suggesties

Jakobs4864 (0), 18 jaar geleden

Ik heb ooit gehoord dat de koeling bij de eerste serie 2,4 motoren van de 156 en de 166 te klein gedimensioneerd was, dit is vrij snel hersteld. Ik heb er een uit 99, deze wordt ook met caravan van 1200kg bergop met airco aan geen streep warmer als 90.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Alfa Romeo 156 of stel zelf een nieuwe vraag.