Alfa Romeo 156: Koelvin gaat niet aan!!

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.8 TS

Hallo,

ik heb sinds kort een 156 1.8 TS en daar moest de thermostaat bij vervangen worden want hij kwam niet op temperatuur.
Na deze vervangen te hebben blijkt de koelvin niet aan te gaan en nu wordt hij dus te warm als ik in een file terecht kom of te lang voor een stoplicht moet staan. Tijdens rijden is er niets aan de hand.

Nu heb ik reeds een paar dingen gecontroleerd en snap het even niet helemaal.
Als de stekker van de temperatuursensor eraf gehaald wordt zou hij uit voorzorg altijd moeten draaien, dit doet hij niet!
Als ik het relais eruit haal en vervolgens de massa doorverbind gaat hij wel draaien dus de vin zelf en de stekkerverbindingen en weerstand is dus allemaal wel in orde.
Kan ik hieruit concluderen dat het relais zelf kaduuk is???
Er zit airco op maar deze werkt ook niet op dit moment maar het lijkt mij niet dat dat ook oorzaak kan zijn van dat de koelvin niet werkt.

Wie weet wat het kan zijn???

Alvast dank,

Stephan.

sckgolf3gti

Geplaatst door sckgolf3gti (0) , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Alfa Romeo 156? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

10 Reacties

Jaggo (0) PRO, 12 jaar geleden

Zit er ook oxydatie op de aansluiting van de relais en in het stekkertje waar je hem in stopt?
Is wel een Alfa kwaaltje namelijk.
Blauwe rommel verwijderen en WD40 erop spuiten en proberen.

C.Jonker (0) PRO, 12 jaar geleden

word deze aangestuurd met een thermoschakelaar of via de ECU ?
Als ie vanaf relais wel valt te schakelen dan zit het hem in de aansturing.

sckgolf3gti (0), 12 jaar geleden

@Jaggo, nee geen aanslag op aansluitingen.

@C.Jonker, wordt volgens mij vanaf temp sensor aangestuurd wat ik ervan heb begrepen, maar kan zijn dat dat signaal via de ECU gaat. En ik haal dan wel het relais weg en verbind de aansluitingen door in principe wat het relais zou moeten doen.

C.Jonker (0) PRO, 12 jaar geleden

Wat ik idd bedoel is dat er systemen zijn waarbij de sensoren voor temperatuur die normaal gesproken dienen vooor inspuiting en ontsteking enz ook er voor zorgen dat er bij toenemende temp een relais word bediend die op zijn beurt weer de fan inschakeld.
Als de aansturing vanuit ECU geschied is het wat complexer te vinden, is het gewoon "ouderwets" dan is er een thermoschakelaar aanwezig , waarschijnlijk in de radiateur.
Dit zou je moeten opzoeken of naar informeren.

sckgolf3gti (0), 12 jaar geleden

Er zit geen thermoschakelaar in de radiateur, dus zal het wel de eerste optie zijn, ga vd week eerst wel de relais vervangen aangezien de temperatuur sensor het doet en vanaf het relais werkt ook alles dus hopelijk zit er geen probleem in de ECU en werkt hij dan zoals het hoort.
Laat het wel even weten zodra ik hem heb vervangen. Alvast bedankt voor de reacties.

sckgolf3gti (0), 12 jaar geleden

Vandaag relais vervangen zonder resultaat, koelvin gaat nog steeds niet aan dus relais wordt niet aangestuurd, iemand een goed idee??

C.Jonker (0) PRO, 12 jaar geleden

vanaf relais verder zoeken naar de bron een schakelaar of de ECU ... laat desnoods de garage de juiste plek doormeten of er word ingeschakeld.

sckgolf3gti (0), 12 jaar geleden

Gisteren uit laten lezen en hij geeft op dat de ECU geen of te zwak signaal krijgt van de temperatuursensor, dus deze maar snel bestellen en dan zien we weer verder.

Tevens tijdens de controle gezien dat de stekkers van de ECU en de temperatuursensor vol met olie stonden!! Rare manier van de vorige eigenaar om ervoor te zorgen dat ze niet gaan oxideren???

Lat weer wat weten als ik de sensor binnen heb.

sckgolf3gti (0), 12 jaar geleden

Probleem opgelost, wat dieper in de kabelboom gaan graven en drie draden voor de aansturing van de relais waren doorgeschuurd omdat de kabelboom klem zat tussen luchtfilterhuis en chassisbalk.

Even aan het solderen geweest en klaar.

Bedankt voor het meedenken!!

C.Jonker (0) PRO, 12 jaar geleden

Graag gedaan !

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Alfa Romeo 156 of stel zelf een nieuwe vraag.