Algemeen: Koelfans direct op accu voor lange periode, kan dat kwaad?

Hallo allemaal,

Om een lang verhaal kort te maken, mijn Ford Mondeo 1.6 ecoboost uit 2012 had het afgelopen jaar zwaar meet een caravan op vakantie naar Spanje. De radiateur fan module deed gek waardoor de fans (1 grote en een kleine) niet gingen draaien bij te hoge motor temperatuur, wel als de airco werd ingeschakeld. Later deed hij helemaal niets meer.

Korte uitleg hoe de module werkt:
De module heeft 1 ingaande stekker vanaf de accu met een signaal draad vanaf de ECU en 2 uitgaande stekkers naar 2 fans, een grote en een kleine. De motor computer stuur een duty-cycle (puls) signaal naar de koelfan module, waardoor de fans gaan draaien. Het signaal dat de motor computer uitstuurt bepaald op hoeveel % de fans gaan draaien.

Ondertussen heb ik de module vervangen en werkt alles naar behoren. Komende zomer willen we dezelfde reis weer gaan maken maar wil me nu wat beter voor bereiden dat ik direct kan handelen als het weer mis gaat. Daarom wil ik een kabelboompje gaan maken dat als er weer iets mis gaat, ik de koelfans direct op de accu aan kan sluiten. Ik kan er makkelijk bij om dit ter plaatsen om te steken. Zoals gezegd gaat het hier om een nood oplossing om thuis te komen. Een nieuwe module wordt niet los geleverd door Ford en moet er een compleet fan pakket worden aangeschaft van €1100. Dit is dus geen optie als voorzorg maatregel.

Mijn vraag is of het kwaad kan om de fans dus voor misschien wel uren achter elkaar op 100% te laten draaien? Vroeger werkte de fans gewoon met relais als aan/uit schakelaar maar deze dus niet. Vandaar de vraag.

Ik wil niet met een manuele schakelaar gaan zitten schakelen en zie het ook niet zitten om ergens een extra koelwater sensor in te bouwen waarop een relais gaat schakelen enz.

JBakkertje

Geplaatst door JBakkertje , lid sinds 1 maand geleden

4 Reacties

limbra, 1 maand geleden

De module die je er vorig jaar in had zitten was dus gewoon defect,
nu je er een nieuwe module in geplaatst hebt en alles naar behoren werkt,
heeft het (naar mijn mening) weinig zin om er een extra nood-schakeling bij te monteren,
de koelvloeistof (en dus ook de motor) wordt gekoeld door de rijwind,
wordt de temperatuur toch te hoog tijdens byv. filerijden, bergwegen etc...,
dan zal de ventilator of ventilatoren in de hoogste stand gaan draaien om de koelvloeistof
en dus ook de motor te koelen,
een koelsysteem is hier echt wel op berekend om deze taak aan te kunnen,
(mits alles op tijd onderhoud heeft gehad),

    Ik heb tot 3x toe een nieuwe (imitatie) module gemonteerd. Bij de originele was 1 uitgang kapot. De eerste nieuwe bleek goed, maar ging dus op vakantie kapot. Daarna een nieuwe gekregen maar deze was direct al niet naar behoren. Geld terug gehad en een nieuwe op Aliexpress gekocht. Deze is tot nu toe nog goed maar wil gewoon voorbereid zijn voor de zekerheid. - JBakkertje, 1 maand geleden

kaleido 1 PRO, 1 maand geleden

Koop een fatsoenlijk onderdeel , Ali tja , als je de boel voor elkaar hebt en op de juiste wijze de auto belast , dus caravan niet te zwaar voor de auto op tijd terug schakelen en voldoende toeren blijven maken , ja is beter te hoog in toeren dan te laag , dan zie ik de meerwaarde van de ventilatorschakeling niet .
Wat mag de auto trekken en wat hangt er qua gewicht achter ?
Caravan al eens gewogen hoe zwaar hij daadwerkelijk is ?

bert klein PRO, 1 maand geleden

Misschien toch te licht koelsijsteem,er zijn diverse merken waarbij verzwaard koelsijsteem wordt aangeraden,bij trekhaak montage .
Als de dealer al aangeeft dat er een compleet fanpakket voor nodig is,is er in het verleden al een modificatie op geweest ,dat het oude sijsteem niet voldeed,te weinig capaciteit of storing in de fans .
Een defecte module geeft al aan dat er iets mis is, fan met te hoge weerstand .

JBakkertje, 1 maand geleden

Daar heb ik over gebeld
Ze verkopen geen 'andere/zwaardere' fans. Ze verkopen die module gewoon niet los.

Over de weerstand van de fans kan ik alleen zeggen dat ze soepel draaien zonder gekke geluiden.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Algemeen of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.