Algemeen: uitbalanceren of niet

Hoi iedereen,

ik ben nieuw op dit forum en heb direct al een vraagje.
Ik rij met een peugeot partner die op dit moment nog voorzien zijn van winterbanden op stalen velgen. Binnenkort als het meeste zout van de wegen is, plaats ik terug mijn zomerbanden die eveneens op aparte velgen liggen. Dus gewoon vier velgen wisselen zonder dat de banden of zo er af moeten. In zowel de garage als in de bandencentrale vragen ze hier exact 30€ voor, inclussief uitbalanceren.
Nu vraag ik me af of dit nu echt noodzakelijk is dat deze nog worden uitgebalanceerd aangezien dit gebeurt is toen ze de banden erop gelegd hebben. Kan ik deze nu niet gewoon zelf wisselen zonder balanceren? Indien wel... is het dan heel belangrijk dat ik dezelfde velgen op dezelfde plaats monteer als voorheen of maakt dat zelfs niks uit? Het gaat hier over 4dezelfde banden met dus hetzelfde profiel enzo.

groetjes,

The Riding Man.

The Riding Man

Geplaatst door The Riding Man (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor jouw? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

P. Kelder (0) PRO, 14 jaar geleden

Indien banden van velgen worden gewisseld moet er altijd gebalanceerd worden, geen ontkomen aan.
En dat alles voor slechts €30,- dat is helemaal voor niks........

Gr. paul

GJBAutos (0) PRO, 14 jaar geleden

Afgezien van de kosten is het niet raar om als de wielen eraf zijn ze voor het monteren opnieuw te balanceren. Er kan altijd na verloop van tijd en door gebruik iets van onbalans in komen bv een keer tegen de stoeprand aan parkeren ofzo.

Als het monteren en balanceren is voor €30 vind ik dat niet veel geld.

gr Martin

The Riding Man (0), 14 jaar geleden

@Paulkelder: zoals ik reeds schreef worden de banden NIET van velgen verwisseld. Dan zou 30€ inderdaad bijna gratis zijn.

@GJBautos: het is dus inderdaad vier velgen eraf halen en 4andere er terug op, met uitbalanceren bij 30€. In het oogpunt van de garagist gezien is dat inderdaad niet teveel geld. Daarom was mijn vraag of dat uitbalanceren noodzakelijk is of niet, want indien niet kan ik dat natuurljik makkelijk zelf doen en dus 30€ besparen.

Uitbalanceren is dus de boodschap, dus ik laat het wel even in de garage doen.

Allen bedankt voor de antwoorden.

groetjes,

The Riding Man.

harnak (0), 14 jaar geleden

iedere chauffeur word geacht een wiel te kunnen wisselen , {ik weet dat het in de praktyk anders is} dus dan kun je er zelf ook 4 wisselen duurt alleen wat langer dan een. en als de wielen voorheen ook geen onbelans vertoonde hoeven ze niet gebalanceerd te worden, alleen begrijp ik uit je verhaal dat je niet meer weet waar de zomerbanden vanaf komen, alleen links en rechts weten is belangrijk voor de draairichting misschien staat die er wel een op de zijkant op

Mister J (0), 14 jaar geleden

Als het mijn eigen banden waren die er van de zomer ook op hebben gezeten. zou ik het zelf omzetten. maar je moet ze wel op dezelfde plek platsen waar ze ook zaten. de kans dat er onbelance in komt is dan minimaal. Let wel op dat je de moeren/bouten niet te vast of te los zet. het mooiste zijn met een moment sleutel.
Dat is dan het voordeel van een garage. en ze worden gebalanceerd. dat weet je zeker dat er geen onbelance in zit. en ze zitten als het goed is op de juiste spanning vast.
Mocht er wat gebeuren(wat ik niet hoop) dan is het niet je eigen fout.
Dus als je geld wil besparen lekker zelf doen.

Gr Mr J

Hans4040 (300) PRO, 14 jaar geleden

Heren, wat is er nou moeilijk aan het wisselen van 4 winterbanden voor zomerbanden?
De zomerbanden zitten al op hun eigen velg, dus hoeven niet gebalanceerd te worden.
Dus, Riding Man, gewoon omzetten en gaan met die banaan....


mvg,
Hans.

The Riding Man (0), 14 jaar geleden

Het wisselen is inderdaad een fluitje van een cent. Indien er in het slechtste geval toch onbalans zou opzitten kan ik natuurlijk nog altijd gaan laten uitbalanceren, dus ik kan er niks mee verliezen enkel mee winnen.

Allen bedankt.

Groetjes,
Danny (the riding man)

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Mister J

Jij praat over een verhaal waar de banden op de auto worden gebalanceerd, als je ze dan eraf haalt moeten ze op dezelfde positie terug geplaatst worden, daar is hier nu geen sprake van en maakt het ook niet uit hoe je ze erop zet,

Als je op de eventuele looprichting van de band let, is dat voldoende, monteren en rijden ermee, merk je erna een trilling of onbalans, kun je altijd even langs de bandenboer voor ze te laten balanceren.

Gr Stefan

Hans4040 (300) PRO, 14 jaar geleden

Duidelijk zo.
Ik denk dat The Riding Man er zo wel uitkomt.

mvg,
Hans.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Algemeen Overig of stel zelf een nieuwe vraag.