Audi A4: 2,5 TDI V6 Nagelend geluid

Bouwjaar: 1999, Brandstof: Diesel, Motorcode: 2,5 TDI V6 ABT

Ik heb hier een interessant probleem.

Had opeens vermogen verlies, hield alleen zijn snelheid vast, en af en toe had hij opeens zijn vermogen terug.

Vervolgens onder de motorkap gekeken en kom het volgende tegen:

- Distributieriem die er zwaar gehaverd uitziet.
- Brandstofpomp die niet meer op tijd stond en waar herkenbaar een ratelend geluid uit kwam.
- Linker nok heeft een tandje overgeslagen.

Motorblok is 50 000 km geleden gereviseerd geweest bij Coen Donkers in Erp dus kapotte kleppen, of een gehaverde distributieriem zou je niet verwachten.

Vervolgens het volgende vervangen:

- Distributieriem + alle spanrollen + waterpomp
- Multiriem + spanrollen
- Brandstofpomp vernieuwd, maar alleen het mechanische gedeelte en bestaande electronica overgezet.
- Linker nok weer op tijd gezet.

Vervolgens was het ratelend geluid weg maar bleef er een nagelend geluid over. Een kappote cilinderkop of kleppen of nokken zou je niet verwachten van een motor die 50 000 km geleden vervangen is. Maar is nu wel heel aannemlijk dat er zoiets aan de hand is. Overigens wat nu heel duidelijk werd, als de motor uit koude stand gestart wordt, dan lijkt het net alsof deze op 3 cilinders draait met een toerental rond de 100, vervolgens naar een minuut draait hij normaal toerental maar nog steeds nagelend geluid. Vreemd dacht ik en heb toen de wagen bij Coen Donkers in Erp neergezet en die is er nu mee bezig.

Zij hebben het volgende gedaan, ze zijn met een endoscoop naar binnen gegaan en gekeken hoe de kleppen en zuigers eruit zien, en dat was ok. Vervolgens hebben ze een compressie test gedaan, en die was 24 bar. Volgens audi handboek is nieuwstaat 33 bar en gebruikt 27 bar. En bij 24 bar gaan zij over op revisie. Maar motor is vervangen 50dkm geleden dus helemaal rijmen doet het dan niet die 24 bar. Wat wel opvallend was dat de nokken verschoven waren dus die weer goed gemonteerd. Ze dachten dat de brandstofpomp niet goed was, dus die hebben ze voor een test explaar vervangen maar dat geeft ook geen verschil. Nagelend geluid is nog steeds aanwezig.

Iemand sugesties waar naar gezocht kan worden?

Ed_audi

Geplaatst door Ed_audi (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Audi A4? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

audia4 (0) PRO, 17 jaar geleden

riem een tand versprongen aan een kant, dus dikke kans dat aan die kant de zuigers de kleppen geraakt hebben......

Of je een kromme klep met een endoscoop kunt waarnemen?? ik zet er mijn twijvels bij.

Ed_audi (0), 17 jaar geleden

De kans lijkt me zeer groot dat de zuigers de kleppen hebben geraakt, en dat dan ook de nokkenassen een dreun hebben gehad en de boel heeft opgeschoven klinkt mij ook logisch in de oren.

Alleen dat er dan nog compressie druk is, is dan wel raar, en al zeker als je met de endoscoop ook niets ziet.

Dat lage toerental 100 rpm bij koude start, kan ik niet verklaren. Zouden de kleppen nog niet goed afsluiten bij koude start? Kan zoiets de restdrukklep zijn (onder het oliefilter) ?

Ed_audi (0), 16 jaar geleden

Flinke reparatie uitgevoerd, het volgende bleek.

Bij garage 1 Onem in rotterdam, hadden ze de brandstofpomp vervangen en de distributieriem met alle accesoires. Blijkt dat ze een spanrol verkeerd hebben gemonteerd of misschien wel niet vervangen waardoor de distributieriem er weer bijna schuin afliep. Hierdoor was de distributieriem weer kapot.

Bij garage 2 coen donkers in erp, hebben ze beide cilinderkoppen met kleppen en nokkenassen en brandstofpomp vervangen. En dan ook nog opnieuw de distibutieriem en die loopt nu weer perfect. Moet zeggen dat ze me uitstekend hebben geholpen, en ben er meer dan tevreden over ze het probleem hebben aangepakt. Heeft misschien wel lang geduurd, maar voor mij waren de kosten belangrijker dan de tijd dat ze er over zouden doen. Gezien m'n budget hebben ze daar heel goed rekening mee gehouden. Goede garage, een echte aanrader!

Grt, Eddy

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Audi A4 of stel zelf een nieuwe vraag.