Audi A3: a3 rommelend, tikkend geluid

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6 AKL

Mijn A3 heeft sinds kort een licht trillend rempedaal tijdens het remmen. Vermoedelijk kromme remschijven of een remklauw die blijft hangen. Nadat ik de remklauwen gecontrolleerd had (gangbaar gemaakt, maar dat was eigenlijk niet nodig) was het probleem er nog steeds. Hierdoor geconcludeerd dat ik nieuwe schijven + remblokken moet gaan monteren.

2 dagen later begint de auto een rommelend, tokkend geluid te maken. Het geluid is er lang niet altijd, en alleen wanneer de auto uitrolt. Met trekkende motor is het geluid er niet. Wanneer ik de koppeling indruk is het er soms. In een bocht naar links heb ik het nog niet gehoord. Bij rechtuit rijden en een bocht naar rechts wel. Als het geluid er is, is het wel constant (1x tok per wielomwenteling). Mijn vermoeden gaat uit naar een kapotte homokineet. Lichte twijfels of het ook een stabilisatorstang rubber of draagarmrubber kan zijn.

Tijdens het rijden is niet duidelijk of het geluid van links of van rechts komt. Dit ook omdat het geluid er lang niet altijd is. Ik heb daarom het linker wiel opgekrikt om te voelen of er speling op zit, wat niet het geval lijkt te zijn. Met lopende motor (en linkerwiel omhoog) krijg ik het tokkend geluid ook niet te horen. Wanneer ik het rechter wiel opkrik (links op de grond) lijk ik soms een enkele tok te horen bij gas geven/afremmen. Zit dit dan toch in de rechter homokineet?

Iemand ervaring of tips om met zekerheid vast te stellen waar het promleem in zit?

willemhs

Geplaatst door willemhs (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Audi A3? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

ricky (0) PRO, 14 jaar geleden

Is het gekomen na het vervangen van de remmen? En is het geluid weg als je een klein beetje remt?

willemhs (0), 14 jaar geleden

De remmen zijn (nog) niet vervangen. Ik heb wel de remklauwen losgehaald om te controlleren of de zuigers nog gangbaar waaren. Daarna weer terug gemonteerd zonder iets te vervangen.
Het geluid is inderdaad weg wanneer ik de rem induw tot het aangrijpingspunt.

ricky (0) PRO, 14 jaar geleden

Ik denk dat je de speling hoort van de remblok in de tang,kan zijn dat de veer achterop de remblok gebroken is,die houd de remblokzeg maar vast.
Maar omdat je remmen ook trillen zou ik een nieuwe set monteren.

willemhs (0), 14 jaar geleden

Ik ga de schijven en remblokken vervangen. Ze zijn toch aan vervanging toe omdat ik het rempedaal voel trillen.

ricky (0) PRO, 14 jaar geleden

Succes.

willemhs (0), 14 jaar geleden

De remschijven moesten besteld worden. Omdat ik niet kon wachten heb ik het wiel en de klauw nog maar een keertje losgenomen. Het remblok dat tegen de zuiger zit zat inderdaad los. Ik heb de veertjes (tang) wat naar buiten verbogen zodat het remblok strak aan de zuiger blijft zitten. Nu is het rammelen weg. Het lag dus inderdaad aan de speling op een remblok.

Bedankt Ricky!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Audi A3 of stel zelf een nieuwe vraag.