Audi 100: airco pomp vastgelopen?(3 jaar na retrofit,1 maand na aircoservi

Bouwjaar: 1990, Brandstof: Benzine, Motorcode: nf 2.3 5 cilinder

3 jaar geleden was mn airco pomp in elkaar gedraaid na 325.000 km op het oude gas. ik heb toen besloten om samen met een airco specialist ,het systeem te retrofitten naar het nieuwe r136a gas.

alle o ringen zijn vervangen filter en droger zijn vernieuwd alle slangen zijn los geweest en schoongemaakt,het zgn. gaassteekfiltertje is vernieuwd.
er is een remanufactured airco pomp geinstalleerd van het merk HELLA.

De instalatie heeft 3 jaar lang ca 17.000km probleemloos gedraaid.

vorige maand voor de vakantie reis de installatie op nieuw laten servicen bij het zelfde bedrijf,er was een normaal verlies geen noemenswaardigheden,het geheel was getest en in orde bevonden.

echter op de terugreis van de vakantie (totaal 7700km) hield de airco het voor gezien plots viel de koude lucht weg.verders geen geluiden.
een uur later weer geprobeerd met de airco op auto maar de pomp kwam niet bij.ik dacht aan de kopppeling.

de volgende ochtend de auto gestart,airco op auto en een hoop gekrijs. airco specialist gebeld advies gekregen stekker van de koppeling los te trekken.

Later langs geweest bij de airco specialist en constateerde dat de pomp vast staat,dit keer na krap 25.000 km !!en 1 maand na de servicebeurt.bij de servicebeurt is het filter/droger niet vervangen,ik had graag gezien dat t wel gebeurde maar de specialist drukte me op het hart dat dit niet nodig was,alleen als het systeem open is geweest was dit raadzaam aldus de specialist.
Hoe de airco compressor is vastgelopen kan de specialist niet vertellen hij houdt t op een kwaliteits probleem van hella waar nu de klacht ligt.

Ik zelf ben niet zo zeker dat het een hella kwaliteitsprobleem is,en ga ook niet zo maar weer een nieuwe pomp monteren voor dat ik weet wat er werkelijk is gebeurd om de pomp vast te laten lopen. ik vindt 25.000 km erg kort ,zeker gezien het feit dat een airco niet 25000 km meedraait zoals een dynamo dat wel doet bijvoorbeeld.

kan iemand mij vertellen wat een mogelijke reden kan zijn geweest van het vastlopen 1 maand na service?of is er iemand met de zelfde ervaring.
nogmaals de vorige pomp hield het 325.000km uit ,deze nieuwe hella pomp hield het na retrofit en servicebeurt nog geen 25.000km uit.
de audi 100 avant verkeerd onlangs de 348.000km in top staat .

wie o wie weet raadt?(voor de prijs van 2 pompen heb je ook een schuifdak vandaar).

wheelerdealer

Geplaatst door wheelerdealer (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Audi 100? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

Hendrik4290 (0) PRO, 15 jaar geleden

Aircopompen gaan meestal niet vanzelf kapot . Het is meestal gevolgschade.
Eventuele oorzaak geen of te weinig smeermiddel in het koelmiddel. Te hoog oplopende druk door verstopping of andere oorzaak.
Als een aircopomp vervangen moet worden is het heel belangrijk dat het systeem een tijdlang gespoeld wordt vooraleer opnieuw te vullen, zoniet gaan de metaaldeeltjes die in het systeem geraakt zijn de nieuwe pomp beschadigen.

TheoStek (0) PRO, 15 jaar geleden

3 jaar geleden alles vervangen, neem aan dat dit 2005 is geweest, dan had in 2007 de filter/droger vervangen moeten worden..en alles wat daarmee samenhangt.
Wat de specialist zegt is bull shit, dat deze alleen vervangen hoeft te worden als het systeem is open geweest of lek is geslagen..
De filter-droger heeft een werking van 2 jaar en verliest hierdoor zijn werking (verzadigd), het vocht zal mee circuleren, de olie is ook hychroscopisch neemt het vocht op, verliest de smeer eigenschappen met alle gevolgen.

Een ander kan zijn dat er een lek is ontstaan, waardoor de compressor het begeven heeft, heeft de airco specialist hier niet naar gekeken!! op een mogelijk aanwezig lek.

Zou het systeem slecht gespoeld zijn geweest, dan redt de compressor het nog geen drie jaar.

Blijft een moeilijke kwestie.

Pascal Limpens (0) PRO, 15 jaar geleden

Indien bij het servicen het systeem is leeggetrokken
via de hd zijde kan er een hoeveelheid olie meegekomen zijn.
Indien men na het vullen weer dezelfde hoeveelheid olie toevoegd
is er niks aan de hand. Wordt de verwijderde olie niet bijgevuld,
dan kun je zeker problemen verwachten. Pomp mag niet na 25000 km
stuklopen.

Succes, Pascal

primera p11 (0), 15 jaar geleden

Theo en Pascal, dit is nou precies wat ik bedoelde in die andere topic van die smart forfour.
Ze willen de boel wel afvullen maar dat filterdroger laten ze zitten, krijg je idd dit soort antwoorden.
Meneer, filterdroger hoeft nooit vervangen te worden of zolang de boel niet open is geweest hoeft tie er niet uit.

wheelerdealer (0), 15 jaar geleden

het is inderdaad een moeilijke kwestie,maar ik vondt al vreemd toen ik de auto ophaalde dat het filter/droger niet vervangen was.ik geloof wel in de theorie dat de olie hygroscopisch is en door de vocht de olie aan smeer eigen schappen heeft verloren.het staat ook aanbevolen in de orginele werkplaats handboeken van audi die ik in amerika op de kop heb getikt.deze manual telt ca 1900 paginas ,alleen het airco deel telt al een pagina of 50 .alles staat beschreven tot de diameter van de o ringen toe.

het spoelen 3 jaar terug is goed uitgevoerd,ik heb zelf alle slangen los gehad en door gespoten ,de pomp heb ik zelf gemonteerd ,het geheel met losse slangen naar het airco station gebracht die het systeem nog heeft doorgespoeld volgens de rekening.ook de condensor is uit de auto geweest,en 2 slangen zijn vervangen /aangepast door de specialist omdat de koppelingen afbraken bij demontage van het filter/droger (dit gebeurde door de specialist)

het vreemde is dat de vorige pomp het ook ca 1 maand na service begaf ,toen was het filter droger ook niet vervangen,er was toen overigens een vervangend gas gebruikt omdat het oude gas illegaal zou zijn .dit was bij een ander bedrijf gebeurt wat niet was aangesloten bij de stek organisatie.
Overigens heb ik nog niets gehoord van de specialist hoe het staat met de garantie vergoeding door hella maar ik heb er een hard hoofd in.
De specialist in deze kwestie is bovag aangesloten,maar het stek bordje was van de muur vanmiddag.ook het stek rapport wat 3 jaar terug wel was afgegeven ontbrak bij afhalen van de auto realiseer ik me nu.Omdat ik goed geholpen was 3 jaar geleden was ik weer terug gegaan maar niet meer gelet op het stek verhaal.De specialist vindt het zelf ook erg vlot dat de pomp het zo vlot begeven heeft,maar legt de schuld vraag bij hella en zijn toeleverancier,zelf vindt hij dat hij goed gehandeld heeft en op een schade vergoeding of tegemoedkoming hoef ik niet te rekenen van zijn kant uit,alles hangt af van hella.

ik hoop niet dat het hard gespeeld hoeft te worden,ik ben ook niet uit op een 100% vergoeding immers de pomp heeft t 3 jaar goed gedaan,alleen mag je als consument wel verwachten dat een gereviseerde pomp wel wat langer mee gaat dan 25.000km,zeker gezien het feit dat de vorige eerste pomp het 325.000km heeft uitgehouden en 15 jaar.de vervangende pomp was exact het zelfde ,merk ,type waren gelijk.,er is nergens op bespaard met de retrofit,retrofitkit,filterdroger,diverse slangen zijn vervangen en de pomp natuurlijk.al met al aan materiaal ruim 600 euro uitgegeven,daar mag je dan wel wat van verwachten.
Ik ben dan ook huiverig om weer geld te investeren voor 2 a 3 jaar aircopret,eerst de oorzaak boven tafel.

Het niet vervangen van het filter lijkt me een goede oorzaak mogelijkheid.
Ik wacht af waar mee de aircospecialist mee tegemoed komt,bevalt dat niet dan ga ik gedegen op zoek naar een gerenomeerd specialist,al moet ik naar de andere kant van het land,er zal toch wel 1 specialist zijn die wel met zn werk serieus bezig is,en een airco in een 18 jaar oude audi geen onhaalbare kaart vindt?(zeker 5 specialisten in regio kenemerland/noord-holland lieten mij dit weten destyds).

ik wil een ieder die op deze vraag gereageerd heeft , hartstikke bedanken ,ik kan hier wel wat mee en zodra ik meer nieuws heb laat ik het weten.tot dan blijft alles zitten, ik wacht af...........

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Audi 100 of stel zelf een nieuwe vraag.