Audi A3: Koelproblemen, motor raakt aan de kook

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.8T 150pk

Hallo Mensen,

Ik zag vorige week een keer dat mijn koelwater temperatuur over de 100 graden zat..... dit zakte later weer naar de 90 graden, ik dacht het zal wel een eenmalig iets zijn..... maar helaas vandaag liep de temperatuur op naar de 120 graden en zakte niet meer, auto aan de kant gezet en af laten koelen.
De slang naar de thermostaat was niet warm, dus ik verdacht de thermostaat..... terwijl ik 2 maanden terug deze al had vervangen omdat de motor niet goed op temperatuur kwam.
Ik heb er net een nieuwe in gezet, en het heeft niets geholpen, temperatuur stijgt weer over de 100 graden, terwijl de slang naar de thermostaat niet warm wordt.
Nu ben ik bang dat er iets serieuzer's aan de hand is, waar ik niet op zit te wachten :(

ps. de auto loopt soms op 3 cilinders, weet niet of dit er mee te maken heeft hoor, dit doet hij namelijk al een tijdje en heb nooit eerder temperatuur problemen gehad.

Ik heb nog geen uitlees apparatuur, dit is wel besteld en deze week binnen.

Gr Wouter

Jaydeem15209

Geplaatst door Jaydeem15209 (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Audi A3? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

maarten_poniman (0), 11 jaar geleden

probeer je nieuwe thermostaat weer af te halen en probeer met je vinger richting je waterpomp te voelen of je propeller
van je waterpomp defect is.Meestal zit de waterpomp achter je thermostaat.Als je ervoor staat iets naar links voelen.
Bij mijn s3 was het wel zo.Met de zelfde symptomen.

Ik denk waterpomp defect.

maarten

Jaydeem15209 (0), 11 jaar geleden

Ja ben er ook bang voor, defecte waterpomp verklaard alle symptomen. Had zonet de oude thermostaat nog even in een pan heet water gedaan, en hij gaat gewoon netjes open.... dus het had niks met de thermostaat te maken.

Even gegoogled, en waterpompen zijn blijkbaar een zwak punt bij deze motoren vanwege het kunststof schoepenrad. En al met al een aardig klusje, denk dat ik het door de garage laat doen.

Jaydeem15209 (0), 11 jaar geleden

Ach aardig klusje.... het valt eigenlijk wel mee, ik vervang zelf de waterpomp, best goed te doen, 2 weken terug nog een polo 16v met kopschade en defect druklager in orde gemaakt, de kopschade was ontstaan door een kapot gelopen waterpomp, hierdoor was de riem verlopen, en de kleppen krom geslagen. Dit klusje kan niet veel moeilijker zijn.
De wagen heeft 139000 gelopen nu, laatste riem wissel was bij 100000, hebben ze de waterpomp blijkbaar niet meegepakt, is door audi gedaan.... vreemd. Is het nog wijs om alle rollen mee te vervangen? Als ze er pas 40000 opzitten lijkt het me niet perse nodig?

Audidriver73 (0) PRO, 11 jaar geleden

Ja waterpomp kom veel voor, afgelopen week nog bij een polo gehad:

[img]http://www.mijnalbum.nl/Foto-H8FZZFJH-D....[/img]

Je hebt we als goed is een boutje met ring nodig om spanrol in te draaien, tenminste als dit hetzelfde is als bij de S3, neem aan van wel.

Rollen kun je gewoon laten zitten, ik zou wel de riem vervangen nu die toch eraf is.

Jaydeem15209 (0), 11 jaar geleden

Het was idd de waterpomp, stukken van de waaier gebroken, en de waaier zat los op de as... motor was voorheen ook belachelijk snel warm, dus de schoepen zullen eerder al gebroken zijn waarschijnlijk.
Was een laf plastic waaiertje is het ook, prut kwaliteit. De nieuwe pomp heeft een aluminium waaier.

Heb de rollen en riem ook vervangen, was niet echt nodig achteraf, de riem zag er nog goed uit. Maarja had de hele set voor 160 euro besteld incl waterpomp, dus dat valt ook wel mee. En geeft wel een fijn gevoel dat alles nieuw is.

[url=http://postimage.org/image/5wi3qe66v/][img]http://s15.postimage.org/5wi3qe66v/pomp_...[/img][/url]

Audidriver73 (0) PRO, 11 jaar geleden

Yep, inderdaad het bekende probleem.

Mooi dat het dit was en ook gelijk weer alles nieuw, geeft weer goed gevoel tijdens het rijden.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Audi A3 of stel zelf een nieuwe vraag.