BMW 3-Serie: Airco/kachel inbouwen e36

Bouwjaar: 1994, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.8i

Hallo,

Ik ben een airco systeem aan het inbouwen en ik laat hier weten hoe het verloopt en tegen welke problemen ik aanloop.

De airco komt in een e36 318i





groetjes,
Frank

bmw-nmgn

Geplaatst door bmw-nmgn (0) PRO , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor BMW 3-serie? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

30 Reacties

stefan84 (0), 17 jaar geleden

best een leuk werkje frank voor in de zon te doen..heheh

nee is best een aardige klus.staat er niet op de airco/kachel pijltjes op zodat je weet welke de aan en afvoer slang is,dan is de derde die wat naar voor gaat.

je moet hem natuurlijk wel even laten vullen als je het aangesloten hebt..

Stefan

bmw-nmgn (0) PRO, 17 jaar geleden

Kachel huis is ingebouwd. Ik heb al gevonden waar die 3e waterslang voor is. Er moet een ander kvs regelding(naam vergeten) op. Kabelboom is ook al gemaakt, en aangesloten. droogfilter en condensor zijn besteld. Nu alleen nog ff op de sloop kijken voor montage beugels, ventilator en pomp. Dus schiet al aardig op.

bmw-nmgn (0) PRO, 17 jaar geleden

Best heet in de zon jaah... pff. maar met het idee in mn achterhoofd dat ik rond de winter airco heb heheheh.

sytze (0) PRO, 17 jaar geleden

Je hebt toch niet toevallig een vriendin die niet over airco kan heh???
Of het spul verkocht aan een zekere B E N???

Lees in ieder geval aub de topic die je wordt aangereikt!

mvg,

Sytze

bmw-nmgn (0) PRO, 17 jaar geleden

neej hoor. Ben nogsteeds aan het inbouwen. Ik zoek nu nog de volgende delen:

Pomp+beugel
krukas poelie voor airco.
Ventilator voor condensor.
Ophangbeugel condensor.
leidingen: verdamper>droger
Droger>condensor
Pomp>condensor

BMWWillem (0), 17 jaar geleden

die delen kan de dealer perfekt voor je bestellen, wel een dikke 'knip' meenemen

stefan84 (0), 17 jaar geleden

voor 160000 roepia zijn de onderdelen voor jou..

P. Kelder (0) PRO, 17 jaar geleden

loempia?

:)

paul,

bmw-nmgn (0) PRO, 17 jaar geleden

Nou valt allemaal wel mee hoor ik ben vandaag naar schrauwen geweest in breda. Daar vroegen ze 25 euro per airco leiding. en die ik mee heb genomen zien er zeer goed uit. Alleen de leiding van pomp naar condensor was dubbelgevouwen dus die zoek ik nog. De poelie heb ik daar ook gehaalt samen met de beugel van de pomp, de drukschakelaar en droogfilter huis. En dat smaen voor 125 euro. mooi prijsje toch.
Nu alleen nog 1 airco leiding en condensor fan en pomp.

bmw-nmgn (0) PRO, 17 jaar geleden

Wie kan dat voor mij dat regelen heb een hele container vol loempia's ervoor over :P

stefan84 (0), 17 jaar geleden

frank

je moet die leidingen ook niet dubbel vouwen...:p

sytze (0) PRO, 17 jaar geleden

Frank, als je het weten wilt: wij hebben kloppelstukken voor alle alu airco-leidingen, vanaf 5 mm oplopend tot 12 mm, dus kan je het knikje er tussen uit halen en hem zo weer aan elkaar verbinden. Dat geld natuurlijk ook voor mensen met een lek in de alu leiding. Werkt perfect, leiding kan op auto blijven zitten, en het kost ook nog es geen ene drol!

Sytze

bmw-nmgn (0) PRO, 17 jaar geleden

Hey dat is mooi. Want heb namelijk beetje stomme fout gemaakt. De leiding van verdamper naar droogfilter heeft verkeerde oude type vulnippel:( dus anders maak ik er van twee, een goede. Als het een degelijke oplossing is anders haal ik gewoon nieuw type leiding. Lijkt mij zowiezo beter. Wil het wel goed hebben.

Bij allebei de leidingen zit ook een soort glasplaatje in een moertje op de leiding. Waarvoor dient deze???

En de orginele radiateur fan, blijft deze gewoon zitten bij het plaatsen van airco, of moet ik hier iets speciaals mee doen? Want als ik die poelie van de airco erop schroef dan zit er echt weinig ruimte tussen poelie en rotorbladen zegmaar.

bmw-nmgn (0) PRO, 17 jaar geleden

Vandaag heb ik de condensor opgehaalt. en de aircopoelie gemonteerd op de krukas. De visco-fan of hoe je die ook moet noemen, heb ik 2 centimer naar voren geplaatst door en verlengstukje tussen te zetten.
ook heb ik beugel voor de pomp geplaatst.
Ik wilde de condensor plaatsen maar er was niks om hem tegenaan te schroeven oid. Dus ben ik even naar de dealer gegaan en heb de orginele beugels besteld met plastic kappen die anders moeten worden.

De pomp heb ik ook maar nieuw bestelt, dus die is morgen in huis samen met droogfilter. ook de airco fan komt morgen hopelijk binnen.

sytze (0) PRO, 17 jaar geleden

Jij bent wel een doorzetter he?

Als je klaar bent en het zit er daadwerkelijk allemaal in krijg je van mij de vulling en olie kado!
Dat heb je wel verdient dan. Maar eerst nog ff op je tandjes bijten!

mvg,

Sytze

bmw-nmgn (0) PRO, 17 jaar geleden

haha, kijk eens aan. Ja het is wel veel werk en kost ook wat, Want heb bijna alles nieuw. Maar dan heb je ook wat. MAar ik denk dat iemand die niet bij een garage o.i.d werkt. het niet voor mekaar krijgt. Gewoon omdat er zoveel bij komt kijken. En zoveel onderdelen heb je er voor nodig. Maar ik heb foto's gemaakt van elke handeling die ik gedaan heb. En binnenkort ga ik een inbouwhandleiding schijven. Kan ik mischien mijn airco nog beetje terug verdienen ;) hehe.

stefan84 (0), 17 jaar geleden

wat moet zo'n handleiding kosten Frank ? :d

heheh..

sytze (0) PRO, 17 jaar geleden

Alles is hier gratis Stefan, maar uh wou je dan nog fratsen uithalen met die ouwe bak van jou???
Eerst mot ie maar es goed lopen, tegen die tijd is het allang weer ijskoud in nederland, hehehehehe.

mvg,

Sytze

bmw-nmgn (0) PRO, 17 jaar geleden

Als ik tijd heb om die handleiding te maken is het denkik al winter..
Wat zullen er daarna veel airco onderdelen worden aangeboden op marktplaats door mensen die airco willen inbouwen, en het uiteindelijk toch maar weer verkopen omdat het niet lukt :P

P. Kelder (0) PRO, 17 jaar geleden

Maar eerst nog ff op je tandjes bijten!

[url=http://imageshack.us][img]http://img152.imageshack.us/img152/1595/...[/img][/url]

indien er nog wat te bijten valt....[url=http://imageshack.us][img]http://img215.imageshack.us/img215/8805/...[/img][/url]

paul,

Beemer (0), 17 jaar geleden

B E N wil vast wel zo'n handleiding

stefan84 (0), 17 jaar geleden

je B E N ( t ) gek...

heheh..

trouwens Sytze,

zat te denken aan een verstopte kathalysator ? de originele heb ik helaas niet meer,er zit nu ruim 2 jaar ene onder van het merk SUPERSPRINT.dit omdat de lambdasonde niet schommelt maar hangen blijft op 0.4 Volt!
kabels,relai's en lambda zijn 100% goed!bmw raad me toch een Bosch sonde aan,andere merken zouden niet werken volgens hun,maar dit zal wel weer 1 van de zoveel fabeltjes zijn van ze,heb trouwens een BERU sonde erin zitten die nieuw gekocht is maar ook met deze werkt helemaal niks.ook heb ik al een gebruikte geprobeert van een zelfde auto.

heb verder geen problemen met de auto,alleen op de snelweg heb ik dat..in de 5e versnelling bij +/- 200 km/h ..
in de 4 kun je hem doortrekken tot het einde zonder problemen!nog altijd een rare droom met die auto..nu denk je wel,200 kun je op vandaag toch niet meer rijden,maar erger me rood aan dit probleem,en wil gewoon dat de auto loopt zoals het hoort,net zoals ieder ander..

en steeds bougie's verbranden ( smelten ) is ook geen pretje,en zeker niet als dalijk een gat in de zuiger brand..

weet even geen raad meer :(

Stefan

sytze (0) PRO, 17 jaar geleden

Daar zeg je zowat Stefan. Als een kat verstop is krijg je gigantisch hoge temperaturen vlak voor de kat! Dus spruitstuk en bougies worden vele malen heter dan normaal, plus dat dit verschijnsel zich het meest openbaart wanneer je snel rijdt. Ook klopt het verhaal met de lamdasonde dan ineens.
Als je nu eens de voorpijp een stukkie los haalt en dan gaat rijden. Oke hij gaat dan wel in noodloop ivm foute zuurstof registratie bij l.sonde, maar volgens mij loopt ie nu ook allang in noodloop.
Doe dat es ff, want half september moet je naar het noorden toe!!!

Sytze

bmw-nmgn (0) PRO, 17 jaar geleden

hmm jammer dat dat in mijn airco topic moet, maar afgelopen week heb ik alle plastic kappen geplaatst met de condensor. Alleen de ventilator die ik heb besteld moet ik nog een passende beugel voor maken. Ik heb vandaag bij de dealer de laatste airco leiding besteld plus nog een tenperatuur sensor die je op waterslang kunt zetten, want wil geen nieuwe radiateur kopen. Nu alleen nog uitzoeken waarom mijn achterruit verwarming niet werkt, want heb gewoon de stekker overgezet en het lampje van achterruit verwarming gaat ook aan.

Ik zou graag willen weten wat de BMW nummers van de airco relais zijn.
Dus die van de ventilator stand 1 en 2. en die van de aansturing van de pomp? mischien dat iemand met een bmw e36 met airco mij daarmee kan helpen??

bmw-nmgn (0) PRO, 17 jaar geleden

Zo, na een tijdje druk te zijn geweest. Heb ik afgelopen week en vandaag maar weer eens iets aan de auto gedaan. Mijn achterruit verwarming werkte niet en dat kwam omdat bij dit nieuwe airco systeem een extra draad getrokken moest worden naar de dynamo zodat alles nu wel werkt. Nu moet ik alleen de draad van de startmotor nog aansluiten. DIt had ik afgelopen week opgelost. Nu het buiten al wat kouder word, had ik toch maar besloten om vandaag de verwarming te gaan aansluiten. Hier ben ik best lang mee bezig geweest omdat de dubbele regelklep die op schutbord moest komen van een 5 serie diesel was. (Een orginele van 3serie met airco was niet te vinden 2ehands) En deze moest geschoeft worden maar de oude zat op een beugeltje. En het schutbord is daar ook niet recht. Dus heb ik met een beugeltje en veel gekl*** Dat ding gemonteerd omdat er ook bijna geen ruimte zit dat je er met de haakse boormachine bij kan. Ik heb op het orginele stekkertje dat erin gaat de extra draad gemonteerd. En toen werd het warm in de auto....

Ik Heb ook gelijk de 3 airco relais vandaag bij de dailer besteld en een alu pijpje met sensoren die tussen de koelvloeistof slang moet. Omdat ik anders een nieuwe radiateur had moeten kopen omdat daar geen sensor inzit.

Volgende week ga ik de goede beugel voor de pomp bestellen en de laatste leiding.

stefan84 (0), 17 jaar geleden

maar om het zo maar te zeggen gaat het de goede kant op Frank >??

Stefan

Alex218 (0) PRO, 17 jaar geleden

nee, zo gedaan..aircootje plaatsen ;-) Bewondering voor je geduld en doorzettingsvermogen..

bmw-nmgn (0) PRO, 17 jaar geleden

Het is erg veel werk. En ik heb weinig tijd maar het gaat goedkomen. Ik heb bijna alle onderdelen.
Ik heb nu ook de goede beugel voor de pomp binnen, en alle relais en de temp. sensors.

Ik moet nu alleen nog: een leiding van pomp naar condensor, een klein beugeltyje om pomp te spannen spanrol, en afdichting rubbers voor de leidingen. En dan kan ik het geheel in elkaar gaan zetten.
Alleen nu nog even wat tijd zoeken om dat allemaal aan te sluiten.
Word zeker vervolgd....

BMWWillem (0), 17 jaar geleden

en dat terwijl het warme weer alweer voorbij is.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je BMW 3-serie of stel zelf een nieuwe vraag.