BMW 3-Serie: Tweedehands airco installeren, waar moet ik op letten?

Bouwjaar: 1994, Brandstof: Benzine, Motorcode: M43 318 E36

Hallo,

kan woor een leuk bedrag aan een complete airco komen.
De vorige eigenaar had de onderdelen van een sloopauto gehaald voor montage op zijn eigen 318 E36. Omdat zijn vriendin niet tegen airco kan verkoopt hij de onderdelen nu weer.
Is een airco zelf in te bouwen?
Hoeveel werk is het?
Kan ik alle onderdelen gewoon laten zitten?
Hoe zit het met de luchttoevoer? Zit nu standaard onder het voorruit met 2 ronde pollenfilters op de aanjager. Klopt het dat dit alles eruit moet en dat er een aanjager met aparte filters achter het dashboardkastje moet komen?

Bij voorbaat dank voor het meedenken!

Ben

B--E--N

Geplaatst door B--E--N (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor BMW 3-serie? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

37 Reacties

BMWWillem (0), 17 jaar geleden

ik kan je vertellen dat het veel werk is, je complete dashboard moet eruit omdat je het complete kachelhuis moet vervangen. Je kabelboom is er ook NIET op voorbereid

P. Kelder (0) PRO, 17 jaar geleden

De vorige eigenaar had de onderdelen van een sloopauto gehaald voor montage op zijn eigen 318 E36. Omdat zijn vriendin niet tegen airco kan verkoopt hij de onderdelen nu weer.

quotte

dit verhaal klopt dan ook niet?? een airco van de sloop halen en kopen terwijl je weet dat je vriendin er niet tegen kan... dasss niet zo'n slim verhaal..

waarschijnlijk weet de verkoper meer! en ziet af van verdere inbouw....

paul,

B--E--N (0), 17 jaar geleden

tja, het verhaal van de verkoper interesseert mij niet echt.
Maar wat moet er precies gebeuren? Dashboard eruit, kachelhuis vervangen, kabelboom vervangen of aanpassen. Bestaat hier geen handleiding voor? Of een duidelijk stappenplan.

En wat moet er sowieso allemaal bij zitten? Wil natuurlijk niet dat ik een dag bezig ben geweest en een onderdeel mis...

Heb ook even bij verschillende adressen nagevraagd wat inbouwen kost als ik ervoor zorg dat alle onderdelen aanwezig zijn. De goedkoopste doet het voor 600 euro + 50 euro om de airco te vullen. Dit lijkt mij nogal duur want ik lever zelf alle onderdelen. Wat is een normale prijs voor het inbouwen? En hoeveel tijd kost de hele klus?

Groeten,
Ben

P. Kelder (0) PRO, 17 jaar geleden

om een airco te kunnen monteren, dit vraagt al enig kennis van zaken, stappenplannen zijn er niet.. het blijft specialistisch werk.. 600,- is overigens goedkoop, daar zou ik helemaal niet voor gaan en willen klooien met alle risico's van dien...

normaal kost een airco-systeen incl inbouw tussen de 1500/2000,- euro

paul,

B--E--N (0), 17 jaar geleden

Maar wat kan er mis gaan dan?
Als je er een paar dagen voor uittrekt en niets overhaast doet, dan kan het toch nooit echt moeilijk zijn. Een kwestie van ruimte maken, onderdelen erin en alles weer op zijn plaats terug zetten. Ik vraag me af wat het grote probleem kan zijn als je alle onderdelen op maat hebt en de tijd neemt.
Is er niemand op dit forum die al eens zelf een airco heeft ingebouwd?

P. Kelder (0) PRO, 17 jaar geleden

mensen die er geen verstand van hebben zeggen altijd " dat kan nooit zo moeilijk zijn'' allereerst niemand staat te trappelen om een gebruikte airco in te bouwen door de regel ''geen kl*ten waard, en al zeker niet indien een gebruikte airco pomp in een hoek heeft gelegen.. normaal gooi ik die troep in de container, het heeft geen waarde.....

vergeet niet ben.. de kunst is om het systeem dicht te krijgen, dan praat ik nog helemaal niet om het dicht te houden. DRAMA'S

je moet het zelf weten BEN... soms is ervaren de beste leermeester... soms ook een hele dure leermeester.


paul,

BMWWillem (0), 17 jaar geleden

Paul heeft helemaal gelijk Ben, 2 dagen bezig en dan het systeem niet DICHT. Condensor lek als ie oud is en al langer 'droog' ligt, dit geldt ook voor de compressor(pomp). Degene die 'm voor 600 inbouwt zal 'm waarschijnlijk ook alleen maar inbouwen en geeft jou geen garantie als het systeem lekt. De kosten van een lekkend systeem lopen gewoon simpel in de honderden euros.
Wat je met deze adviezen doet moet je zelf weten maar een gewaarschuwd mens telt voor 2

B--E--N (0), 17 jaar geleden

Hmm, dan maar op zoek naar een andere optie.
Wat is DE BESTE en toch GOEDKOOPSTE manier om een airco in mijn auto te krijgen?
Welke onderdelen kan ik wel gewoon tweedehands kopen en welke zal ik nieuw moeten kopen? (ivm lekkage)

BMWWillem (0), 17 jaar geleden

De beste optie is een nieuwe in laten bouwen, maar ja het is niet de goedkoopste en je hebt garantie. Je kunt onderdelen wel gebruikt kopen maar dan moet je wel met eigen ogen gezien hebben dat het werkt.

B--E--N (0), 17 jaar geleden

dat begrijp ik ja.

Maar wat ik eigenlijk bedoel is dat ik bijvoorbeeld het bedieningspaneel met bijbehorende elektronica en het kachelhuis gewoon tweedehands kan kopen? Maar welke onderdelen kan ik nog meer zonder al te groot risico op lekkage kopen en welke onderdelen zijn juist weer heel gevoelig voor problemen als ze al gebruikt zijn? Heb bijvoorbeeld begrepen dat de ventilator snel vastloopt, dus dit is al een aandachtspunt.

En als ik dan uiteindelijk alle onderdelen heb (gebruikt en nieuw, maar alles wel 100% in orde), en een paar vrije dagen opneem, dan kan er in theorie toch weinig mis gaan?
Grootste probleem is om het systeem gesloten te krijgen en te houden. Verder moet er ook het een en ander worden losgemaakt, waaronder het complete dashboard. Maar als dit de enige problemen zijn, dan valt het toch best mee? Het lijkt mij vooral een kwestie van voldoende tijd nemen en goede onderdelen gebruiken.
Ik wil niet jullie wijze raad in de wind slaan, maar het gaat er bij mij niet in dat zo'n knul bij de garage het wel kan en ik zelf niet. En uiteindelijk doe ik het zelf waarschijnlijk nog voorzichtiger en netter ook omdat het mijn eigen auto is.

Dus verder nog tips, wijze adviezen, enz. (behalve dan om het af te raden)

P. Kelder (0) PRO, 17 jaar geleden

(behalve dan om het af te raden)

quotte

wat wil je horen BEN? hier worden eerlijke adviezen gegeven, ik ga hier geen onzin zitten te verkondigen daar heeft men niks aan daar is men niet mee geholpen... je denkt er veel te simpel over... ik zie ook wel eens een arts opereren... dan denk ik hey!, dat kan ik ook wel... ''wat denk je zelf'' zou een stukje ervaring gewenst zijn?

BEN, ik zeg dit om jou de moeite en het geld te besparen... en vooral veel nazorg...

paul,

Cees1570 (0), 17 jaar geleden

Ben je meot je afvragendat het feit dat je deze vragen stelt al niet genoeg zegt. Waarom dank je dat er al jaren lang licenties uitgegeven zijn om een airco te mogen vullen. Heel veel dealerbedrijven besteden al het airco werk uit bij een gespecialiseerd bedrijf. Inderdaad heel veel dingen zijn helemaal niet moeilijk "mits"de juiste kennis ( is te vergaren als je er de tijd voor neemt) de juiste gereedschappen en meet en controle apperatuur, en daar kruipt meer geld in dan een auto aanschaffen waar vanaf de fabriek een airco inzit.
In elk geval heel veel succes.

sytze (0) PRO, 17 jaar geleden

Nou Ben, het is heel gemakkelijk allemaal, die pomp zit er zo op, en die beugel voor de pomp die kun je wel een beetje vast pikken met een lastoestel. Vervolgens nog een paar uurtjes om het hele dashboard te verwijderen en de verdamper op zijn plaats te zetten. Dan nog ff de schakelmodule monteren, hooguit een halfuur, en dan de draadjes nog, ook amper 3 minuten. Dan alleen de leidingen en de condensor nog. Nou dat fix jij wel in een stief kwartier. Zo, nu nog even vullen voor 15 euro, want 50,- is veel te duur! Klaar, en dat in amper een ochtend!

Als je klaar bent wil ik graag ook het toverstafje even beethouden!

BEN, voor als je het nu nog niet snapt, ik steek je gek aan, want dat wil je graag.

Luister: Ik heb 2 weken geleden een condensor van een Astra G passend gemaakt op een Astra G.
Alle bevestigings punten waren reeds goed, het enige wat anders moest waren de leidingen. Maar toen moesten de appendages op de pomp ook weer iets anders. En toen de draden van de vin weer omleggen. En toen de drukschakelaar weer verplaatsen.
Begrijp me goed: er zat al een airco systeem compleet in de auto!
Ik (ervaren ac man) ben hier een dag mee bezig geweest, en heb daar de klant voor berekend: 400,-
De eigenaar was zeer blij dat het voor zo weinig geld weer in orde was.

En jij vind 600,- veel???

Je weet niet waar je het over hebt, BEN!
Laat dit in godsnaam een boodschap zijn die overkomt man!

Welterusten!

Sytze

dbv (0), 17 jaar geleden

Gewoon niet doen, te groot risico en dan is alle moeite voor niets geweest.
Begin je toch..........heeeeeeeeeel veeeeeeeeel succes!

dbv

Ivo1 (0), 17 jaar geleden

mooie discussie, en dan hebben we hiet nog niet over het rendement op een risicovolle investering in een auto van 12 jaar oud ....

Alex218 (0) PRO, 17 jaar geleden

Ben; ik sluit me aan bij bovenstaande vrienden. Is misschien een andere waar airco al inzit een betere optie?

Het is gewoon zoals de mensen zeggen; je gaat oude spullen in een auto monteren die er niet op is voorbereid. Natuurlijk kan het (alles kan) maar tegen welke prijs wil je dat laten doen. De spullen die je kan overnemen; wie weet hoe lang ze al (droog) gedemonteerd liggen? Voorbeeld; een pomp kost al snel richting €1000

Succes met je besluit; laat maar horen wat het is geworden uiteindelijk!

Cor1822 (0) PRO, 17 jaar geleden

Hoop dat er voor die prijs ook de zwaardere dynamo bij zit om het extra verbruik te compenseren.

Een 1994 auto, 12 jaar oud? mooi laten, deze verkopen en een nieuwere met airco origineel kopen.

Voor mezelf geen airco nodig, heb ARKO en dat bevalt me prima :D
Scheelt ook in de kosten ;)

roykejanssen (0), 17 jaar geleden

Ja, verkoop dat ding en koop een andere mét airco....

sytze (0) PRO, 17 jaar geleden

Nou als ie nu niet meer weet wat te doen..........................

Alex218 (0) PRO, 17 jaar geleden

sytze; ik heb je adres geprint.. ik heb nog een oude 5 serie BMW staan met R12.. Althans; een vriend van me dan.. Jij schijnt daar wel raad mee te weten":-)

sytze (0) PRO, 17 jaar geleden

Yip! Die heb ik in no time weer aan de praat. Weet mede forumlid Hub Hanneman ook alles van ;)
FF een temporary retrofit en draaien maar weer! Voor 5 tientjes en een kwartiertje extra aan werk is het zo in orde.

Zie het wel,

Sytze

Alex218 (0) PRO, 17 jaar geleden

inclu vullen?

sytze (0) PRO, 17 jaar geleden

Yip! das die 5 tientjes.

P. Kelder (0) PRO, 17 jaar geleden

werkt overigens goed he zo'n spuitbussie... de laatste keer was het zomaar klaar.. stelde weinig voor... ff ventieltje aansluiten.. ppssssssssssssssssssssssssssssssst klaar..

paul,

sytze (0) PRO, 17 jaar geleden

Ben je der alweer ouwe klier? Dit is een serieuze retrofit hoor jongen! Kijk jij nu maar gauw op "stoterbussen vervangen"!

B--E--N (0), 17 jaar geleden

Zo'n massaal en eenduidig advies maak je niet altijd mee op een forum...
Jullie hebben mij overgehaald, zelf begin ik er niet meer aan.
Zal eens in de regio kijken wat de inbouwmogelijkheden zijn...

Hoe het komt dat ik er zo simpel over dacht? Dat is eenvoudig te verklaren.
Mijn vorige auto was een opel corsa 1.3 met carb.
Heb de auto verruild voor mijn huidige 318.
De corsa is naar een vriend gegaan en is een project auto geworden.
We hebben samen het oude blok en 4-bak eruit gehaald en een GSI motor en een 5-bak erin gelegd. Dit was in de praktijk veel makkelijker dan we hadden gedacht.
Omdat zo'n grote ingreep redelijk makkelijk was, dacht ik dat een airco inbouwen nog makkelijker was dan een compleet blok vervangen. Maar dit blijk ik dus mis te hebben.

In ieder geval bedankt allemaal!!

sytze (0) PRO, 17 jaar geleden

He gelukkig, je blijkt een verstandig mens!

Santa (0), 17 jaar geleden

NOU nog van MERK veranderen en dan pas wordt je en gelukkig mens...............

B--E--N (0), 17 jaar geleden

Ben al van merk veranderd, van opel naar BMW, had dat eigenlijk al veel eerder moeten doen (zeker als je dagelijks een auto nodig hebt)

Santa (0), 17 jaar geleden

Zolang je dan maar niet je schadevrije auto bij BMW -dealer de Beier te Heerenveen gekocht hebt. Volgens het Algemeen Dagblad houden zij een aparte mening erop na v.v.b. een schadevrije auto..............

B--E--N (0), 17 jaar geleden

J. Bergwerff & Zn BV in Gorinchem ook goed?

Wat is er mis met het merk als een dealer uit Heerenveen met duistere praktijken bezig is, waar BMW hoogstwaarschijnkijk zelf niet van op de hoogte is?
Als een computerzaak tweedehands onderdelen in merkcomputers plaatst en zegt dat ze nieuw zijn, dan is het merk toch niet meteen slecht?

Santa (0), 17 jaar geleden

DEALERS maken reclame dat je bij hun alle kunde en kennis krijgt....
DAT is inmiddels wel gebleken..... BMW, en met name die snelle verkopertjes gaan liever voor de kwantiteit dan voor de kwaliteit. Ze verkopen dus liever een nieuwe 6 serie dan een gebruikte 3 serie. DAT zegt mij genoeg...........
En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat zo'n puisterige melkmuil van amper 20 jaar zwaar gaat zitten kijken bij inruil van een "vreemd" merk! Welke bijdrage heeft die melkmuil ZELF geleverd aan de maatschappij??
Tot op DAT moment niks anders dan gebakken lucht en een autootje van de zaak.
Technische kennis is ze vaak onbekend en gelul in de ruimte lees ik wel in de telegraaf, daarvoor hoef ik niet naar een BMW-dealer............

Santa (0), 17 jaar geleden

Het feit dat een DEALER zich veroorlooft om ZO bezig te zijn, is in mijn ogen diep triest. Dat is misbruik maken ban het merk BMW. Net zoals alle andere dealers graag schermen met de kwaliteiten van hun merk en ondertussen troep verkopen...........

Santa (0), 17 jaar geleden

B-E_n_............. wordt eens wakker....................................

B--E--N (0), 17 jaar geleden

maar dan snap ik nog niet wat jouw verhaal van een enkele dealer met het hele merk of andere dealers (die het hopelijk wel goed doen) te maken heeft........

Santa (0), 17 jaar geleden

Dat heeft het ook niet en dat heb ik ook NIET geschreven!
Ik heb alleen geschreven dat ik hoopte dat de auto NIET bij die dealer in Heerenveen gekocht was.
Voor de overige meningen en reacties over andere dealers verwijs ik graag naar de site van www.garagetest.nl
Daar kun je vast antwoorden vinden.......
En ja, arrogantie jegens de klant komt NIET alleen bij BMW/dealers voor...!

Nico8119 (0), 17 jaar geleden

Claus: dank je voor de link. Ik heb heerlijk wat frustatie van me af kunnen schrijven.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je BMW 3-serie of stel zelf een nieuwe vraag.