BMW 5-Serie: BMW 530D (e39) touring turbo/motor in elkaar gelopen

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Diesel, Motorcode: 530

Hallo allemaal,

na een rit van circa 300 km uit zuid frankrijk is bij het wegrijden van de peagepoort (Aix en Provence) mijn turbo en wellicht ook motor kapot gelopen.

Het begon bij het zonder vermogen wegtrekken bij de poort en hevige zwarte rookontwikkeling uit de uitlaat. Het betreft overigens een 530D Touring Automaat uit 2001 met 212.000 km op te teller.
Direct naar rechts gestuurd en de auto laten uitlopen naar de zijkant van de weg. De auto begon hoog in zijn toeren te lopen (5500tpm) hij stond inmiddels in de P-stand. Na het verwijderen van de sleutel uit het contact bleef de auto hoog in zijn toeren lopen en heeft circa twee minuten op de motorolie gelopen welke via de turbo uit de uitlaat kwam zetten. Een boel zwarte rook uit de uitlaat!

De auto staat inmiddels op transport naar Nederland. Alvorens ik een nieuwe turbo ga bestellen, wil ik graag weten of het mogelijk is om de auto zonder turbo te laten lopen (bij audi weet ik wel hoe dit moet). Anders gooi ik het carter vol met olie en ontstaat wederom hetzelfde probleem!

Dit om te weten of het motorblok niet in elkaar is gelopen door het gebrek aan motorolie.

Heeft er iemand ervaring met dit probleem of heeft dit wel een aan de hand gehad?

Alle hulp is welkom waarvoor alvast dank.

marcos015

Geplaatst door marcos015 (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor BMW 5-serie? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

Hendrik4290 (0) PRO, 14 jaar geleden

Kan je de motor nog met de hand verdraaien? Is het blok nog zonder gaten van uitgeslagen drijfstangen? Je kan de olie leiding naar de turbo eens dicht maken , dan olie vullen en eens starten, dan weet je zo ao hij nog loopt. De motor zal toch veel geleden hebben door oliegebrek vrees ik.

oldford (0) PRO, 14 jaar geleden

Voordat je gaat proberen of de motor nog loopt zou ik eerst de slangen van en naar intercooler en de intercooler zelf schoonmaken.
Zal nog wel flink wat olie inzitten. En dan de slang van turbo naar intercooler eraf laten, kan de motor nooit op olie van de turbo lopen.

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Zoals Oldford zegt,haal de slang van de inlaat/intercooler af,en start hem nogmaals indien het allemaal schoongemaakt is.

De olietoevoer van de turbo dicht maken lijkt me helemaal geen optie..en zonder turbo rijden is ook niks.

Het beste is dan om hem te laten afslepen hierheen,om erger te voorkomen,maar als je doet zoals hierboven omschreven is,kan hij in feite niet meer op hol slaan.

Heb het zelf een keer meegemaakt,gelukkig geen schade opgelopen.

Gr Stefan

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je BMW 5-serie of stel zelf een nieuwe vraag.