BMW 3-Serie: E36 323i raar geluid na inschakelen verlichting

Bouwjaar: 1997, Brandstof: Benzine, Motorcode: 323i M52

Bij koude start heb ik steeds vaker last van dit geluid. Zodra ik de verlichting aanzet, komt er een soort pieptoon. Bij stadslicht + mistlampen is het ook al (voordat mensen denken dat het door de xenon komt). Ik dacht zelf aan de dynamo, wie weet het zeker?

Video van het geluid:

http://www.youtube.com/watch?v=riMdPAqxm...

hans323i

Geplaatst door hans323i (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor BMW 3-serie? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

11 Reacties

berendonck (0) PRO, 16 jaar geleden

Als je de riem er af gooit is hij dan stil?

Controleer de riem / Spanrol + eventueel de gasdemper en kijk of hij wel recht zit / Dynamo + eventueel het vrijloopwiel / Pomp stuurbekractiging / Poelie airco / looprollen (indien aanwezig).

hans323i (0), 16 jaar geleden

[quote=berendonck]Als je de riem er af gooit is hij dan stil?

Controleer de riem / Spanrol + eventueel de gasdemper en kijk of hij wel recht zit / Dynamo + eventueel het vrijloopwiel / Pomp stuurbekractiging / Poelie airco / looprollen (indien aanwezig).[/quote]
De multiriem is nog niet zo lang geleden vervangen, maar dat maakte geen verschil. Verder heb ik niet direct de middelen om alles zelf te doen.. Het heeft echt te maken met de belasting die erop komt, aangezien het direct weg is als ik de verlichting uitzet?

Oh ja, stuurbekrachtiging zou ik misschien nog kunnen testen door aan het stuur te draaien als het geluid er is? Dan zou het moeten veranderen/op moeten houden?

berendonck (0) PRO, 16 jaar geleden

Als je de stuurbekrachtiging gebruikt of de airco inschakelt zal het erger moeten worden!

hans323i (0), 16 jaar geleden

Mooi, ga ik dat vandaag even proberen!

berendonck (0) PRO, 16 jaar geleden

Kan trouwens ook nog de waterpomp zijn.

Ligt je riem er wel goed op (uitlijning)?

Freude_am_Fahren (0), 16 jaar geleden

Haak eens een omgebogen lasdraad onder de spanrol bij draaiende motor (met enige voorzichtigheid dus). Als meer spanning in de aandrijfriem het geluid doet verdwijnen moet de veer in de spanrol-ophanging bijgesteld/ vervangen worden.
Blijft het geluid ook bij hogere riemspaning bestaan, dan wat kaarsvet aan de binnenkant van de riem aanbrengen.

anoniem-1573996169 (0), 16 jaar geleden

dat doet gewoon jou dynamo,gooi er effe anders een nieuwe riem op dan is dit ook uitgesloten

hans323i (0), 16 jaar geleden

Riem ligt goed, daar is laatst nog naar gekeken. Verder is het ook niet de aircopomp of de stuurbekr.pomp.

hans323i (0), 16 jaar geleden

[quote=robby10030]gooi er effe anders een nieuwe riem op dan is dit ook uitgesloten[/quote]
Nieuwe riem ligt er al om, deed het voorheen al en ook nu met de nieuwe riem. Dus dat is al uitgesloten! Dynamo vermoedde ik zelf ook, even laten controleren. Ik kan niet alles zelf doen helaas..

hans323i (0), 16 jaar geleden

[quote=Freude_am_Fahren]Als meer spanning in de aandrijfriem het geluid doet verdwijnen moet de veer in de spanrol-ophanging bijgesteld/ vervangen worden.[/quote]
Ik denk dat je het geluid verkeerd beoordeeld, het is namelijk absoluut geen slippende riem. Echt een piep-geluid, lijkt op een jankend lager ofzo..

Freude_am_Fahren (0), 16 jaar geleden

Dan is het een van de lagers van dynamo of spanrol. Bijna alle lagers zijn van het afgedichte type, dus smeren van buitenaf lukt (bijna) niet.
Bij de dynamo-lagers kun je met een spuitbus WD40 misschien nog enige verbetering realiseren. Vervangen van lagers is de beste oplossing.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je BMW 3-serie of stel zelf een nieuwe vraag.