BMW 1-Serie: E87 130i radio ontvangst probleem

Bouwjaar: 2006, Brandstof: Benzine, Motorcode: N52B30

Lees al geruime tijd mee omdat lastige problemen me interesseren maar pas sinds vandaag aangemeld omdat ik zelf een probleem heb waar ik de vinger niet op kan leggen.

Mijn E87 130i uit 2006 heeft zeer veel problemen met de radio/het bereik en daarnaast ook met het bluetooth bellen.

Korte inleiding:
Auto heeft schade gehad achter. Achterklep is vervangen en heeft wat herstelwerkzaamheden gehad maar alles in eigen beheer gedaan en schade is strak gedirigeerd bij het schadebedrijf met tussentijdse controle's van mijzelf. Auto is 100% hersteld en er zijn alleen originele BMW onderdelen gebruik. Er zijn verder geen mankementen.

Het probleem:
Radio heeft zeer slecht ontvangst en stoort vrijwel continu op bijna alle zenders. Het lijkt wel alsof je bij een oudere auto de antenne eraf draait. Daarnaast geeft de Bluetooth op de iDrive ook een foutmelding.

Wat is er gebeurd:
Er lopen twee dikke kabels door de achterklep. Beide zijn ten tijde van het ongeluk doorgeknipt. Aan de bijrijderskant is dat geen probleem omdat dit 'normale' kabels zijn en makkelijk gemaakt was. Aan de andere kant heb je echter coax kabels. Dit is iets onhandiger.

Mijn voorkeur was geweest om deze te vervangen maar dan moest ik de halve auto slopen. Ik heb de kabels (op een nette manier) verlengd. Overigens geen aanrader want het is monniken werk maar heb ze nagemeten en er is geen verschil in weerstand en de kabels zijn netjes geisoleerd met behulp van twee krimpkousjes. Verder functioneert alles naar behoren. Het radio bereik is echter beroerd.

Wat heb ik al gedaan:
* Ik twee gebruikte antenne diversity's geprobeerd maar dit bood geen oplossing. Ik heb toen een nieuwe gekocht en ook dat veranderde de zaak niet.
* Auto is uitgelezen door een BMW dealer waar ik heb gewerkt maar dat bood geen oplossing.
* Een 'bevriende' monteur die bij die BMW dealer werkt heeft om het Bluetooth probleem op te lossen de aansturings module vervangen in de achterbak (ben even de naam kwijt. Zit tussen accubak en achterbank).
Hierna heeft de Bluetooth het een korte tijd gedaan en was de radio minimaal beter maar binnen een weer is ook die module gesneuveld.

Waar moet ik dit probleem zoeken?

Als iemand foto's wil zien ter verduidelijking hoor ik het graag. Suggesties worden vrijwel dezelfde avond nog geprobeerd en op de site doorgegeven of dit heeft gewerkt. Loop nu al lang met dit probleem en vind het wel prettig om ook een keer radio weer te gaan luisteren haha.

Bedankt!

DC2-E87

Geplaatst door DC2-E87 (0) , lid sinds 10 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor BMW 1-serie? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

MJ (0) PRO, 10 jaar geleden

Coax kan je niet verlengen met krimpkousjes. Elke afwijking van diameter isolatie ect zorgt voor misaanpassing.
Wat wel kan is een coaxplug gebruiken en een contraplug, geschikt voor de kabel. Er is 50 en 75 Ohm impedantie coax.
De pluggen zijn er ook in die waardes (50 en 75) Kan je niet meten enige verschil is de dikte middenpin en/of afstand pin naar shield.
Als een BT module stuk gaat is er meestal een te hoge spanning op aangesloten. Kan ook toeval zijn. Gewoon een nieuwe erin (geen 2dehands)

Einstein Brain (0) PRO, 10 jaar geleden

Ik zou de originele coax kabels bij de dealer bestellen en gewoon inpluggen als test, veel kans dat alle problemen opgelost zijn.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je BMW 1-serie of stel zelf een nieuwe vraag.