BMW 3-Serie: Jankend geluid bij optrekken en rijden

Bouwjaar: 1996, Brandstof: Benzine, Motorcode: M43

Sinds kort heb ik een BMW 316i uit 1996 met een M43-motor.
Zolang dat ik deze auto nu heb is er een blijvend probleem. Bij het optrekken en het rijden klinkt er vanuit het motorcompartiment een jankend geluid, dat mee gaat met het toerental. Wanneer ik de koppeling intrap is het probleem over. Laat ik de koppeling weer opkomen en ga rijden dan is het er weer.
Het geluid is er constant aanwezig ook tijdens het rijden. Het is een heel irritant jankend geluidje.

Gisteren ontdekten we dat de schakelbak volledig droog stond, er is inmiddels anderhalve liter versnellingsbak olie gevuld. Het probleem is alleen niet over. De koppeling werkt trouwens goed. Hij pakt goed en snel op.
Sinds we gisteren de olie bijgevuld hebben schakeld de bak niet fijn en soepel meer, voordat we het hadden gevuld deed hij dat wel. Ik moet wel zeggen dat de bak soms zomaar uit een versnelling in de vrij schoot.

Wie kan mij helpen, is mijn bak misschien aan vervanging toe? Of heeft het toch met de koppeling te maken?

Beens1

Geplaatst door Beens1 (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor BMW 3-serie? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

10 Reacties

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Denk dat je een probleem hebt, dan janken geluid zullen één of meerdere lagers in de bak zijn, dat komt doordat er te weinig olie ingezeten heeft.

Als er geen olie meer inzat, was je gegarandeerd niet ver meer gekomen.

Beter is om opzoek te gaan naar een andere goede bak.

Beens1 (0), 14 jaar geleden

Dank voor het snelle antwoordt.
Ik heb de auto nu een maand en heb toch nog zo'n 1500km afgelegd met het geluid. Het wordt dus toch tijd voor een andere bak.

Hoe lang zal ik er nu nog mee kunnen rijden, schat je in? Ik moet namelijk elke week op en neer Amsterdam = ongeveer 300 km per retour.

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Heb zelf ook al eens een defect lager gehad die je hoorde janken, dit kwam ook door een olie lekkage aan de bak, en rij daar nog steeds mee, nu al 10000 km, maar ik hoor het alleen in de 4e versnelling.

Ligt een beetje aan de ernst van de situatie, zou het nog eens even aanzien als het geluid enigzins meevalt..

Beens1 (0), 14 jaar geleden

Het geluid is in de eerste, tweede, derde en vierde versnelling te horen. In de vijfde versnelling verneem ik het niet meer.
Het is een doordringend jankend geluid. Wanneer ik wegrijdt voor het huis, kun je het jankende geluid horen wanneer je binnen zit. Om een afstand van zo'n 15m van elkaar.

Kan het hierdoor ook komen dat de bak niet fijn schakeld, hij schakeld alsof het een afgeragde bak is. Je moet de pook echt in de versnellingen duwen en trekken.

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Dan ben ik bang dat hij het niet meer lang volhoud, het moeilijk schakelen kan hier ook zeker door komen.

Beter schakelen zal hij niet meer doen, het zal in de loop van de tijd alleen maar erger worden.

Maar, je moet wel even zeker zijn dat de koppeling in orde is, maar zo te horen vermoed ik dat dit probleem ontstaan is door veels te weinig olie in de bak, wat het geluid kan verklaren net zoals het lastiger schakelen.

Schakeld hij beter als de motor uit is ? Dan zou dit ook in de koppeling kunnen zitten, maar schakeld hij net zo slecht, dan zal het in de bak zitten.

Beens1 (0), 14 jaar geleden

Hij schakeld als de motor uit is vergelijkbaar met wanneer de auto aan is en rijdt.
Maar ik moet dus wel op zoek gaan naar een andere bak, begrijp ik.

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Als ik het allemaal zo hoor wel ja, maar laat het geluid eens even beoordelen bij een garage, en kijk eens wat hun zeggen, maar ik vrees dat je niet onder een andere bak uitkomt..

Beens1 (0), 14 jaar geleden

Oké, misschien moet ik inderdaad nog maar eens langs de dealer gaan. Ik ben er vrijdag nog geweest, toen heb ik het wel gevraagd maar er is niet verder naar gekeken. Zij konden het ook niet zo direct zeggen.

Maar goed, stel dat de bak vervangen moet worden. Aan welke prijzen moet ik dan ongeveer denken? En is het ook aantrekkelijk om de auto dan om te bouwen naar een automaat?

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Ombouwen kan wel, maar vergeet niet dat dat een hele hoop werk met zich mee brengt net zoals hoge kosten en dat zie ik niet echt zitten..

Als je de bak eraf haalt, controleer dan gelijk de koppeling en vervang deze zonodig, nu toch alles eraf ligt zijn dat de kosten ook niet meer, en je kan er dan weer een hele tijd tegenaan.

Je hoeft het niet perse bij de dealer te laten doen, een universele garage kan dat ook, dan bespaar je ook een hoop kosten gezien het uurtarief..

Prijzen van een bak zijn verschillend, een 2e hands op bv marktplaats zal en stuk goedkoper zijn dan een revisie exemplaar, maar die keuze moet jezelf maken.

Beens1 (0), 13 jaar geleden

Er is een nieuwe bak in gekomen, kosten 150E.
Het probleem is voorbij, bij het vervangen kwamen we erachter dat de rechtsachter remcilinder kapot was en de remschoen verpulvert.
Deze zijn ook vervangen en de auto rijdt weer als een zonnetje.
De koppeling was trouwens nog in orde. Dus dat hebben we zo maar gelaten.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je BMW 3-serie of stel zelf een nieuwe vraag.