BMW 120I: Ruitenwisser (voor) valt uit tijdens het rijden

Bouwjaar: 2006, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: E87, Motorinhoud (cc): 1995, Vermogen (kw): 110

Beste forumleden,

Sinds een aantal maanden valt plots, tijdens het rijden, de ruitenwisser van de voorruit uit. Allereerst lijkt het erop dat de ruitenwisser 1 seconde vast hangt, daarna werkt de wisser voor een aantal seconden normaal, daarna valt deze geheel stil. Hierna werkt mijn rechter hendel (naast het stuur) totaal niet meer. De ruitenwissers kunnen dus niet handmatig/automatisch bediend worden. Ik moet de auto langs de kant zetten, de motor uitzetten en van het contact afhalen. Zodra ik de auto opnieuw start, werkt de ruitenwisser weer naar behoren.

Wat mij opvalt is dat ik dit vooral heb als het wegdek vrij nat is. Als het pas regent en het wegdek nog niet nat is, lijkt de ruitenwisser normaal te werken. Nu dacht ik dat vocht/nattigheid de oorzaak was, maar hoe kan het dan zijn dat de ruitenwisser na het opnieuw starten van de auto wel weer werkt? Het vocht kan dan niet plotseling zijn verdwenen?

Daarbij is mij opgevallen dat zodra ik mijn ramen bedien, via het paneel aan de bestuurderskant, de koplampen iets feller oplichten. Dus elke keer als ik de ramen bedien en de lampen zijn aan, worden deze ietsjes feller. Totdat ik natuurlijk het knopje weer 'los' laat van de bedieningen van het raam.
Wellicht iets elektronisch mis in de auto?

Hopelijk kunnen jullie mij iets verder helpen.

Met vriendelijke groet,
Hurm

Hurm

Geplaatst door Hurm (0) , lid sinds 6 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor BMW 1-serie? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

10 Reacties

Diagnoseoplocatie.nl (0) PRO, 6 jaar geleden

Je zal even moeten nameten wat er op de ruitenwissers gebeurt tijdens de storing. Deze worden aangestuurd via de gateway module. Deze gaat wel vaker stuk overigens.

Mvg diagnoseoplocatie.nl

Hurm (0), 6 jaar geleden

Aanvulling op bovenstaand bericht:

Ik vermoed dat het probleem 99% aan mijn accu ligt, waarom?:
- als ik muziek luister terwijl auto niet draai maar wel op contact staat, geeft het systeem al na een tiental seconde het gele lampje van de accu aan. (dit probleem speelt altijd)
- het probleem met de koplampen die feller oplichten zodra de ramen bediend worden (spanningsprobleem vanuit de accu?) (dit probleem speelt altijd)
- de airco valt soms uit en is hoorbaar dat deze op andere toeren gaat draaien. Valt uit, pakt zich weer op en blijft dit herhalen. (ook dit probleem is sporadisch)
- de achteruit verwarming werkt meestal niet, soms wel. (ook dit probleem is sporadisch)
- zoals bovenstaand valt de ruitenwisser af en toe uit (ook dit probleem is sporadisch)
- wat mij opvalt is dat als veel energievreters aanstaan (bijv. stoelverwarming, radio, voorruit verwarming, ruitenwisser voor/achter) werkt de achteruit verwarming niet. Zet ik alles uit, komt deze langzaam opgang. Dit probleem heb ik dus ook bij de ruitenwisser. Als ik veel aan heb staan qua energievreters, is de kans groter dat mijn ruitenwisser uitvalt. (ook dit probleem is sporadisch)

Dus accu? :)

Hans4040 (190) PRO, 6 jaar geleden

Dit lijkt wel een massa probleem;
Kijk eerst eens of de accukabels goed vast zitten, de minkabel van accu naar chassis en van chassis naar motorblok.

Hurm (0), 6 jaar geleden

Beste Diagnoseoplocatie.nl en Hans4040,

Bedankt voor de antwoord. Ik laat vanmiddag de accu doormeten. Ik neem aan dat ze de kabels dan ook direct controleren?

Mvg,
Hurm

Hans4040 (190) PRO, 6 jaar geleden

Als je daar om vraagt wel...

Hurm (0), 6 jaar geleden

Oké hartelijk dank! Dan zijn we benieuwd vanmiddag. Ik zal jullie op de hoogte houden.
Hopelijk is het niet de dynamo. Dit gaat namelijk wat duurder uitvallen.

Hurm (0), 6 jaar geleden

Zojuist is de accu doorgemeten. Blijkt toch niet meer optimaal te werken. De metingen toonde te lage waardes aan. De accu leverde maar de helft van de eigenlijke waarde.
Lijkt mij dat dit het probleem grotendeels veroorzaakt? Zij vermoede althans van wel.

Hurm (0), 6 jaar geleden

Helaas is het probleem nog niet verholpen.
Nieuwe accu is geplaatst. De accu heeft het probleem met het oplichten van de koplampen, bij het bedienen van de ramen, opgelost.
Echter vallen de ruitenwissers nog steeds uit tijdens het rijden. Er is geen touw aan vast te kopen wanneer dit gebeurt.
De gehele rechter stuurkolomschakelaar valt uit. Ik kan bijvoorbeeld niet meer de sproeiers gebruiken, de interval, de automatische stand en de achterruit wisser.
Nadat ik de auto circa 2/3 minuten aan had laten staan, werkte de ruitenwissers wel weer (deze keer had ik de auto dus niet van contact gehaald).
Ik heb het relais er eens uit gehaald, deze ziet er op het oog niet versleten uit. Ik weet natuurlijk niet of die met het blote oog is te zien.
Daarnaast vind ik het vreemd dat mijn gehele rechter stuurkolom schakelaar uitvalt, regelt die ook het relais?

Diagnoseoplocatie.nl (0) PRO, 6 jaar geleden

Je zal hem toch even moeten laten uitlezen. Voor het relais is een geüpdate relais beschikbaar dacht ik (van groen naar blauw uit m'n hoofd). Wel is het idd vreemd dat het gehele deel van het kolom uitvalt. Brand je abs lampje toevallig? Signaal vanaf het stuurkolom gaat namelijk via de ABS module naar de gateway module, die weer de ruitenwissers aanstuurt.

Mvg diagnoseoplocatie.nl

Hurm (0), 6 jaar geleden

We gaan inderdaad een afspraak maken om de auto te laten uitlezen. Er zit op dit moment al een blauw relais in de auto (zekeringkast).
Het ABS-lampje brand niet. Het is inderdaad een vreemd verhaal, haha.
Gisteren en eergisteren heeft de ruitenwisser perfect gewerkt. Gelukkig, want het kwam met bakken uit de hemel :).
Het is ook niet na te gaan op welk moment ze uitvallen, helaas.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je BMW 1-serie of stel zelf een nieuwe vraag.