Cadillac Eldorado: stadsverlichting

Bouwjaar: 1980

hallo ik heb een vraag is stads verlichting verplicht voor de keuring heb alles aan gepast vanwege het automatisch dimsysteem en heb nu normale dimverlichting en ook grootlicht (geschakeld) maar geen stadsverlichting is dit verplicht voor de keuring??

hoffmann

Geplaatst door hoffmann (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Cadillac Eldorado? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

Hans4040 (310) PRO, 15 jaar geleden

In de regelgeving APK staat:

Artikel 5.2.51 - verplichte lichten en retroreflectoren
Personenauto’s moeten zijn voorzien van:
c. twee stadslichten indien het voertuig na 30 juni 1967 in gebruik is genomen,
dan wel twee of vier stadslichten indien het voertuig vóór 1 juli 1967 in gebruik is genomen;

hoffmann (0), 15 jaar geleden

ok moeten die dan ook afzondelijk geschakeld kunnen worden dus echt appart stadslichten dan toch en in kombinatie met dim klopt dat?

Hans4040 (310) PRO, 15 jaar geleden

Als je stilstaat op de rijbaan van een weg buiten de bebouwde kom, of als je (noodgedwongen) stilstaat langs een autoweg of autosnelweg, dan moet je stadslichten en achterlichten aan hebben. (dus dan is het niet handig als ook de dimlichten branden)

Je mag niet alleen stadslicht voeren tijdens het rijden ,wel samen met dimlicht of groot licht.(dus dan maakt het weer niets uit)

Mercury (0) PRO, 15 jaar geleden

Wally, je zijverlichting, de oranje of witte lampjes in de zijkant voor, branden die wel mee zonder dimlicht? en de achterlichten? want dan hebben ze voor de dimlichten afgesloten of de lampjes er uit gehaald?
Dit is een waardeloze zoekzooi met die amerikanen, omdat ze geleverd zijn met: voor oranje stadslichten in usa,en dan is 1 van de lampjes onder je koplampen stadslicht en de ander knipperlicht, dan heb je dat beiden stadslicht en knipperlicht tegelijk zijn, dan heb je met witte glazen en dan heb je ook weer die combinaties. Verder zit er verschil in of de auto origineel nederlands geleverd is of een import, dan is er ook nog verschil wie de auto indien in 1980 origineel geleverd is, de off gm importeur, of een grijze importeur, of het bedrijf in exclusieve automobielen uit het midden van het land, dat recentelijk verhuist is van de bilt naar utrecht.
om het nog even leuker te maken : amerikanen voeren vanaf 1968 zgn side safety lights, een oranje brandend lampje aan de zijkant voor en een rood brandend lampje aan de zijkant achter, dit zijn vaak de langwerpige lampjes in de zijkant, maar soms zitten ze ook geintegreerd in het knipperlicht of het achterlicht. Voor heb jij een apart side safetylight, achter zit ie geintegreerd met jouw achterlicht.
[img]http://i57.photobucket.com/albums/g201/p...[/img]

[img]http://i57.photobucket.com/albums/g201/p...[/img]

Goed, om het nog even ingewikkelder te maken..... De RDW regels...

Tot ergens in de jaren 90 was het verboden om voor oranje brandende zijverlichting te voeren, daar dit verwarrend zou werken (mhhh)
Achter mocht wel brandende rode zijverlichting gevoerd worden (was dus niet verwarrend)

Totdat ergens in de jaren 90 het zweedse volvo (bekend om zijn "veilige" auto's) het wiel opnieuw uitvond en al zijn modellen uitvoerde met:
VOOR EN ACHTER ORANJE BRANDENDE ZIJVERLICHTING...
Toen werden de regels ff snel aangepast en nu mag voor bij een amerikaan wel de oranje zijverlichting branden (want niet meer verwarrend???) en achter mag de rode zijverlichting NIET meer branden (want nu opeens wel verwarrend????)
Goed, een heel verhaal, maar maakt wel duidelijk dat er in de loop der jaren wss heel wat is afgeklooid met de bedrading van deze auto's, draden doorgeknipt, weer aangesloten, dan werken de stadslichten voor vaak samen met de knipperlichten (net als de remlichten achter met de knipperlichten).
Simpelste weg: Tap een draad met constante stroom van af de accu of een zekering, zet hier een aan uit schakelaar tussen, trek dan draden naar de stadslichten voor en achter (in de achterlichten zit daar een eigen lamp voor als het goed is,) . en weer terug natuurlijk om de stroomkring compleet te maken (maar dat hoef ik een electricien niet uitleggen denk ik) dan heb je apart geschakelde stadslichten.

Ik hoop dat je er nog wat van snapt, ik zal in de usa vragen of iemand een schema voor je heeft, maar ik geef niet veel hoop.

gr

Peco Power

hoffmann (0), 15 jaar geleden

ok dankje wel ik heb idd de type auto waar jij een foto van laat zien de oranje lichten aan de zijkant moeten dus ook branden of is dit niet nodig of alleen me kleine lampen voor in me koplamp in combinatie met me achterlichten wat ik trouwens wel heel vreemd vind de auto is volgens mij nog niet zo lang in nederland dus ook rdw gekeurd voordat ie ingvoerd werd kan me niet voorstellen dat dit toen wel gewerkt heeft of de rdw heeft er nooit opgelet daarvoor heeft de auto een tijd in duitsland rond gereden maar in iedergeval bedankt voor de uitleg ik ben dus nog niet klaar met me lichten (jammer)

groetjes wallie

Mercury (0) PRO, 15 jaar geleden

Zijkant hoeft niet, maar miss staat daar nog wel spanning op bij schakelaar op stadslicht stand (ff zoeken in de draden) dan kun je die weer zo doorverbinden naar de stadslichten in de koplampen (ik neem aan dat er een set lampen in zit met die kleine stadslichtjes er bij in) anders de lamp en onder de koplampen (nu knipperlicht waarschijnlijk) er op aansluiten, maar mag geen oramnje glas voor zitten dan.

gr
Peco Power

hoffmann (0), 15 jaar geleden

knipperlichten zijn oranje me koplampen zie ik idd kleine lampjes in zitten dus ga dit wel ff oppakken en idd ff zoeken welke draad ik nodig heb zag namelijk ook hoop los geknipte bedrading waar spanning opbleef staan dus misschien zit er idd 1 bij in de parkeer verlichting stand welke stand is dit eigenlijk is dat je verlichting schakelaar half is uit getrokken of gewoon verlichting aan en contact uit? nog een vraagje als ik groot licht aan heb mag dan me dimlicht ook aanblijven of moet dit echt om schakelen (doe ik groot licht uit heb ik wel alleen dim ) h4 lamp heeft twee gloei draden groot en dim licht mogen deze gloeidraden allebij branden als je je groot licht aan hebt

Mercury (0) PRO, 15 jaar geleden

Half uitgetrokken schakelaar is stadslicht
dimlicht mag blijven branden (volgens mij)(wie het hier beter weet mag mij gerust verbeteren, ik ben geen apk-keurmeester..)

hoffmann (0), 15 jaar geleden

ok thnx ga morgen even op zoek naar een geschakelde stadlicht draad misschien heb ik geluk en licht er iets los afgeknipt

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Cadillac Eldorado of stel zelf een nieuwe vraag.