Daewoo-Chevrolet Matiz: versnellingsbak hakerig -> ATF erin?

Bouwjaar: 2001

Al sinds aankoop schakelt de versnellingsbak erg hakerig, 1 naar 2 is een ramp, van 4 naar 3 wil ook wel eens niet-prettige geluiden opleveren. Ik praat maar niet over de achterruit.

Ik ben ook niet de enige: ik las op Autoweek ->Myreview dat iemand ATF vloeistof in zijn/haar Matiz heeft gedaan, en dat het schakelen nu veel beter gaat. Dit was ook het geval bij een eigenaar met een Galant.

Heeft iemand hier ervaringen mee? Is het aan/af te raden?

markvanloo

Geplaatst door markvanloo (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Chevrolet Matiz? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

renault-monteur (0) PRO, 19 jaar geleden

ik werk bij daewoo als je auto nog garantie heeft 3 jaar dan moet je naar de dealer zo niet atf proberen

markvanloo (0), 19 jaar geleden

Maar is het dus wel mogelijk dat ATF zal helpen? Wordt dat wel vaker gedaan.
Mijn tante heeft ook een Matiz, die schakelt ook hakerig, maar wel iets minder erg. Dus het kan ook matiz-eigen zijn. Die versnellingsbak zal de 2 ton denk ik niet halen...maar goed.

kees6216 (0), 19 jaar geleden

Kijk eerst eens of er nog garantie op zit,dan kan er eventueel een modificatie worden uitgevoerd.Hierbij worden tandwielen en synchro-mesh ringen vervangen en afhankelijk van type ook de schakelkabels en schakelhevel,is dit niet aan de orde zijn er ook toevoegingen te koop voor de bakolie,dit erin doen en dan gewoon in 4de versnelling de snelweg op met een vaartje van tussen de 100 en 120km per uur voor het liefst een kilometer of 30.Dan zal het schakelen een stuk vlotter gaan.

dupl-u-12280-5dd149e8a881e+Rklink (0), 16 jaar geleden

Controleer of het schakelmechanisme niet teveel ruimte vertoont. Los teveel aan speling in de pook op met shims. Controleer of de kabels (er kan er slechts één gesteld worden) goed afgesteld zijn. Is dit allemaal in orde, vervang dan de versnellingsbakolie voor ATF.

Heb ik onlangs op aanraden van een Deawoo monteur gedaan en moet zeggen dat het wel beter geworden is. Bij koude motor/versnellingsbak blijft het schakelen met de Matiz altijd enigszins problematisch. Volgens de Deawoo monteur kan de ATF olie geen kwaad. Versnellingsbak van de Matiz wordt namelijk niet echt zwaar belast. Ze doen dit al jaren en het heeft nog nooit tot schade aan versnellingsbakken geleid.

Rob.

markvanloo (0), 16 jaar geleden

Bedankt voor uw suggestie. Onze dealer had inmiddels Teflon additief toegevoegd bij de normale versnellingsbakolie. Dat zou goed helpen. Dat klopt, schakelen ging een stuk soepeler, alleen was het voor mijn gevoel na 3 maanden "uitgewerkt".

E.e.a zal ook wel exemplarisch zijn. Een andere Matiz rijder, zelfde bouwjaar, heeft een minder stroeve bak.

dupl-u-12280-5dd149e8a881e+Rklink (0), 16 jaar geleden

Ben nog geen Matiz van die bouwjaren tegengekomen die wel lekker schakelt. Schijnt er allemaal bij te horen. Dus gewoon met gevoel en beleid schakelen.
Rob

markvanloo (0), 16 jaar geleden

Mensen die een VAG-bak gewend zijn komen hoorbaar van een koude kermis thuis in onze auto. Alles went natuurlijk, maar soms is het lastig terugschakelen, bij rotondes bijvoorbeeld.

Verder nog steeds een prima auto!

verrace (0) PRO, 16 jaar geleden

mark ,als je een beetje rond kijkt op dit forum vindt je een kant en klaar antwoord op jou probleem.
ik zou het in ieder geval niet met atf olie proberen

succes r.

moderator (0) PRO, 16 jaar geleden

Na ruim 3,5 jaar is de topicstarter, zoals hij zelf aangeeft, inmiddels van een oplossing voorzien.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Chevrolet Matiz of stel zelf een nieuwe vraag.