Citroën Xsara I: Chemische geur bij stilstaan of langzaam rijden bij gebruik airc

Bouwjaar: 2000, Brandstof: LPG, Motorcode: 1.6 TU5JP

Als ik de airco ingeschakeld heb en ik sta een tijdje stil met draaiende motor of ik ga langzamer rijden (bijvoorbeeld van 80 km naar 50 km) dan ruik ik een chemische geur die op uitlaatgas lijkt maar het volgens mij niet is. Als ik vervolgens weer (sneller) ga rijden verdwijnt de geur.
Airco wordt goed koud en maakt geen geluid alsof er te weinig koudemiddel in zit. Vorig jaar heeft de vorige eigenaar de installatie opnieuw laten vullen. Als ik alleen de ventilatie ingeschakeld heb lijk ik niets te ruiken.
Zelfde geur constateer ik ook wel eens in de buurt van de compressor. Sprake van een lek? en zo ja heeft het koudemiddel een bepaalde geur? Of is er toch sprake van een vervuilde verdamper en is de geur niet altijd 'muf' maar kan deze ook 'chemisch' zijn?
Is een andere optie dat de kachelradiateur lek is? En zo ja, hoe kan het dan dat ik de geur onder de motorkap in de buurt van de airco-compressor waarneem en bij bepaalde snelheden in het interieur?

PSA

Geplaatst door PSA (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Citroën Xsara? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

van Beers (0) PRO, 16 jaar geleden

Ik heb een gelijk soort probleem gehad met een xsara en heb toen de verdamper vervangen incl expansie ventiel toen was het weg. ik had geen lekkage en dacht dat de lucht kwam door een te hoge oververhitting. ik zou beginnen met het expantie ventiel dat is het minste werk.

PSA (0), 16 jaar geleden

Bedankt voor de tip Van Beers. Vraag blijft nog steeds waarom ik de geur, naast het interieur, ook waarneem in de buurt van de compressor. In de buurt van de compressor zitten ook de aansluitventielen op de aan- en afvoerleiding. Expansieventiel ziet er overigens behoorlijk nieuw uit. Zou best kunnen dat deze recentelijk al vervangen is. Maar nogmaals de vraag: kan een lekke verdamper 'uitlaatgas'-achtig ruiken? En als de verdamper lek is, kan het dan nog lang duren voordat er geen of te weinig druk meer in het systeem is?

andreas08 (0) PRO, 16 jaar geleden

airco die stinkt komt meestal voort uit het feit dat men niet weet
dat de laatste 10 min. van een rit de airco uitgeschakelt dient te worden
om de verdamper te laten opdrogen zodat schimmels en bacterien geen kans krijgen
de geur van koelvloeistof is een zoetige lucht geen muffe lucht

PSA (0), 16 jaar geleden

Ik schakel de airco altijd ruim van te voren uit. De geur is niet muf en ook niet van koelvloeistof maar chemisch 'uitlaatgas'-achtig. Zoals ik al eerder opmerkte ruik ik het soms ook in de buurt van de compressor.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën Xsara of stel zelf een nieuwe vraag.