Citroën Xsara 2000: Koeling storing, STOP lamp brandt

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Benzine, Motorinhoud (cc): 1600, Vermogen (kw): 65

Al eerder veel vragen over gesteld en veel antwoorden gekregen en gedacht dat het probleem voorbij was, maar nee! Motorkoeling nog steeds niet in orde en STOP lamp gaat regelmatig branden. Temperatuur fluctueert sterk volgens meter: tot 110graden bij snelheden boven de 100km/u. Gas los en terug naar <100km/u dan temp weer terug naar 90. STOP lamp gaat spontaan branden, onafhankelijk van temp aanwijzing dus ook bij temp <100gr. Er is geen lijn in te ontdekken. Geen oververhitting te constateren met externe laser temp meter. Geen lekkage van koelvloeistof, geen vloeistof in motorolie. Sensor (1) op thermostaathuis en dichtst bij thermostaat vernieuwd, sensor (2) bovenop thermostaathuis maar op iets verder van thermostaat verwijderd, ook vernieuwd en sensor (3) die interne temp meter aanstuurt (enkeldraads) ook vernieuwd. Sensor (1) en (2) hebben beide een referentiespanning van 5volt. Die spanning is bij sensor (1) constant 4,9V maar bij sensor (2) schommelt die tussen 3.2 en 4.9 (moeilijk te zien want cijfers verspringen erg snel)
Zou een draadbreuk die niet door-en-door is, kunnen leiden tot de schommelende referentiespanning en daarmee tot de beschreven problemen? En zou een hardnekkige luchtbel kunnen bijdragen aan dit probleem?

Ma24jul23
Inmiddels verder gepuzzeld en koelsysteem onder druk gezet (0.8 bar) en opnieuw ontlucht via ontlucht-nippels maar ook door sensors los te draaien. Geen lucht kunnen vinden.
Spanning van sensor (1) afgetakt en verbonden met (2).
Bingo!
Stop lamp en andere vervelende symptomen treden niet meer op.
Wel is temperatuur volgens meter vaak nog te hoog maar onder de motorkap wijst niets op oververhitting (met controle door middel van laser thermometer)
Misschien verkeerde tempsensor (3) die de meter aanstuurt?

Hempie1

Geplaatst door Hempie1 (85) , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Citroën Xsara? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

0 Reacties

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën Xsara of stel zelf een nieuwe vraag.