Citroen Xsara 2000: Koel ventilatoren schakelen spontaan in

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Benzine, Motorinhoud (cc): 1600, Vermogen (kw): 65

Koelventilatoren (bij radiator) slaan meteen aan, zodra de auto gestart wordt en nog koud is. Bij hogere snelheid gaan ze meestal wel uit maar er zit geen logica in het inschakelen ervan.
De stoplamp ging branden en de meter gaf oververhitting aan maar van oververhitting van de motor is niets te merken. Geen verlies van koelvloeistof en geen andere tekenen van oververhitting. De waterpomp is vernieuwd hoewel er verder geen onderbreking van de koelvloeistof stroom te ontdekken viel.
Bij een van de temperatuursensors bleek de 5V referentiespanning te fluctueren. Nadat die spanning van een andere bron doorverbonden werd, schakelt de stoplamp niet meer in en functioneert de auto weer normaal behalve het te pas en te onpas inschakelen van de koelventilatoren.

De bitron achter de linker koplamp werd door een sloperij exemplaar vervangen maar er is geen verschil te merken.
Alle sensors zijn vernieuwd, alle zwak ogende contacten waaronder ook massa aansluitingen, werden verbeterd, geen verschil.
De ventilatoren worden steeds opnieuw 'getriggerd' maar door welke pulsgever?
Ofwel, welk signaal doet die ventilatoren op vol vermogen aanslaan?
De zoektocht duurt inmiddels, met tussenpozen, 'n jaar of twee. Tot nu toe heeft niemand me kunnen helpen.
De fluctuerende spanning op een van de sensoren heb ik zelf met een professionele Brymen multimeter ontdekt, twee professionele bedrijven lieten het eerder ook op dat gebied helaas afweten.

Wie kan mij helpen om deze puzzel op te lossen?

Hempie1

Geplaatst door Hempie1 (85) , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Citroën Xsara? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

0 Reacties

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën Xsara of stel zelf een nieuwe vraag.