Citroën Ax: Ringelend geluid, motor start niet meer.

Bouwjaar: 1991, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1100

Na het bijvullen van de olie vorige week werd een geluidje, wat er altijd al is geweest op de achtergrond, ineens duidelijk hoorbaar. Het was een toerental afhankelijk tikkend geluid, maar niet de kleppen. Het klonk alsof er iets los meedraaide oid. in het motorblok. Visuele inspectie leverde niets op. Het had verder geen invloed op autorijden. Het was op momenten ook soms niet hoorbaar.

Tijdens rit gister was en bleef vanaf het begin het stationair toerental vrij hoog, alsof je een koude start maakt. Aangezien de AX wel vaker uitviel en hier soms moeite mee had (oud electrisch probleem) dacht ik hier niet verder bij na.

Na een stop bij een tankstation startte ik weer, en constateerde een luid ringelend geluid, alsof er een grote ring los op een as lag en aanliep tegen de zijkanten. Echter voordat ik hier stopte was dit niet het geval. Ik stopte direct de motor en ging inspecteren. Niets gevonden, nogmaals gestart en toen sloeg het blok niet meer aan, en startte (draaide) hij erg 'licht' met hetzelfde nare geluidje erbij, volgens mij draaide niet alles mee wat mee moet draaien.

Alle snaren en riemen zitten er nog goed op.

Heeft iemand een idee of dit zin heeft te gaan/laten repareren of wat het kan zijn, of heeft iemand een soortgelijke ervaring en is het game over? De timing is slecht, ben niet in staat nieuwe auto aan te schaffen, maar de aankoop was voor 400 (was geen sloopauto hoor, gewoon goede prijs) dus een reparatie van >200 zie ik ook niet zitten, aangezien het wel een afrijder is.

Alle tips zijn welkom!

Jasper

jasper669

Geplaatst door jasper669 (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Citroën AX? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

bmm (0), 15 jaar geleden

Jasper,
als je de auto in de versnelling zet en je duwt een paar meter, voel je dan wel dat er compressie wordt gemaakt?

Beunhaas (530) PRO, 15 jaar geleden

Dus de term "ringelend'is ontleent aan een ring die mogelijk loszit.
Origineel......

Terzake, heb je ook al onder de distibutiekap (zwart kunststof) gekeken?

jasper669 (0), 15 jaar geleden

Goed punt. Het bleek een afgebroken spanrol te zijn.
Timing was off en motor heeft aanzienlijke interne schade opgelopen. Klinkt als bonenmaler zonder compressie. Auto is niet meer.

Bedankt voor jullie hulp!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën AX of stel zelf een nieuwe vraag.