Citroën Cx 22 trs: Slecht lopen van motor

Bouwjaar: 1987

Gisteren wilde ik wegrijden in mijn auto, maar ze pakte ineens niet meer op. Het toerental schommelt tussen de 600 en 2400 toeren. Hij gaat van 2400 terug naar 600 en weer naar 2400 en terug.

Toen ik haar kocht kreeg ik de mededeling dat een klep van de 2e cilinder niet meer gesteld kon worden. Hij tikte daarom ook vrolijk. Compressie en trekkracht was er echter genoeg. Nu ineens hoor ik geen getik meer en rijd de auto enkel enigzins boven de 4000 toeren. Ook als ik de bougiekabel van de 2e cilinder (gezien vanuit de distributie) er af trek blijft de motor slecht lopen. Ik heb het vermoeden dat een van de kleppen dicht blijft staan waardoor het mengsel verbrand wordt door een andere cilinder. Mijn vraag: kan dit? En mag ik het kleppendeksel gewoon van de motor afschroeven, om te kijken of de klep nog functioneerd? (bij stilstaande motor) Moet ik daarvoor eerst de motorolie aftappen?

Of heeft iemand andere suggesties? Ontsteking benzinedruk etc genoeg!

BVD

willem12104

Geplaatst door willem12104 (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Citroën CX? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

Averdonk (0) PRO, 19 jaar geleden

Toch weer even compressie meten, denk ik. Zal in ieder geval duidelijkheid geven over de mechanische toestand. Heeft de tweede cil. (veel) minder druk dan kunnen er zeker twee oorzaken zijn: geen klepspeling meer of een verbrande klep.

willem12104 (0), 19 jaar geleden

Dag H,
Dank voor je reactie
Ik denk geen klepspeling omdat wanneer de klep verbrand is ik de restanten toch moet horen tikken? Kan ik het kleppendeksel er gewoon afdraaien zonder olie af te tappen?

Averdonk (0) PRO, 19 jaar geleden

Het een kan het gevolg zijn van het ander. Als er eerst geen speling (meer) is, verbrand de klep alsnog en blijft het bekende tikgeluid nog steeds weg. De kleppendeksel kun je wer inderdaad zonder olie aftappen verwijderen. Maar meten is weten. Veronderstel eens dat het bv. een defecte bougie is, en geen mechanische storing!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën CX of stel zelf een nieuwe vraag.