Citroën Xantia: Stabilisatorstokjes

Bouwjaar: 1996

Ik heb het volgende probleem, ik heb in mei 2004 een koppelstangetje van de stabilisator vervangen, op zich niet raar met ruim drie ton op de teller. 13 maanden later en ~ 25.000 km verder weer geklapper, hetzelfde stokje om zeep, niet erg vervangen weer en de oude voor garantie. In december 2005 weer gebonk uit het vooronder, weer vervangen en stokje gecrediteerd gekregen, maar nu van de week begint ie weer te bonken en heb ik reeds geconstateerd dat het koppelstangetje weer de boosdoener is. Het waren steeds onderdelen van Sidem, geleverd via een automaterialenzaak.

Wat zou de oorzaak kunnen zijn van deze snelle slijtage:

Slecht wegdek, dan zou ook de andere kant een keer stuk moeten gaan en dat doet ie ook niet. Ik rij wel eens door opgebroken straten, kom verkeersdrempels en kuilen tegen, meer het belangrijkste traject is toch via geasfalteerde baan.

Montagefout?? wat kan er in hemelsnaam fout gaan, ik heb geen luchtgereedschap gebruikt bij montage. Bij de laatste zat zelfs een speciaal dun steeksleuteltje, deze heb ik ook gebruikt.

Of zijn misschien de stabilisatorstangrubbers ruim waardoor het koppelstangetje extra op zijn donder krijgt. Ik heb al zo even aan de stabilisatorstang gevoeld maar kan zo snel geen speling opmerken.

Pieter19749091

Geplaatst door Pieter19749091 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Citroën Xantia? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

sytze (0) PRO, 18 jaar geleden

Deze stokjes heb je in 2 soorten. Met (witte) kunstof kogelkom en metalen kogelkom. De kunststoffen zijn waardeloos, je moet de metalen hebben.

Pieter19749091 (0), 18 jaar geleden

Tja en dat weet ik dus niet wat erin zit nu. Er zit een rubberhoesje omheen. :=D Ik ga wel één originele bij de dealer halen en die monteren.
Dit modelleke in ieder geval!

http://www.carparts-cat.com/nl/webdata01...

sytze (0) PRO, 18 jaar geleden

Je kan het niet goed zien, maar het lijkt de goeie.

Pieter19749091 (0), 18 jaar geleden

Die op het plaatje is een ander merk.

sytze (0) PRO, 18 jaar geleden

Das een heel slimme opmerking Pieter! Hij zie iid sidem......

Pieter19749091 (0), 18 jaar geleden

:-D ben gek op slimme opmerkingen ;-)

Zojuist bij de dealer een nieuwe koppelstang gekocht. Ik kan niets vreemds constateren aan de stabilisatorrubbers zelf. Ik ga het dus gewoon proberen met een origineel. Nu nog ff zin maken voor de montage. Bij de bovenste kogel is hier wat kunststof te zien. Ik ben dus benieuwd, ik bewaar de factuur goed i.v.m. garantie. Ik ga ook bij de andere leverancier dit aankaarten, ik ken inmiddels de vestigingsleider van die groothandel :-D

sytze (0) PRO, 18 jaar geleden

Geen zin?! moet wel goed willen draaien. heeft maar kort gezeten! kijk nog ff oftie wit is en geribbeld?

Pieter19749091 (0), 18 jaar geleden

Met zin bedoel ik dat ik het buiten op straat moet doen, geen werkplaats bij de hand pas zaterdag weer.

Wat moet wit en geribbeld zijn?? Het nieuwe met kunststof?? Dat zit in elk geval aan de bovenste kogel. Ik kan er geen herkenbaar merkje op ontdekken. Wel een driehoekje met een rondje erin, erachter W5

@Sytze, nog .nl achter jouw website link... ;-)

sytze (0) PRO, 18 jaar geleden

Nou sorry hoor, zal ik gelijk ff regelen, toch bedankt voor de opmerking!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën Xantia of stel zelf een nieuwe vraag.