Citroën Xsara: temperatuur waarschuwing

Bouwjaar: 1997, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6i

Volgende probleem doet zich voor bij mijn Xsara break 1.6i bwj 1997:

Het starten van de auto gaat prima. Soms bij het wegrijden moet je meer gas geven dan normaal, anders valt de motor uit. De auto start daarna wel weer na iets langer de startmotor te laten draaien. Wat mij ook opvalt is dat mijn motor tegenwoordig iets hoger stationair loopt (1200 - 1300) en vaak iets schommelt. Wat mij ook opvalt is dat als ik mijn gas intrap, mijn toerental wegzakt en vervolgens weer oploopt. Echter het is ook al een keer voorgekomen dat ik mijn gas intrap, koppeling nog in heb en mijn motor gewoon uit valt.

Als de auto op temperatuur is (90 graden) en ik rijd 120 dan gaat de temperatuurmeter iets omhoog tot ongeveer 92. Het is nu al vier keer gebeurt dat er een klein rond lampje bij de temperatuurmeter brand en in het midden een rood rechthoekig stopteken verschijnt waarbij een angstige pieptoon te horen is. Dit duurt 5 seconden en gaat dan weer uit en ik kan ook weer (iets minder) vrolijk doorrijden. Wat me overigens wel opvalt, is dat de koelfan nog erg lang blijft doorkoelen, nadat de motor uit is. (15 a 20 minuten)

Heeft iemand een idee wat er aan de hand kan zijn???

milkprodigy

Geplaatst door milkprodigy (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Citroën Xsara? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

oldford (0) PRO, 14 jaar geleden

Meerdere problemen.
Hoog stationair, uitvallen en schommelen hoort waarschijnlijk bij elkaar.
Mogelijk een koelwater temperatuur sensor die verkeerd aan geeft of een lek/poreus vacuum slangetje.

Koelfan draait echt MEGA lang na. Of de fan doet niets (koelt niet) of de temperatuur meting die dit stuurt is defect. Kan ook je controlelampje veroorzaken. Heeft deze een thermoschakelaar onder in de radiateur om de koelfan aan te sturen?

Renaultmonteurtje (0) PRO, 14 jaar geleden

ja oldford er zit een tempzender in de radiatuer

milkprodigy (0), 14 jaar geleden

Op de een of andere manier had ik al het idee dat het zou kunnen liggen aan een sensor die de temperatuur meet. Zou dat ook het schommelen van mijn stationair kunnen veroorzaken.

Vanavond weer eens op zitten letten. Ik rijd 120 en op een zeker moment ging het lampje weer aan. Ik zag dat de temperatuurmeter niet bijzonder hoog was. (92 graden) Ik denk ik ga het effe uitlokken, dus ik 150 rijden waarna de temp meter omhoog schiet in de richting van 96, maar niets. Een kwartier geleden heb ik mijn auto voor de deur gezet en mijn koelfan staat nog steeds aan??? Ik hoop dat mijn accu dat allemaal nog trekt.

Ik wil graag langs een garage, maar ik ben bang dat ik gigantisch veel geld kwijt ben als ik mijn auto laat nakjken. Zou ik die koelwater temperatuur sensor direct kunnen laten vervangen, of is alleen dat al veel geld?

milkprodigy (0), 14 jaar geleden

Ben naar de garage geweest met de auto. Blijkt dat een sensor die de motortemperatuur meet gecorrodeerd was. ( De blauwe sensor bovenaan?) Hierdoor een slechte verbinding maakte, waardoor een koelfan ging draaien. Aangezien de fan eigenlijk niet hoeft te draaien (geen airco aan en geen te hete motor) gaf deze een storing zoals eerder beschreven. Schijnt een citroen-kwaal te zijn.

Het feit dat mijn motor wat kwakkelend liep en af toe af sloeg, is misschien ook hiermee opgelost, maar dat moet nog blijken.
Mocht er toch nog iets zijn, dan post ik het.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën Xsara of stel zelf een nieuwe vraag.