Citroën C1: Twee functies lichtschakelaar werken niet

Bouwjaar: 2008, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: 1KR-FE, Motorinhoud (cc): 1000, Vermogen (kw): 50

Ik heb een probleem met mijn Citroen C1 uit 2008. Twee functies van de lichtschakelaar werken niet meer:
- Dimlicht aanzetten.
- Groot licht permanent aanzetten.
De overige functies van de schakelaar werken wel (incl. seinen groot licht). Bij zowel het aanzetten van het dimlicht als het permanente groot licht gaat ook het controlelampje in de cockpit niet branden (er gebeurd letterlijk niks).

Ik heb beide lampen en alle zekeringen gecheckt, daar zit geen fout. In het elektroschema van het Haynes werkplaatshandboek kom ik geen relais tegen voor de koplampen (klopt dit?), dus vandaar dat ik de schakelaar zelf ervan verdacht kapot te zijn.

Ik heb voor weinig een tweedehands schakelaar kunnen vinden kopen, maar bij het aansluiten daarvan blijf ik exact dezelfde symptomen houden.

Ondanks dat het me te toevallig lijkt dat twee schakelaars exact dezelfde storing hebben heb ik de tweede schakelaar opengemaakt om te kijken of daar iets mis lijkt. Voor zover ik kan beoordelen werkt de schakelaar naar behoren (geen corrosie en de contactpunten schakelen goed).

Wat me verder opvalt: bij de koplamp meet ik op alle drie de draden een plus. Bij het seinen met de koplamp veranderd een van de drie in een min. Ik zie dit ook terug in de draden bij de schakelaar. Op de roze draad meet ik een plus, die in een min veranderd op het moment dat ik sein met de schakelaar.

Naast de roze draad meet ik op nog twee andere draden een plus (grijs en beige/zwart). Geen van die twee veranderd in een min bij het aanzetten van dimlicht of permanent groot licht.

Op dit punt loop ik vast met mijn diagnose. Is er hier iemand die me verder op weg zou kunnen helpen of tips heeft?

Alvast bedankt!

gerwin_1

Geplaatst door gerwin_1 (0) , lid sinds 6 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Citroën C1? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

Hundoendat (0), 6 jaar geleden

Als je de koplampen inschakelt loopt er een stroom van 9A. (2x 55W lampen) Omdat de gloeilampen een wolfram gloeidraad hebben is de inschakelstroom zelfs groter. Het lijkt mij dat daarom de lampen via een relais geschakeld worden. Ik wil niet uitsluiten dat de schakelaar aan het stuur toch robuust genoeg is om direct de lampen te schakelen.
In dat geval zijn de contacten wellicht verbrand.

Groeten,
Joseph

skilcom (0), 6 jaar geleden

Misschien kan dit u helpen...

Rene Roolvink (0) PRO, 6 jaar geleden

Of anders deze originele PSA schema,s

0002 = schakelaar.
0004 = instrumentenpaneel .
BF01 = zekeringkast achter de accu
2610 = koplamp links.
2615 = koplamp rechts.
6600 = hoogtevertelling koplampen .
8410 = radio

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën C1 of stel zelf een nieuwe vraag.