Citroën Xsara Picasso 2004: uitvallen interieur

Bouwjaar: 2004, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: 6FZ, Motorinhoud (cc): 1800, Vermogen (kw): 85

Zo nu en dan tijdens het rijden wilt het interieur van de auto uitvallen. Dit houd in airco, radio, 12v en dashboard (inclusief brandstofmeter, en meerdere veiligheid lampjes). In een split seconde staat alles ook weer aan. Wel wil de airco nog wel eens van A/C naar ECO gaan uit zichzelf. Vrijwel alles start weer op uit zichzelf, al wil de brandstof meter vaak wel een verkeerde stand aangeven erna. Ook merkte ik dat de voorlampen worden ingeschakeld tijdens het opstarten, deze zet hij zelf ook weer uit.

Problemen kwamen nadat er een draadloze oplader is aangesloten op een 45w 12v charger van Samsung. Overbelast raakt het systeem niet, aangezien er nog geen zekering is doorgebrand. Hiervoor ook nog nooit problemen met de oplader gehad, deze heeft altijd goed gefunctioneerd.

Een consistent scenario van uitvallen is ook niet te vinden. De ene keer wanneer de richtingaanwijzers worden gebruikt (vervangen door LED met goede weerstanden van VLEDs), de andere keer als je een hobbel overrijd. En ook gewoon op een platte weg wanneer al het apperatuur uitgeschakeld is. (Geen radio, geen oplader geen airco).

Met dit verhaal naar de garage geweest, deze hebben toen een losse BSI geconstateerd en vast gezet. Kabels nagekeken en OK verklaard. Daarna 2 weken geen problemen gehad. Waarna het vervolgens weer begon. Het gebeurd niet elke autorit. Soms 5 uur achter elkaar geen enkel probleem (op volle belasting). En soms na de eerste 5 minuten al een uitval.

Ondanks de leeftijd en kilometerstand van de auto onderhoud ik mijn wagen goed, en heb ik nog geen dergelijke problemen aan het elektrische systeem gehad. Wel weet ik dat de boordcomputer is vervangen voordat ik hem heb aangeschaft. Reden waarom is niet verteld.

Door het feit dat ik geen consistente scenario kan vinden baat ik mij zorgen voor de toekomst van mijn auto. Ik wel hem graag nog langere tijd blijven gebruiken, maar het uitvallen begint toch een irritatie te worden.

Enig idee waar het aan kan liggen?

DarrellD

Geplaatst door DarrellD , lid sinds 3 weken geleden

4 Reacties

kaleido 1 PRO, 3 weken geleden

Lijkt toch te duiden richting een los contact of breuk in bedrading of module die de geest aan het geven is.
Dit soort dingenmkosten veel tijd om uit te zoeken , als je lader/omvormer weg laat is er dan verbetering ? Anders wordt het toch zoeken.

    Zonder lader in de 12v aansluiting komt het probleem helaas nog steeds voor. Probleem duit zich nu al twee maanden voort. Het is een flinke zoektocht naar het probleem, vooral omdat het niet te reproduceren valt. De ene keer heb je het drie keer achter elkaar op één dag. De andere keer zitten er weken tussen. - DarrellD, 3 weken geleden

DarrellD, 6 dagen geleden

Na veel testen en observeren kunnen achterhalen dat het een probleem met het rechterknipperlamp is. Wanneer deze gebruikt word, stoort de "lamp stuk detectie". Waardoor de lampen onregelmatig knipperen. Dit samen met de piekspanningen van de ballasten zorgde er voor dat het systeem zichzelf resetten, of overballast raakte (zonder een zekering door te branden). Na dit incident meerdere keren achter elkaar te hebben bevonden heeft mij dit er toe aan gezet om de ballasten voor de LED verlichting te onkoppelen en de originele lampjes terug te plaatsen. Hierna bleef de lamp uit functie nog steeds storen, waardoor de richtingaanwijzers onregelmatig knipperde, maar het systeem niet meer uitviel. Aangezien het probleem niet constant is, en alleen zich bevind wanneer de motor aan staat, lijkt dit te duiden op een loszittende of slechte verbinding. Dit heeft nader onderzoek nodig, maar gelukkig is het probleem te reproduceren.

DarrellD, 4 dagen geleden

Met de bovenstaande bevindingen toch weer aan de slag geweest, en op verder onderzoek uitgegaan. Het probleem moet ergens in het rechterknipperlicht circuit zitten. Zodoende de lampen losgehaald, en met een trial/error test het één en ander kunnen uitsluiten, tot ik op een bijzonder punt van het testen kwam.

Ik had de auto op contact gezet (dus zonder draaiende motor) en liet de rechterknipperlampen hun werk doen. Dit ging zonder problemen. Na het aanzetten van de parkeerlampen, begon de "lamp stuk detectie" gek te doen. Daarbij viel mij op dat de rechter achterverlichting meeknipperde met de rechterknipperlamp. Wanneer ik het indicatorlampje er uit haalde, bleef de "lamp stuk detectie" in normaal ritme doorgaan zonder onderbrekening. Plaatse ik het lampje terug, dan ging deze weer met een gekke onderbreking storen. Omdat ik mijn knipperlampen met LED's heb vervangen, en hierdoor ballasten heb moeten installeren, heb ik nog een test gedaan. Ik heb het indicatorlampje uit de fitting gehaald, en geen lampje terug gestopt. En daarbij de ballast aangelosten. De "lamp stuk detectie" stopte. En het normale knipperpatroon volgde, zonder enige storing.

Bij de sloop een nieuwe fitting gehaald welke niet geoxideerd is, en het probleem lijkt verholpen. Dit word de komende weken nog uiteraard getest en geüpdate mocht ik nog nieuwe bevindingen hebben.

kaleido 1 PRO, 4 dagen geleden

Massa probleem dus.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën Xsara Picasso of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.